Hygienium trage un semnal de alarmă asupra valului 3 al pandemiei

S.B.
Miscellanea / 22 martie 2021

Hygienium trage un semnal de alarmă asupra valului 3 al pandemiei

România riscă să se confrunte cu o criză sanitară de proporţii dacă populaţia va ignora măsurile de protecţie, cu gândul la vaccinare. Numărul mare de victime COVID din ultimele zile poate fi doar începutul unui val semnificativ de îmbolnăviri, în contextul în care respectarea regulilor de protecţie a devenit facultativă în multe instituţii şi companii, afirmă experţii de la Hygienium, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

România riscă să se confrunte cu o criză sanitară de proporţii dacă populaţia va ignora măsurile de protecţie, cu gândul la vaccinare. Numărul mare de victime COVID din ultimele zile poate fi doar începutul unui val semnificativ de îmbolnăviri, în contextul în care respectarea regulilor de protecţie a devenit facultativă în multe instituţii şi companii, afirmă experţii de la Hygienium, unul dintre cei mai importanţi producători de dezinfectanţi din România

,,Nu a sosit încă momentul să ne relaxăm, să răsuflăm uşuraţi. Vaccinările au reuşit să reducă riscul de focare în spitale şi căminele de bătrâni, dar în rest, pericolul de contaminare este în continuare foarte mare. Fiecare persoană infectată poate duce virusul în familie, în comunitate, cu efecte tragice pentru cei cu probleme grave de sănătate'', afirmă Constantin Danciu, managerul de dezvoltare Hygienium.

Înmulţirea numărului localităţilor în care s-a impus carantina şi discuţiile privind carantinarea Bucureştiului vin să confirme gravitatea situaţiei.

Potrivit experţilor, dincolo de spaţiul public, cel mai grav este faptul că, în unele instituţii şi firme din România, măsurile de protecţie au devenit facultative.

,,În multe birouri nu se mai folosesc măşti, iar folosirea dezinfectanţilor pentru protecţia personală şi curăţenia spaţiilor de lucru a devenit opţională sau s-a rărit foarte mult faţă de anul trecut'', afirmă Danciu.

,,Altfel spus, credem că nu e timpul să lăsăm garda jos şi trebuie să ne unim forţele pentru a lupta cu acest virus. Chiar dacă unii dintre români s-au vaccinat, există în continuare peste 90% din populaţie care se poate îmbolnăvi oricând'', a mai spus expertul.

Potrivit Hygienium, în unele dintre cazuri, de vină pentru creşterea numărului îmbolnăvirilor sunt chiar managerii acestor firme şi instituţii, care au ignorat cu bună ştiinţă măsurile de prevenire.

Există, din păcate, multe afaceri unde dezinfectanţii sunt prezenţi doar din prisma respectării condiţiilor legale, fără să fie folosiţi după un program bine stabilit, în concordanţă cu fluxul de lucru.

Dincolo de câteva companii mari, din zona multinaţionalelor, unde există protocoale bine definite privind coronavirusul, în zona intreprinderilor mici şi mijlocii asigurarea dezinfectanţilor este realizată, în multe situaţii, doar pe un singur criteriu - preţul cel mai mic.

Aşa s-a ajuns ca, în magazine, în retail în general dar şi în companii mari inclusiv din zona de producţie şi logistică, dincolo de folosirea facultativă a măştilor, angajaţii să folosească o serie de produse dezinfectante cu o provenienţă discutabilă.

De la geluri dezinfectante pentru mâini la soluţii pentru spaţiile de lucru, se folosesc soluţii fără autorizare, ineficiente din punct de vedere al preîntâmpinării pericolului de infectare.

Mai mult, au apărut inclusiv produse falsificate pe piaţă, iar în unele magazine am întâlnit flacoane de produse dezinfectante autorizate de Ministerul Sănătăţii umplute cu soluţii pe bază de clor sau alcool, fără nicio legătură cu produsul original.

,,Am avut zeci de cazuri în care am intervenit cu soluţiile noastre după ce în firmele respective au fost cazuri de COVID iar dezinfectanţii folosiţi erau ineficienţi. Nu ne putem juca cu sănătatea angajaţilor, a clienţilor, nu putem risca business-ul doar pe ideea că acest coronavirus nu ne va afecta'', a mai spus Danciu.

În România, în prezent, este dificil pentru un producător care respectă toate regulile, care obţine autorizarea Ministerului Sănătăţii, să concureze cu producătorii şi comercianţii ilegali, care vând la preţuri mici unor clienţi care, din păcate, tratează cu inconştienţă pericolul utilizării acestor produse.

NU EXISTĂ REGULI CLARE DE PROTECŢIE

Potrivit celor de la Hygienium, dincolo de nerespectarea măsurilor de protecţie şi de prezenţa, pe piaţă, a unor dezinfectanţi neautorizaţi, o mare problemă în economia românească, mai ales în sectorul de HORECA, o reprezintă absenţa unor reguli clare privind asigurarea protecţiei anti-covid.

Dincolo de măsurile dispuse de autorităţi, nu există în acest moment un set de reguli clare, concrete, asumate la nivel instituţional, în privinţa prevenirii infecţiilor cu COVID.

Atunci când vin în control, autorităţile verifică, în principal, actele societăţilor, condiţiile generale de igienă şi cele specifice, prevăzute în legislaţie, însă n-au niciun fel de modalitate de control asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare, din prisma pericolului infectării cu COVID.

,,Fără o reglementare concretă şi o implementare optimă a măsurilor de protecţie, multe companii riscă să se confrunte cu stoparea producţiei şi închiderea activităţii, situaţii care pot duce foarte rapid la insolvenţă şi faliment'', afirmă Danciu.

NU AVEM SPECIALIŞTI

Criza sanitară ne-a prins complet nepregătiţi, spun experţii de la Hygienium. Dincolo de măşti, de dezinfectanţi, nu am avut şi, din păcate, nu avem încă un ecosistem de siguranţă sanitară gândit să acţioneze în acest tip de situaţie.

,,Nu aveam oameni pregătiţi. Câţi dintre români ştiau, înainte de covid, de importanţa dezinfectanţilor? Câţi dintre patronii de restaurante, de hoteluri, ştiau de măsurile necesare pentru a-şi proteja clienţii, proprii angajaţi? Acum, după un an de pandemie, ştim mai mult. Dar nu suficient. Din păcate, în absenţa acestor reguli, standarde de siguranţă sanitară, am văzut prea multe cazuri tragice, prea multe incidente, îmbolnăviri în masă în companii, în instituţii'', a mai spus oficialul Hygienium.

,,Împreună cu Organismul Naţional de Standardizare, am început demersurile pentru a promova un standard dedicat, Locaţie sigură, un ghid complet de măsuri şi soluţii de protecţie sanitară pe care vom încerca să-l promovăm la nivelul întregii ţări. Pe baza acestui standard integrat, vrem ca firmele, mai ales cele din HORECA, să aibă acces la un set de reguli clare privind siguranţa sanitară, să poată dezvolta astfel afaceri într-un mediu predictibil din punct de vedere al securităţii sanitare'', a mai spus Danciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb