Ialomiţianu: Prognoza de creştere economică va fi revizuită, pentru 2012

I.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 septembrie 2011

Gheorghe Ialomiţianu

Gheorghe Ialomiţianu

Pentru 2011, Ialomiţianu a precizat că ţinta de creştere economică nu este în pericol

România trebuie să-şi revizuiască prognoza de creştere economică pentru anul viitor, aşa cum fac în această perioadă toate ţările europene, iar ulterior autorităţile vor vedea ce spaţiu fiscal există pentru cheltuielile bugetare din 2012, a declarat ieri ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, citat de Mediafax. Întrebat dacă s-a răzgândit în privinţa majorării salariilor, Ialomiţianu a spus negativ: "Nu ne-am răzgândit. Am spus că analizăm situaţia financiară, iar în momentul în care va veni FMI, Comisia Europeană vom lua o decizie".

Gheorghe Ialomiţianu a precizat că ţinta de creştere economică pe acest an nu este în pericol, deoarece avem un an agricol foarte bun. În ceea ce priveşte ţinta pe anul viitor, însă, aceasta ar putea fi revizuită, după ce la ea s-a mai "umblat", fiind redusă de la 4,5% la 3,5%. "Nu ştim deocamdată cum se va revizui, dar ceea ce e important de ştiut este că România este ajutată foarte mult de investiţii, noi alocând 7% din Produsul Intern Brut pentru investiţii", ne-a mai spus ministrul Finanţelor Publice.

Întrebat dacă cifrele privind creşterea economică nu mai sunt de actualitate, Ialomiţianu a spus că toate ţările din UE fac această revizuire. "Din cauza încetinirii creş-terii economice la nivel mondial, toa-te ţările trebuie să facă această revizuire, iar România nu va fi scutită de acest lucru", a precizat Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor a spus că deficitul bugetar nu se va negocia, aces-ta trebuind să fie sub 3%, iar cheltuielile de investiţii nu trebuie puse în pericol.

"În funcţie de spaţiul fiscal pe care îl avem, vom lua o decizie şi privind acea recuperare a cheltuililor cu salariile şi alte cheltuieli, dar nu putem în pericol cheltuielile cu investiţiile şi ţinta de deficit bugetar", a mai spus Ialomiţianu.

Întrebat care sunt noile prognoze, Ialomiţianu a răspuns: "Noi facem analize şi decizia o luăm împreună cu FMI şi Comisia Europeană, pentru că suntem într-un acord cu FMI şi suntem parteneri şi acolo vom lua o decizie".

Voinescu: Creşterea economică de 1,5% prognozată pentru acest an nu este în pericol

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, ieri, că în BPN s-a făcut o analiză a situaţiei economice din România şi regiune, constatându-se că creşterea economică de 1,5% prognozată pentru acest an în ţara noastră nu este în acest moment în pericol. Domnia sa a precizat: "În BPN s-a făcut o analiză a situaţiei economice din România şi regiune şi creşterea de 1,5% prognozată pe anul acesta nu este în momentul acesta în pericol, deşi contextul regional s-a înrăutăţit în ultima perioadă, iar deciziile pe care UE şi FMI urmează să le ia în legătură cu Grecia, unde nu sunt perspective prea optimiste, urmează să afecteze un întreg climat economic din această zonă". El a spus că toate ţările din UE vor anunţa în curând o revizuire în sens negativ a prognozei creşterii economice, dar ţara noastră rămâne sigură că în acest an îşi va atinge ţinta de deficit şi de creştere economică. El a spus că ţara noastră se bazează în acest sens pe rezultatele foarte bune din agricultură. "Am avut un an cu adevărat excelent în agricultură, dar suntem îngrijoraţi de scăderea exportului şi a comenzilor noi în industrie pe fondul încetinirii creşterii economice în statele UE", a spus Voinescu.

El a adăugat că un lucru bun este şi îmbunătăţirea structurii exporturilor ţării noastre arătând că a început să crească procentul produselor cu valoare adăugată mare la export, de exemplu automobile, maşini, produse electronice.

MFP: Prognoza de creştere economică pentru România va fi discutată cu FMI şi CE în octombrie

Prognoza de creştere economică pentru România va fi discutată în cadrul misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE), care va avea loc în luna octombrie, se arată într-un comunicat al MFP. După ultima misiune a FMI şi CE la Bucureşti, prognozele de creştere economică au fost menţinute la 1,5% pentru 2011 şi la 3,5-4% pentru 2012.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a participat în perioada 16 - 17 septembrie la reuniunea informală a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană (UE) la Wroclaw (Polonia), unde au avut loc discuţii privind situaţia economică actuală la nivelul UE şi global, precum şi situaţia datoriei publice la nivelul UE. Statele membre ale UE au discutat aceste aspecte inclusiv cu David Lipton, director adjunct FMI, şi cu Timothy Geithner, trezorierul american. "Au fost subliniate încetinirea creşterii economice la nivel european în contextul economic actual dificil şi al crizei datoriilor suverane, precum şi importanţa orientării cheltuielilor spre investiţii. (...) În data de 17 septembrie s-au discutat aspecte privind stabilitatea financiară la nivelul UE, rezultatele testelor de stres în sectorul bancar, precum şi stadiul iniţiativelor legislative la nivel comunitar în domeniul sectorului financiar", se precizează în comunicat.

Pachetul legislativ privind guvernanţa economică a Uniunii Europene (UE) va ajuta România în cadrul procesului bugetar, susţine MFP. "Menţionăm că România a susţinut de la început acest pachet legislativ. Noile reguli vizează extinderea supravegherii politicilor fiscale la nivel UE, întărirea procedurii de deficit excesiv şi noi mecanisme de sancţionare a statelor care nu respectă regulile, identificarea situaţiilor de dezechilibre macroeconomice pe baza unui sistem de indicatori - tablou de bord. Sperăm că adoptarea pachetului va avea rezultate vizibile la nivel UE în ceea ce priveşte consolidarea fiscală şi o mai bună coordonare a politicilor economice aplicate de statele membre. Suntem de asemenea convinşi că ne va ajuta, la nivel naţional, în cadrul procesului bugetar", se spune în comunicat.

În data de 16 septembrie au fost discutate şi agreate la nivel de miniştri de finanţe ultimele aspecte rămase în discuţie în ceea ce priveşte pachetul guvernanţa economică a UE. Acest acord pe textul de compromis agreat cu Parlamentul European face posibilă adoptarea pachetului legislativ care cuprinde un număr de 6 propuneri: 5 regulamente şi o directivă. Propunerile vor fi agreate în mod formal în cadrul reuniunii Ecofin din 4 octombrie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb