HORA, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, salută promulgarea Legii 310 / 2024, care reglementează eliberarea autorizaţiei de funcţionare cu durată nelimitată. Noua lege a fost promulgată de Preşedintele României la începutul lunii decembrie, urmând a fi implementată în cel mai scurt timp de către autorităţile locale, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Legea aduce o schimbare majoră pentru operatorii HoReCa, eliminând obligativitatea redepunerii anuale a documentaţiei necesare pentru reînnoirea autorizaţiei de funcţionare în cazul în care condiţiile în care a fost obţinută iniţial autorizaţia nu s-au schimbat. Astfel, autorizaţia de funcţionare se reînnoieşte automat, operatorii fiind obligaţi doar să achite taxa de reînnoire stabilită prin hotărârile consiliilor locale şi să completeze o declaraţie prin care să arate că nu au intervenit modificări.
HORa face un apel la toate administraţiile publice locale în vederea implementării cât mai rapide şi clare, astfel încât să nu se creeze situaţii confuze. În ultimele zile, de când legea a intrat în vigoare, foarte mulţi antreprenori din industrie se confruntă cu neclarităţi şi nu ştiu ce au de făcut şi de când. Este necesară o actualizare a informaţiilor existente pe site-urile primăriilor, precum şi punerea la dispoziţie a unui tipizat pentru declaraţia pe proprie răspundere.
Pentru informarea generală, iată modificările cheie aduse de noua lege.
Autorizaţia de funcţionare se emite pe termen nelimitat, atât timp cât condiţiile iniţiale şi documentaţia depusă rămân valabile.
Operatorii nu vor mai fi obligaţi să depună anual documentaţia pentru reînnoirea autorizaţiei, dacă condiţiile iniţiale rămân neschimbate. Singurul demers care trebuie efectuat este completarea formularului pe proprie răspundere, prin care se declară că nu au intervenit modificări care să impună eliberarea unei noi autorizaţii.
În cazul schimbării tipului de activitate, a suprafeţei structurii de vânzare sau a expirării documentelor existente, operatorii trebuie să obţină un nou acord sau o nouă autorizaţie în termen de 30 de zile calendaristice.
Sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiilor - Nerespectarea termenului de 30 de zile atrage suspendarea automată a autorizaţiei de funcţionare, cu aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 73 pct. 1 din OG nr. 99/2000.
"Această schimbare legislativă reprezintă un pas important în sprijinirea dezvoltării sectorului HoReCa. Simplificarea procesului de reînnoire a autorizaţiilor va economisi timp şi resurse pentru operatorii economici, permiţându-le să se concentreze mai mult pe activităţile lor de bază.
HORA subliniază că această lege reprezintă un exemplu de dialog constructiv cu autorităţile în sprijinul industriei. Totodată, HORA îşi exprimă disponibilitatea de a colabora activ cu autorităţile pentru implementarea imediată a acestor prevederi legale, aşa încât efectele să se facă simţite chiar de la finalul acestui an.
Vocea noastră unită a fost auzită, iar această schimbare este doar unul dintre paşii pe care dorim să îi facem pentru a crea un mediu legislativ mai favorabil pentru sectorul HoReCa. Invităm toţi operatorii din industrie să ni se alăture pentru a continua să construim împreună o industrie puternică," declară Radu Savopol, Preşedinte HORA.
Opinia Cititorului