HOTĂRÂRE DEFINITIVĂ A CURŢII DE APEL BUCUREŞTI RADET - în faliment

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 12 noiembrie 2019

RADET - în faliment

Avocatul Piperea, administrator judiciar RADET: "Hotărârea judecătorului este singura care se impune, însă este, categoric, greşită"

ELCEN: "Deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va determina sistarea furnizării energiei termice de către ELCEN, atât timp cât plata acesteia va fi asigurată de PMB"

Gabriela Firea: "Lichidarea RADET nu înseamnă şi lichidarea sistemului de termoficare din Capitală"

RADET a intrat, ieri, în faliment. Decizia este definitivă şi a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Judecătorii CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în luna aprilie a acestui an de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul Regiei Autonome de Dis-tribuţie a Energiei Termice Bucureşti.

În acest context, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, ieri, printr-un comunicat, că, indiferent de sentinţă, bucureştenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură, întrucât au fost luate măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală.

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET, susţine că, deşi hotărârea Curţii de Apel este greşită, furnizarea agentului termic către consumatori nu poate fi întreruptă.

Totodată, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) - principalul creditor al RADET - a transmis, ieri, că, atâta vreme cât municipalitatea va garanta achitarea serviciilor prestate, nu va fi întreruptă furnizarea apei calde şi a căldurii în Capitală.

Gheorghe Piperea: "După falimentul RADET, cel al ELCEN va urma în 3-4 luni"

Hotărârea prin care Curtea de Apel a declarat falimentul Regiei este "categoric greşită", ne-a spus, ieri, Gheorghe Piperea, explicând: "În mod normal, RADET nu ar trebui să intre în faliment, pentru că foloseşte subvenţii de la stat, foloseşte active ale statului sau ale unităţii administrativ teritoriale, etc şi este o lege din '90 care interzice acest lucru, dar asta nu are importanţă în momentul de faţă, decât din punct de vedere teoretic. Chiar dacă hotărâ-rea CAB este greşită, se impune, se pronunţă ceea ce spune juduecătorul, nu altcineva.

În momentul de faţă, falimentul RADET este confirmat definitiv, nu se mai poate dis-cuta despre RADET".

Cu toate acestea, domnia sa a declarat că alimentarea consumatorilor nu va fi întreruptă, deoarece RADET are pregătit un plan de rezervă.

În legătură cu acest aspect, administratorul judiciar al Regiei ne-a declarat: "Întreruperea furnizării agentului termic către consumatori nu poate fi înteruptă, pentru că există un plan B, pe care noi l-am gândit încă din luna aprilie (când Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a Regiei), care a şi fost demarat de RADET în momentul în care discutăm (n.r. ieri) şi care presupune trecerea serviciului public de distribuţie a energiei termice de la RADET la Termoenergetica, împreună cu personalul şi toate contractele, precum şi finanţarea de către PMB a Termoenergetica pentru a cumpăra direct agent termic, nemaiavând importanţă dacă îl va cumpăra de la ELCEN sau de la alţi producători. Cert este, însă, faptul că falimentul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice este grav pentru Electrocentrale Bucureşti, deoarece, de la momentul falimentului Regiei, ELCEN va mai avea la dispoziţie probabil circa 3-4 luni de zile până când va intra şi ea în faliment, întrucât 70% din cifra sa de afaceri înseamnă contractul cu RADET. În plus, în prezent există o factură pe care RADET trebuia să o plătească ELCEN, scadentă în luna decembrie, dar pe care nu o mai putem plăti pentru că ne interzice falimentul. Mai mult, odată ce nu mai are un contract de lungă durată cu Regia, Electrocentrale Bucureşti nu mai poate obţine fondurile necesare pentru retehnologizarea celor patru CET-uri. Deci, singura entitate care are de pierdut este ELCEN, pentru că RADET era, oricum, pregătită să dispară ca urmare a acestei lichidări controlate".

Nu în ultimul rând, domnul Piperea a mai spus că, dacă până în prezent RADET depindea de vânzător, adică de ELCEN, lucrurile ar urma să se inverseze de acum şi ELCEN să depindă de cumpărător, adică de PMB, pentru că Primăria va putea să impună condiţiile şi preţul şi să vadă dacă va lua agentul termic de la Electrocentrale Bucureşti sau din altă parte.

ELCEN: "Deschiderea procedurii de faliment a RADET nu atrage în mod automat deschiderea procedurii de faliment a ELCEN"

Electrocentrale Bucureşti are capacitatea şi disponibilitatea să asigure furnizarea agentului termic şi a apei calde în sezonul de iarnă 2019-2020, atât timp cât va exista garanţia achitării serviciilor prestate, a transmis compania, ieri, printr-un comunicat, asigurând toţi factorii implicaţi şi bucureştenii de acest lucru.

Comunicatul citat notează: "În urma şedinţei convocate de către ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, s-a comunicat către PMB soluţia legală pentru asigurarea continuării prestării serviciului public de furnizare a energiei termice şi a apei calde, aşteptându-se, aşa cum s-a atras atenţia încă de săptămâna trecută, asumarea de către PMB a responsabilităţii asigurării continuităţii serviciului".

Reprezentanţii ELCEN au mai trans-mis că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu atrage în mod automat deschiderea procedurii de faliment a ELCEN, "după cum în mod eronat afirmă doamna primar general".

Sursele citate explică faptul că ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de faţă şi poate să asigure alimentarea cu energie termică şi apă caldă a bucureştenilor atât timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenţiei de către PMB.

Reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti au mai menţionat: "Pentru corecta informare a opinei publice, aducem la cunostinţă faptul că până astăzi (n.r. ieri), furnizarea agentului termic şi a apei calde către bucureşteni a fost asigurată, nu de grija PMB pentru infrastructura critică a Bucureştiului, ci din preocuparea administratorilor ELCEN, care deşi potrivit legii aveau dreptul să sisteze această furnizare pe motiv de neplată a facturilor cu mai mult de 90 de zile de la livrare, şi-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul cetăţenilor Capitalei. Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situaţia de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare şi prin eforturile adminis-tratorilor şi sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depăşeau 400 milioane lei. Chiar şi în lipsa aprobării Comitetului creditorilor ELCEN, administratorii societăţii şi-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul bucureştenilor, fără ca pe reprezentanţii RADET şi ai PMB să-i preocupe îndeplinirea obligaţiilor contractuale".

ELCEN arată că intrarea în faliment a RADET a fost determinată de faptul că Planul de reorganizare al Regiei, propus de administratorul judiciar RomInsolv a fost nelegal, lucru constatat de judecatorul-sindic şi confirmat de către Curtea de Apel Bucureşti, şi nu de poziţia ELCEN.

"Răspunderea pentru starea de faliment a RADET este a RomInsolv şi a Primăriei Capitalei, cei care au gestionat activitatea acestei societăţi şi care au propus un Plan de reorganizare ilegal. În loc să-şi asume răspunderea, RomInsolv şi PMB încearcă, astăzi, să plaseze această răspundere în sarcina ELCEN, a administratorului judiciar şi să o justifice în fel şi chip. În realitate, prin propunerea unui Plan de reorganizare al RADET ilegal, pe care au refuzat să-l modifice, RomInsolv si Primăria Municipiului Bucureşti au condamnat la faliment RADET, judecătorul-sindic neputând lua o altă hotărâre", a mai transmis, ieri, ELCEN.

În plus, reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti au precizat că sunt de acord cu poziţia ministrului Economiei şi Energiei, potrivit căruia PMB ar fi trebuit să fie pregătită pentru situaţia falimentului RADET şi ar fi trebuit să fi tratat această problemă fără a o politiza, "lucru care nu s-a întâmplat până în ziua de astăzi".

Nu în ultimul rând, sursele citate au mai subliniat: "Pentru a asigura continuitatea furnizării energiei termice, ELCEN este pregătită să continue furnizarea agentului termic pentru bucureşteni, a comunicat soluţia legală pentru a fi asigurată furnizarea şi distribuirea agentului termic la populaţie, motiv pentru care solicită PMB să dea dovadă de responsabilitate în luarea de urgenţă a măsurilor necesare".

PMB: "Activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a subliniat, ieri, faptul că lichidarea RADET nu înseamnă şi lichidarea sistemului de termoficare din Capitală, întrucât activitatea Regiei va fi preluată de Termoenergetica.

Gabriela Firea a declarat: "Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariţia sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureştenilor că, în 2016, am preluat RADET în insolvenţă de facto şi că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluţie de reorganizare a activităţii acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluţia înfiinţării Companiei Municipale Termoenergetica. Subliniez că, în ultimii trei ani de zile, RADET a iniţiat cea mai amplă campanie de reparaţii şi înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind inlocuiţi aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de kilometri pe reţeaua primară, iar restul pe reţeaua secundară. Pentru anul 2019, se preconizează că vor fi inlocuiţi până la finalul sezonului rece 64 kilometri de reţea, din care peste 20 de kilometri de reţea primară".

Primarul general a reamintit că au fost finalizate lucrările de modernizare a tronsonului din conducta de termoficare Dn 700 - Magistrala II - III Grozăveşti din Bulevardul Iancu de Hunedoara, care alimentează Cartierul Aviaţiei, zonă afectată de foarte multe avarii în ultimii ani.

Potrivit PMB, pentru realizarea soluţiei tehnice provizorii (prin care se va asigura continuitatea furnizării agentului termic pe toată durata desfăşurării lucrărilor din tronsonul final) este necesară oprirea agentului termic pentru apă caldă şi căldură pentru 48 de ore, începând cu data de 11 noiembrie 2019, orele 23:30.

Comunicatul citat mai notează: "Tot în acest an au fost finalizate lucrări de înlocuire a reţelelor de termoficare în alte zone în care cetăţenii au resimţit disconfort iarna trecută, dintre care amintim: Bulevardul Theodor Pallady, strada Petre Ispirescu, strada Moineşti, strada Ion Berindei, Piaţa Constituţiei, strada Răzoare, staţia de metrou Păcii, Şoseaua Virtuţii (zona ştrandului Ciurel), Şoseaua Pantelimon, strada Lizeanu, strada Matei Basarab, Câmpia Libertăţii şi Lujerului".

Gheorghe Piperea susţine, în comunicatul transmis de PMB, că regiile autonome se constituie şi funcţionează în baza Legii nr. 15/1990 privind transformarea întreprinderilor socialiste de stat în societăţi comerciale şi regii autonome - prin care anumite activităşi (precum distribuţia energiei termice, transportul public local) sunt extrase din circuitul comercial obişnuit, pentru a fi încredinţate regiilor autonome aflate sub autoritatea tutelară a primăriilor ori a consiliilor locale sau judeţene.

Avocatul Piperea a mai precizat: "Prin acte normative sucesive, cum ar fi OUG nr.30/1997, aceste regii autonome au fost transformate în societăţi naţionale sau companii naţionale, divizate în mai multe alte entităţi independente unele de altele. Cu toate că funcţionează pe bază de ges-tiune economică şi autonomie financiară şi sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul propriu (art. 2 si art. 5 din Legea nr.15/1990), regiile autonome fac parte din sectorul public, fiind întreprinderi publice. Regiile autonome au în patrimoniu, spre administrare, bunuri din domeniul public, utilizând, pentru «acoperirea eventualelor deficite» şi pentru finanţarea activităţii proprii, subvenţii de la bugetul central sau local (art. 9 din Legea nr.15/1990), iar activitatea acestora poate fi influenţată de stat prin credite cu dobânzi preferenţiale, comenzi de stat, subvenţii, impozite şi taxe (art. 43 alin.1 din Legea nr.15/1990). Regiile autonome sunt, indubitabil, comercianţi, şi pot fi supuse procedurilor de insolvenţă (art. 3 din Legea insolvenţei nr.85/2014), însă nu pot fi supuse lichidării prin faliment, dat fiind regimul juridic special al acestora, precum şi faptul că exercită activităţi economice strategice la nivel naţional/local. Având în vedere toate acestea, apreciem că insolvenţa regiei autonome nu va putea adopta decât calea reorganizării judiciare sau calea lichidării planificate. Dacă activitatea regiei autonome nu mai poate fi salvată prin reorganizare judiciară, lichidarea planificată este necesară pentru transferul ordonat al afacerii şi al bunurilor din patrimoniului regiei autonome către o altă întreprindere publică".

Ministrul Economiei şi Energiei: "Nu există niciun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură şi apă caldă"

Nu există niciun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură şi apă caldă, după ce RADET a intrat, ieri, definitiv, în procedură de faliment, a declarat ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu.

Domnia sa a precizat, pentru Agerpres, că i-a chemat, ieri, de urgenţă pe responsabilii din sectorul energiei termice la o şedinţă, la minister, de îndată ce a aflat vestea intrării definitive în faliment a RADET.

Virgil Popescu a spus, ieri: "I-am chemat acum la sediul Ministerul Economiei pe secretarul de stat de la Energie, pe directorul general al Elcen, pe administratorul Elcen - sunt pe drum - să vedem ce soluţie rapidă vom găsi. Trebuie să discutăm şi cu primăria. Trebuie găsită o soluţie să nu se întâmple nicio problemă în alimentarea cu energie termică a populaţiei".

Potrivit ministrului Economiei şi Energiei, Primăria Capitalei trebuie să găseas-că o soluţie prin ce companie sau prin ce serviciu să preia energia termică.

"Dar o s-o găsim împreună, nu cred că vom avea diferenţe de opinie pe acest aspect. De-asta i-am chemat pe toţi, pe Elcen, să propunem o soluţie în cazul în care se întârzie cu o propunere din partea primăriei", a adăugat domnia sa.

Întrebat dacă există vreun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură, oficialul guvernamental a răspuns: "Nu, nu! Problemele sunt doar de ordin juridic. Trebuie să găsim formula cea mai bună. Credeţi-mă că sunt încălzit cu problema încălzirii. Şi la Drobeta Turnu Severin am găsit soluţia juridică să rezolvăm problema. Vom găsi soluţia juridică, evident, în colaborare cu primăria".

Săptămâna trecută, cu ocazia preluării mandatului de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a avertizat că există riscul ca RADET să intre ieri în faliment, recomandând Primăriei Capitaleisă fie pregătită cu o soluţie în cazul în care instanţa ia această decizie.

În replică, Gabriela Firea, l-a criticat pe noul membru al Executivului pentru faptul că i-a speriat pe cetăţeni prin declaraţiile sale, amintind că 1.800.000 de bucureşteni sunt racordaţi la RADET, reproşându-i totodată şi faptul că anticipează o decizie a justiţiei.

Mai exact, primarul general al Capitalei a afirmat miercuri seara: "A ieşit noul ministru al Energiei, lângă noul premier al României, să îi sperie pe bucureşteni că vor rămâne în această iarnă fără apă caldă şi căldură, anunţând de la nivelul de minis-tru politic faptul că luni RADET va intra în faliment. Stau să mă întreb în ce ţară trăim, în care un ministru numit politic ştie cum se va înfăptui justiţia luni. Îi dau o ves-te proastă acestui ministru al Energiei incompetent şi repetent. În cazul în care - Doamne fereşte! - RADET intră în faliment, automat intră şi ELCEN în faliment, care - poate nu a aflat, îl informez eu pe această cale - este în răspunderea domniei sale, ca ministru. Mult mai normal era ca acest nou ministru să citească legislaţia, reglementările, să se informeze şi pe urmă să facă declaraţii ce din coadă or să sune".

Premierul Ludovic Orban: "Trebuie să identificăm posibilităţile legale şi să nu fie afectată alimentarea cu energie şi cu apă caldă a bucureştenilor"

Premierul Ludovic Orban a anunţat, ieri, după ce Curtea de Apel Bucureşti a hotărât definitiv ca Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti să intre în faliment, că a vorbit cu Virgil Popescu, minis-tru al Economiei şi Energiei, să meargă la ELCEN şi să ia legătura cu autorităţile locale astfel încât bucureştenii să nu fie afectaţi, relatează News.ro.

Premierul a declarat: "L-am sunat imediat pe ministrul Economiei să se deplaseze la Electrocentrale Bucureşti, de asemenea să ia legătura cu autorităţile locale astfel încât să identificăm posibilităţile legale ca să nu fie afectată alimentarea cu energie şi cu apă caldă a bucureştenilor".

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, că, la cum arată datele, "falimentul RADET este iminent", iar în replică, Gabriela Firea, primar general al Capitalei, a spus că PNL este vinovat de situaţia financiară a regiei şi s-a întrebat de unde ştie premierul ce se va întâmpla în instanţă.

RADET Bucureşti administra, până ieri, la pronunţarea definitivă a falimentului său, cel mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţă şi furniza energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile, în care trăiesc 1,21 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 4900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

Totodată, RADET Bucureşti era operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei, iar din totalul energiei termice furnizate de RADET, consumul populaţiei reprezintă aproximativ 90%.

Regia avea ca obiect de activitate trans-portul, producerea, distribuţia şi furnizarea de energie termică, iar la 30 septembrie 2019, numărul personalului existent în cadrul Regiei, era de 3070 salariaţi.

Electrocentrale Bucureşti era principalul creditor al falimentarei RADET şi are ca obiect de activitate producţia, transportul, distribuţia, dispecerizarea şi vânzarea energiei termice, precum şi producţia şi vânzarea energiei electrice.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%), asigurând 3,88% din cota de piaţă la nivel naţional, potrivit raportului Transelectrica publicat pentru anul 2017.

La momentul falimentului, RADET avea la ELCEN - companie aflată în insolvenţă - datorii în valoare totală de circa 3,8 miliarde de lei.

FRAMES:

Falimentul RADET poate duce la un blocaj total, fără intervenţia urgentă a autorităţilor

Fără intervenţia urgentă a Primăriei Capitalei, a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a Guvernului Orban, intrarea în faliment a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti poate provoca un blocaj total, cu consecinţe economice şi sociale extrem de grave, susţin experţii companiei de consultanţă Frames, care au realizat o analiză privind măsurile urgente pe care autorităţile trebuie să le ia după falimentul RADET.

Potrivit analizei Frames, prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistării furnizării agentului termic pentru Capitală, dar din punct de vedere juridic va urma o perioadă extrem de încinsă, pentru că legislaţia este interpretabilă.

Specialiştii au transmis, ieri: "Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede că contractul cadru de vânzare-cumpărare energie termică încetează de la data intrării în faliment a RADET, însă în Regulamentul pentru acordarea licenţelor în domeniul serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, există o prevedere care afirmă că «în timpul sezonului rece, operaţiunile de suspendare ori de retragere a unei licenţe sunt permise doar cu avizul favorabil al autorităţii administraţiei publice locale care are atribuţii privind asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul unităţii adminis-trativ-teritoriale, potrivit legii»".

Potrivit Frames, ANRE va trebui să ofere RADET posibilitatea să lucreze în continuare cu ELCEN, chiar dacă e în faliment, iar cel mai probabil, ELCEN va alege soluţia comenzii zilnice, cu plata în avans a energiei livrate.

Conform surselor citate, ELCEN va urma să încheie un nou contract pentru vânzarea de energie termică direct cu Primăria Municipiului Bucureşti, care va trebui să îşi asume această activitate, cel mai probabil prin intermediul companiei municipale Termoenergetica, care va prelua patrimoniul şi activitatea RADET, dar contractul va trebui să poarte, obligatoriu, girul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În privinţa datoriilor, analiza citată arată că încheierea unui nou contract pentru furnizarea de agent termic pentru Capitală va lămuri, în mare parte, şi problema datoriilor. Specialiştii au adăugat: "Un nou contract de furnizare va prevedea, în mod clar, obligaţiile Municipalităţii în privinţa facturilor de energie termică şi se va evita, astfel, în viitor, acumularea de datorii şi intrarea părţilor implicate în insolvenţă sau faliment. Cel mai probabil vor fi prevăzute şi sancţiuni pentru încărcarea termenilor contractuali.

În plus, ELCEN îşi va păstra dreptul de a-şi recupera datoria de 3,8 miliarde de lei de la PMB şi îşi va consolida dreptul de a solicita ANAF rambursarea TVA, în valoare de 550.000.000 lei, pentru această creanţă".

Nu în ultimul rând, cum Municipalitatea s-a dovedit incapabilă, până în prezent, să atragă fondurile europene necesare refacerii sistemului de termoficare al Capitalei, analiştii consideră că noul Executiv trebuie să facă din această problemă o prioritate, întrucât reţeaua de termoficare a Bucureştiului se degradează constant, iar investiţiile majore de reabilitare, absolut esenţiale, întârzie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb