Horia Simu a fost arestat preventiv

F.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 3 iulie 2015

Horia Simu a fost arestat preventiv

Ingrid Zaarour, primul preşedinte al ANRP, urmărită penal în acest dosar

-----------------

ACTULIZARE 21:39 Simu a încercat să-şi urgenteze dosarul la ANRP motivând că e bolnav

Omul de afaceri Horia Simu, care a beneficiat de cea mai mare despăgubire acordată de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a încercat să urgenteze obţinerea despăgubirilor depunând certificate medicale care arătau că ar suferi de hipertensiune arterială şi că "tergiversarea soluţionării cererii sale îi creează o puternică stare de stres ce este de natură a-i afecta grav sănătatea", potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), transmis azi redacţiei.

Astfel, în 2007, Horia Simu a depus o adeverinţă medicală în care se menţionează că suferă de hipertensiune arterială.

În 2008, ANRP i-a cerut lui Horia Simu să transmită "documente care să probeze faptul că se află într-o situaţie excepţională, întrucât după analizarea cererii iniţiale s-a constatat că actele transmise anterior sunt insuficiente".

"Ca urmare, SIMU HORIA a depus la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor o adeverinţă medicală emisă la dată de 15.01.2008, în care se precizează că susnumitul este suferind de H.T.A. (Hipertensiune arterială, n.r.) esenţială şi aritmie extra-sistolică, constatări făcute de dr. (...), medic specialist medicină generală şi medicină de familie şi medic primar medicină de urgenţă. Adeverinţa medicală descrisă s-a eliberat pentru a-i servi lui SIMU HORIA «la nevoie», fără ca la această rubrică solicitantul să fi precizat pentru ce îi este necesară de fapt acest document medical", arată rechizitoriul procurorilor.

(A.C.)

-------------

Actualizare 18:13

Omul de afaceri Horia Simu a fost arestat preventiv, în dosarul în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, transmit surse din presă.

Decizia CAB poate fi contestată la instanţa supremă.

--------------

Actualizare 09:20

Procurorii DNA au anunţat că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 03 iulie 2015, a inculpatului Horia Simu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de inculpaţii Ingrid Zaarour, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus Şi Nicolescu (Fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela, preşedinte, vicepreşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Anchetatorii precizează că inculpaţii Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus şi Hanu Florin Alexandru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, alături de Zaarour Ingrid sub control judiciar, la data de 09 aprilie 2015, pentru fapte asemănătoare.

Procurorii arată într-un comunicat transmis redacţiei: "În cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României - Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor".

Magistraţii mai adaugă că "la data de 28.02.2008, inculpaţii Zaarour Ingrid, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela şi alte persoane, în calitate de preşedinte, vicepreşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare, au aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007,

În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor şi legislaţiei menţionate mai sus, valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi situat în Bucureşti, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, şi facilitând obţinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în acelaşi cuantum.

De precizat este faptul că, inculpatul Simu Horia a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzător realităţii o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului în scopul acreditării ideii de "imposibilitate de restituire în natură" şi de "urgenţă" în soluţionarea dosarului".

Procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 02.07.2015, până la data de 30.08.2015, faţă de inculpata Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela.

Procurorii precizează că inculpatul Horia Simu să fie prezentat la data de 03 iulie 2015, Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

---

Omul de afaceri Horia Simu a fost reţinut azi noapte de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ne-au declarat surse judiciare.

Simu a fost adus, ieri noaptea, la sediul central al DNA pentru audieri, iar procurorii au decis reţinerea acestuia. Omul de afaceri urmează să fie prezentat, astăzi, unui judecător, cu propunerea de arestare preventivă.

Locuinţa omului de afaceri Horia Simu a fost percheziţionată, ieri, de DNA într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unui imobil din Bucureşti, prin care s-a produs un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro, conform Mediafax.

Procurorii DNA au găsit la percheziţii aproximativ 150 de tablouri, unele semnate de Corneliu Baba, Corneliu Pătraşcu şi Samuel Mutzner, precum şi ceasuri de lux şi bijuterii, conform unor surse judiciare. Toate tablourile şi bunurile găsite la percheziţii vor fi trecute într-un proces-verbal, care va fi semnat de Horia Simu şi alţi martori. Tablourile vor fi predate unor instituţii specializate, pentru expertizare şi depozitare.

Anchetatorii urmau ieri să ridice şi documente privind retrocedarea ilegală a unui imobil, pentru care este vizat Horia Simu, potrivit surselor citate.

Surse judiciare au declarat că Horia Simu este suspectat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Potrivit surselor citate, Horia Simu este suspectat că, în perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil şi, anterior, la emiterea dispoziţiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate a Prefecturii Bucureşti din 7 septembrie 2007, a mai multor înscrisuri, printre care o adeverinţă medicală şi o expertiză extra-judiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

Astfel, cu acceptul dat supraevaluării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu şi cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, s-a produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.

Sursele citate au precizat că, în 18 mai 2005, Mihaela Cojocaru a solicitat Primăriei Capitalei emiterea unei dispoziţii de retrocedare, în echivalent, la nivelul sumei de 244.928.107.524 de lei vechi, sub formă de titluri de valoare nominală folosite în procesul de privatizare, a imobilului compus din 97.516 mp de teren şi o clădire cu parter şi două etaje, garaj şi magazie, situat în Bucureşti, strada Virtuţii şi strada Fabricii, astfel cum este identificat în planul anexat raportului de expertiză întocmit de Zizi Dumitrescu, efectuat în cauza ce a format obiectul unui dosar dela Tribunalul Bucureşti - Secţia Civilă.

Cererea de emitere a dispoziţiei de retrocedare, în echivalent, a imobilului s-a întemeiat pe sentinţa civilă din 4 iunie 2004, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, definitivă şi executorie, pe care solicitanta a anexat-o cererii sale, au mai arătat sursele citate.

În ce priveşte cele mai mari despăgubiri acordate de Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor, Horia Simu ar fi printre primele locuri, potrivit surselor citate.

Recent, un Raport al Curţii de Conturi a arătat cele mai mari despăgubiri acordate de Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor, Horia Simu regăsindu-se printre primele locuri, el primind 466 milioane de lei din retrocedări, după ce a cumpărat drepturi litigioase pentru un teren din Bucureşti.

Horia Simu a devenit cunoscut ca "bancher al cuprului", după ce a preluat Cuprom Baia Mare alături de Horia Pitulea. În luna mai, DIICOT a dispus redeschiderea unui dosar de urmărire penală pe numele lui Horia Simu, Horia Pitulea, Neagu Oana Mădălina şi Chişu Adrian, privind infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.

Tribunalul Bucureşti a constatat, astfel, în data de 22 aprilie, legalitatea unei ordonanţe a DIICOT prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în cauză. În acest dosar, infracţiunile ar viza construirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani.

Odată cu infirmarea clasării acestui dosar, Tribunalul a decis şi redeschiderea urmăririi penale în legătură cu relaţiile comerciale din S.C.Cuprom S.A. şi societăţi comerciale rezidende/nerezidente în care acestea au fost favorizate de către persoanele sus-menţionate.

Cuprom a intrat în insolvenţă la cererea firmei de consultanţă Expert Consultancy Inc., în 2008. Tribunalul Bucureşti a decis, în data de 3 iunie 2015, intrarea în faliment a societăţii Cuprom, decizia pronunţată de magistraţi fiind executorie, la solicitarea unor creditori ai societăţii, BCR şi Bancpost.

Doi dintre şefii Cuprom au fost Horia Pitulea şi Horia Simu, bancheri, foşti vicepreşedinţi la Citibank România. Din acţionariatul societăţii a mai făcut parte din Ionuţ Costea, fost preşedinte al Eximbank şi cumnatul lui Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Scandalul Doraly unde Iaciu (patronul complexului) a primit despagubiri pt terenul de sub complex dupa ce tocmai incasase *7 mil Eur de la HSBC...pe vremea lui Bica grupul Andrici-Iaciu-Cocos faceau cartile...

    Ani de zile, desi toata lumea stia ce se intampla nu i-a vazut cine trebuie. Daca s-a ridicat albeata de pe ochi sau au cazut ochelarii de cap este foarte bine. Avem nevoie de curatenie pentru a recapata increderea in justitie.

    Da, da, trebuie tranșat în sfărșit și DORALY-ul! Că tot de ANRP ține! Ba procurorii ar trebui să vadă cam ce eși pe la IMPACT! Că tot despre iaciu și Andrici e vorba!

    Iaciu, Andrici si brokerul Juravle unde sunt? De ce nu sunt luati la intrebari?

    Cum a ajuns mecanicul Iaciu mare bastan sa impuste elefanti in africa? 

    Cu anrp, cu fp uri cu brokerul neinfricat si cu spalari de bani internationale de la infrared, hsbc si pireus bank. 

    cu santaje si atacuri la avutia nationala. 

    rusine. Nimeni nu i intreaba nimic pe astia

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb