Directorii băncilor cu operaţiuni la nivel mondial se pregătesc "pentru ce este mai rău" în procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), plănuind mutarea activităţilor peste graniţe, după ce premierul de la Londra, Theresa May, a anunţat, ieri, că ţara sa va părăsi piaţa unică.
Preşedintele "HSBC Holdings" Plc, Douglas Flint, a afirmat, ieri, într-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial de la Davos: "Dacă nu ştii încotro te îndrepţi, trebuie să te pregăteşti pentru ce este mai rău şi să fii pregătit să acţionezi rapid (...) Companiile vor să ştie care este ambiţia. Cum va fi tratată tranziţia? Va fi o schimbare bruscă sau un anumit fel de blocaj?".
În condiţiile în care Marea Britanie va părăsi piaţa unică, băncile se pregătesc să piardă dreptul de a-şi vinde liber serviciile financiare în UE, de la Londra, urmând să înceapă procesul de transfer al activităţilor în zona euro în decurs de câteva săptămâni de la declanşarea oficială a negocierilor pentru Brexit, programate pentru sfârşitul lunii martie.
Prezent la Davos, şi preşedintele grupului bancar elveţian UBS AG, Axel Weber, a afirmat, citat de standard.co.uk: "Ipoteza de lucru este că băncile vor pierde accesul la piaţa unică. Este important să creăm mai multe opţiuni, dar haideţi să vedem care va fi acordul final".
Şefii băncilor cu operaţiuni globale au avertizat-o pe May că vor începe în curând să îşi transfere operaţiunile şi locurile de muncă din Marea Britanie în alte părţi ale Europei, dacă nu le va fi protejat accesul facil la piaţa unică.
Menţionăm că, ieri, Eoghan Murphy, ministru de stat în Departamentul de Finanţe al Irlandei, a declarat că se aşteaptă ca un val de firme din Marea Britanie să decidă să îşi mute activităţile în ţara sa, până la jumătatea anului.
"Reprezentanţii companiilor financiare s-au întâlnit cu mine şi cu alţi miniştri, întrebând despre spaţii de birouri şi angajaţi", a spus Eoghan Murphy, citat de Bloomberg.
• China: "Nu are rost să dăm vina pe globalizarea economică pentru problemele lumii"
Tot la Forumul Economic Mondial de la Davos, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că globalizarea economică a devenit, pentru mulţi, o "cutie a Pandorei", însă problemele lumii nu sunt provocate de aceasta. Potrivit afirmaţiilor sale, crizele financiare mondiale sunt provocate de urmărirea exagerată a profiturilor, nicidecum de globalizare.
"Nu are rost să dăm vina pe globalizarea economică pentru problemele lumii, pentru că nu este cazul. Şi acest lucru nu va rezolva problemele", a afirmat Xi Jinping.
Totodată, oficialul chinez a menţionat că "un nou război comercial nu ar fi în interesul nimănui şi protecţionismul duce doar la un impas".
Deşi, în discursul de la Davos, Xi nu a pronunţat numele preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, se pare că afirmaţiile sale au fost un răspuns la declaraţiile oficialului american împotriva acordurilor de liber schimb şi a planurilor de a înfrunta China în probleme comerciale.
Trump a criticat politica valutară a Chinei, disputele de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi a ameninţat că va lua măsuri dacă Beijingul nu va stopa practicile comerciale incorecte.