Aproximativ 36.000 de tone de legume au produs, anul trecut, companiile de sub umbrela Hortifruct. Valeria Trică, administrator Hortifruct, a declarat: "Pentru 2013, preconizăm că producţia va ajunge la peste 38.000 de tone de legume, în special castraveţi şi tomate. Atât producţia mare din acest an, cât şi cererea mare de piaţă de produse autohtone ne fac să credem că legumele şi fructele româneşti vor avea o revenire în forţă pe piaţă. Membrii Hortifruct au reuşit în plină criză economică să implementeze cele mai noi tehnologii de combatere biologică a dăunătorilor, eliminând total insecticidele".
Hortifruct este o organizaţieînfiinţată în 2007 la iniţiativa celor mai importanţi producători de legume şi fructe proaspete din România. Funcţionează ca promotor al produselor româneşti, un sprijin real pentru fiecare producător în sensul creşterii calităţii şi pentru îmbunătăţirea comercializării produselor, potrivit unui comunicat de presă. Un alt obiectiv al Hortifruct este promovarea în rândul producătorilor români a tehnicilor de cultivare prietenoase mediului.
Companiile care fac parte din organizaţie sunt: Leoser SA, Berser SA, Leader International SA, Frank "93 Prod SRL, Ostrovit SA, Lio Agro Com SRL, Ilser Oltenia SRL. Acestea deţin sere încălzite pe o suprafaţă de 170 de hectare, 2000 de hectare de podgorii şi 500 de hectare de livezi şi alte culturi de câmp.
Fructele pe care Hortifruct le livrează pe piaţa autohtonă şi la export sunt: caisele, piersicile, strugurii, prunele, cireşele sau pepenii verzi. Producţia anuală pe acest sector se ridică la peste 10.000, plus o cantitate de 15.000 de tone de struguri de masă.
Valeria Trică a adăugat: "Ţările unde exportăm legumele şi fructele Hortifruct sunt: Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, dar exporturile nu se vor opresc aici. Avem în vedere şi alte pieţe europene. 35 de procente din producţia pe acest an este deja contractată de parteneri externi, restul fiind destinată pieţei autohtone unde avem deja contracte ferme.Un argument în favoarea produselor noastre sunt condiţiile excelente de producţie, tehnicile moderne, lipsa insecticidelor din sere, respectarea legislaţiei europene privind folosirea de îngrăşăminte şi sistemele de polenizare naturală".
Anul trecut, cifra de afaceri pe care a atins-o Hortifruct a fost de peste 37 milioane de euro, 44 de procente din aceasta fiind generată de castraveţi şi de tomate.