"Hidroelectrica" vrea un credit pe termen lung de la BEI, cu trageri anuale de 150 milioane de euro

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 octombrie 2007

Compania "Hidroelectrica" intenţionează să obţină un credit pe termen lung de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), care să aibă o tragere anuală de 150 milioane euro. Necesarul investiţional al societăţii este de circa un miliard euro până în 2011, a declarat vineri, directorul de dezvoltare al "Hidroelectrica", Bedros Năianu, în cadrul unei conferinţe internaţionale pe probleme energetice. Aceste sume vor fi folosite pentru finalizarea celor aproximativ 20 de obiective mari începute înainte de 1989 şi care se află în diferite stadii de finalizare.

Domnia sa a precizat: "Avem contacte cu diferite bănci, iar cele mai avantajoase condiţii au fost oferite de BEI. Aceştia oferă un termen de graţie, precum şi disponibilitatea de creditare pe termen lung. Negocierile sunt în curs de derulare. Purtăm discuţii şi cu Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie, precum şi alte bănci comerciale. Problema este că majoritatea băncilor acceptă proiecte de finanţare noi, iar investiţiile noastre sunt în stadii de finalizare de 50, 70 şi de 90%, şi nu pot fi considerate proiecte noi".

Potrivit Rompres, "Hidroelectrica" a finalizat şi prima fază a studiului derulat de Institutul de Cercetare şi Proiectare în Energie privind amplasarea de centrale eoliene în zona capacităţilor sale de producţie. Au fost identificate deja câteva zone, cum este Valea Siretului, iar acum urmează etapa de monitorizare a perimetrelor, care va dura 12 luni. După această etapă urmează ca rezultatele să fie prezentate băncilor pentru obţinerea de creditare.

Totodată, compania ungară "MVM" a reconfirmat, săptămâna trecută, interesul de a participa la cea de-a doua etapă a construcţiei staţiei de la Tarniţa-Lăpuşteşti,în valoare totală de circa un miliard de euro. Proiectul va fi realizat în două faze. În prima etapă, investiţia este efectuată numai de "Hidroelectrica" (capacitatea instalată de 500 MW), iar cea de-a doua etapă presupune o investiţie efectuată cu un partener privat. Până în prezent, a fost predat studiul de fezabilitate care urmează să fie aprobat. Lucrările vor fi demarate, cel mai probabil, anul viitor.

"Este necesară aprobarea Consiliului Tehnic, apoi aprobarea pentru demararea investiţiilor", a mai spus Bedros Năianu. De construcţia staţiei sunt interesate şi fonduri private de investiţii. Domnia sa a mai spus că, pentru acest obiectiv, există un interes major de finanţare din partea Băncii Mondiale, care ar putea acorda un împrumut sindicalizat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb