Hugo Sada: "România va avea un rol de < locomotivă a francofoniei > în Europa Centrală şi de Est"

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Politică / 27 septembrie 2006

După aderarea la Uniunea Europeană, România va avea un rol de "locomotivă a francofoniei" în zona Europei Centrale şi de Est, a declarat, pentru ziarul "Bursa", purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Hugo Sada. Domnia sa consideră, de asemenea, că rolul ţării noastre în sânul organizaţiei este foarte important, deoarece România va fi cea care va propulsa francofonia către ţările din Sud.

Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană va schimba, în opinia reprezentantului OIF, şi statutul francofoniei înseşi în cadrul Europei, deoarece grupul de ţări membre OIF va forma un nucleu majoritar de 14 membri UE.

Deşi România a susţinut candidatura Republicii Moldova la OIF, aceasta devenind membră cu drepturi depline în cadrul organizaţiei, nici preşedintele şi nici premierul moldovean nu au sosit încă la Bucureşti. Pe lista absenţilor se află şi reprezentanţii Libanului, cu care, potrivit ministrului de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, ţara noastră are relaţii de strânsă prietenie.

Tendinţe contradictorii în sânul OIF

Dacă Franţa a insistat, în cadrul dezbaterilor de la Bucureşti, pentru lansarea unor porţi deschise francofoniei, în sensul acceptării adeziunii la OIF a cât mai multor state ne-francofone la origine, Canada a fost mai rezervată şi a cerut criterii mai stricte de adeziune, care să-i permită OIF să-şi păstreze identitatea lingvistică. Purtătorul de cuvânt al OIF, Hugo Sada, ne-a spus că această dezbatere nu este recentă şi că ea s-a amplificat chiar de când numărul membrilor OIF a depăşit 60.

Domnul Sada ne-a informat că dezbaterea există în cadrul "nucleului dur" al francofoniei din OIF, adică ţările cu drepturi depline, care îşi pun problema fundamentului expansiunii francofone, Franţa şi Canada având viziuni divergente în acest sens. Hugo Sada nu consideră că "extinderea şi adâncirea" ariei francofone ar reprezenta o ameninţare pentru identitatea lingvistică a membrilor OIF. Dimpotrivă, domnia sa ne-a amintit rolul de "câini de pază ai limbii franceze" pe care îl au în sânul OIF ţările cu statut de membru cu drepturi depline, care veghează ca limba franceză să fie tot mai folosită şi răspândită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb