Human Rights Watch a acuzat joi Israelul de folosirea muniţiilor cu fosfor alb în operaţiunile sale militare din Gaza şi Liban, afirmând că utilizarea unor astfel de arme pune în pericol civilii, riscându-se răniri serioase şi de lungă durată, informează reuters.
Întrebată despre aceste acuzaţii, armata israeliană a declarat că "în prezent nu are cunoştinţă despre utilizarea armelor ce conţin fosfor alb în Gaza", aşadar nu a oferit niciun comentariu referitor la acuzaţiile organizaţiei privind utilizarea lor în Liban, conform sursei citate.
Israelul a bombardat Gaza ca represalii pentru un atac al Hamas în oraşele din sudul Israelului, în care au murit cel puţin 1.300 de persoane această săptămână şi cel puţin 1.500 de palestinieni au fost ucişi, transmite reuters. Israelul a avut şi schimburi verbale cu grupul Hezbollah din Liban, anunţă sursa menţionată.
Human Rights Watch a afirmat că a verificat videoclipuri realizate în Liban la 10 octombrie şi în Gaza la 11 octombrie, care arată "multiple explozii în aer de artilerie cu fosfor alb deasupra portului din Gaza City şi două locaţii rurale de-a lungul frontierei dintre Israel şi Liban", relatează reuters.
Organizaţia a furnizat link-uri către două videoclipuri postate pe reţelele sociale în care se arată "proiectile de artilerie de 155mm cu fosfor alb folosite, aparent ca ecrane de fum, pentru marcare sau semnalizare. Ambele arată scene în apropiere de frontiera dintre Israel şi Liban", a spus aceasta, potrivit sursei citate.
Grupul nu a furnizat link-uri către videoclipuri care să arate utilizarea lor presupusă în Gaza, informează reuters. Canalele TV palestiniene au difuzat în ultimele zile videoclipuri în care se arată fâşii subţiri de fum alb pe cerul deasupra Gazei, afirmând că au fost cauzate de astfel de muniţii, potrivit sursei citate.
Armata israeliană a declarat în 2013 că renunţă la muniţiile cu ecran de fum pe bază de fosfor alb utilizate în ofensiva din 2008-2009 în Gaza, care a provocat acuzaţii de crime de război din partea diverselor grupuri pentru drepturile omului, informează reuters.
Armata nu a specificat atunci dacă va reconsidera şi utilizarea fosforului alb ca armă, proiectată să incendieze poziţiile inamice, potrivit datelor sursei.
Muniţiile cu fosfor alb pot fi utilizate legal pe câmpurile de luptă pentru a crea ecrane de fum, pentru iluminare, marcarea ţintelor sau arderea buncărelor şi clădirilor, transmite reuters.
Deoarece are utilizări legale, fosforul alb nu este interzis ca armă chimică în convenţiile internaţionale, dar poate provoca arsuri grave şi poate declanşa incendii, adaugă sursa menţionată.
Fosforul alb este considerat o armă incendiară în conformitate cu Protocolul III al Convenţiei privind interzicerea folosirii anumitor arme convenţionale, iar protocolul interzice utilizarea armelor incendiare împotriva ţintelor militare situate printre civili, deşi Israelul nu l-a semnat şi nu este obligat de acesta, informează reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 16:10)
Revoltator ca despre cei 40 de bebelusi decapitati de Hamas,
nici un cuvant !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 16:22)
Ucraina in schimb poate folosi "bombele cu fragmentatie",
interzis de forumurile internationale de specialitate,
Human Rights Watch foarte "neserios"
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2023, 01:05)
Rusii au dat primii!