După aderarea la Uniunea Europeană, România va avea un rol de "locomotivă a francofoniei" în zona Europei Centrale şi de Est, a declarat, pentru ziarul "Bursa", purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Hugo Sada. Domnia sa consideră, de asemenea, că rolul ţării noastre în sânul organizaţiei este foarte important, deoarece România va fi cea care va propulsa francofonia către ţările din Sud.
Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană va schimba, în opinia reprezentantului OIF, şi statutul francofoniei înseşi în cadrul Europei, deoarece grupul de ţări membre OIF va forma un nucleu majoritar de 14 membri UE.
Deşi România a susţinut candidatura Republicii Moldova la OIF, aceasta devenind membră cu drepturi depline în cadrul organizaţiei, nici preşedintele şi nici premierul moldovean nu au sosit încă la Bucureşti. Pe lista absenţilor se află şi reprezentanţii Libanului, cu care, potrivit ministrului de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, ţara noastră are relaţii de strânsă prietenie.
• Tendinţe contradictorii în sânul OIF
Dacă Franţa a insistat, în cadrul dezbaterilor de la Bucureşti, pentru lansarea unor porţi deschise francofoniei, în sensul acceptării adeziunii la OIF a cât mai multor state ne-francofone la origine, Canada a fost mai rezervată şi a cerut criterii mai stricte de adeziune, care să-i permită OIF să-şi păstreze identitatea lingvistică. Purtătorul de cuvânt al OIF, Hugo Sada, ne-a spus că această dezbatere nu este recentă şi că ea s-a amplificat chiar de când numărul membrilor OIF a depăşit 60.
Domnul Sada ne-a informat că dezbaterea există în cadrul "nucleului dur" al francofoniei din OIF, adică ţările cu drepturi depline, care îşi pun problema fundamentului expansiunii francofone, Franţa şi Canada având viziuni divergente în acest sens. Hugo Sada nu consideră că "extinderea şi adâncirea" ariei francofone ar reprezenta o ameninţare pentru identitatea lingvistică a membrilor OIF. Dimpotrivă, domnia sa ne-a amintit rolul de "câini de pază ai limbii franceze" pe care îl au în sânul OIF ţările cu statut de membru cu drepturi depline, care veghează ca limba franceză să fie tot mai folosită şi răspândită.