• Fondul "Poprietatea" îşi va desemna administratorul până la sfârşitul anului
• Oricine poate participa la selecţie
• Criteriile de selecţie ale administratorului nu au fost stabilite
Douăzeci şi opt de companii s-au arătat interesate să administreze Fondul Proprietatea până la data limită pentru depunerea scrisorilor de intenţie, 1 august. Acestea nu sunt, însă, singurele care pot participa în procesul de selecţie al administratorului de fond, care va începe la 1 septembrie.
Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea, a declarat, ieri, că etapa depunerii intenţiilor "nu a fost obligatorie, astfel încât alte companii care îşi vor exprima interesul (n.r. pentru adminis-trarea FP) după expirarea termenului-limită nu vor fi res-tricţionate". Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca numărul celor interesaţi de adminis-trarea Fondului să creas-că, menţionând că, teoretic, este posibil ca societatea selectată în final să nu fie una dintre cele 28 de companii care şi-au exprimat deja intenţia de a adminis-tra activele Fondului. Doamna Lulache a subliniat că mandatul administratorului de fond va fi unul complex, cu atât mai mult cu cât niciuna dintre companiile care au trimis scrisorile de intenţie nu a mai administrat o entitate similară "Fondului Proprietatea".
Daniela Lulache a declarat că mai multe companii, care au o prezenţă românească bine definită, sunt interesate să administreze Fondul, precizând că "BCR Asset Management", singura firmă autohtonă dintre cele 28 de companii care au trimis deja scrisori de intenţie, va avea, probabil, şanse reduse, dacă va decide să candideze independent pentru administrare.
Fondul "Poprietatea" îşi va desemna administratorul până la sfârşitul anului (noiembrie-decembrie), potrivit Danielei Lulache. În prezent, este luată în calcul şi varianta alegerii mai multor administratori, în funcţie de tipul de active care trebuie gestionate, potrivit doamnei Lulache, care nu a putut să dezvăluie criteriile pentru selecţia administratorului, dar a menţionat că societatea sau consorţiul respectiv trebuie să asigure "asset management" (administrare de active), "cash management", "private equity investment" şi "private equity management" (investiţii în companii nelistate şi administrarea lor).
Directorul FP a declarat: "Luna aceasta, sperăm să definitivăm caietul de sarcini, astfel încât, în septembrie, să avem şi Hotărârea de Guvern care să îl aprobe", adăugând că, până în momentul de faţă, nu se ştie care va fi modalitatea de selecţie a administratorului de fond.
• Profit de 319 milioane lei în primul semestru
Fondul "Proprietatea" a obţinut un profit de 319 milioane lei, în primul semestru din acest an, conform rezultatelor preliminate comunicate, ieri, de directorul general al Fondului. În primele şase luni, veniturile Fondului, s-au cifrat la 337 milioane lei.
• Patru oferte pentru evaluarea ultimelor 13 deţineri neauditate
Luni a expirat termenul de depunere al ofertelor pentru auditarea celor 13 participaţii ale Fondului care nu au fost, încă, evaluate. Daniela Lulache a anunţat, ieri, cu puţin timp înaintea deschiderii ofertelor, că patru companii, Darian Rom Suise, Gestaco, JPA şi Alfa Chim au fost interesate să evalueze participaţiile neauditate din portofoliul Fondului. Domnia sa a precizat că procesul de evaluare va fi unul complex pentru 12 companii, în timp ce, pentru a treisprezecea societate, World Trade Hotels, procedura este mai simplă, deoarece este vorba despre o entitate nou-înfiinţată.
Fondul are 1891 de acţionari privaţi, care deţin o pondere de 19,51% din capitalul social.