IANUARIE FINANCIAR Bugetul pe 2019, constituit pe cifre foarte optimiste

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 februarie 2019

Bugetul pe 2019, constituit pe cifre foarte optimiste

Guvernul ar urma să aprobe, în şedinţa de astăzi, proiectul de buget pentru anul în curs. Aces-ta a fost postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în seara de 31 ianuarie şi este considerat de analiştii economici ca fiind foarte optimist.

Proiectul de buget pe 2019 este construit pe o valoare estimată a Produsului Intern Brut care depăşeşte pentru prima dată 1000 de miliarde de lei, la o creştere economică de 5,5%, un nivel al datoriei guvernamentale brute de 35,3% şi o inflaţie medie anuală de 2,8%. Deficitul bugetar este preconizat să ajungă la 2,55% din PIB pe metodologia de calcul cash utilizată de FMI şi la 2,57% din PIB pe metodologia ESA - folosită de Comisia Europea-nă şi care ţine cont şi de angajamentele bugetare.

Calculat pe ESA, deficitul bugetar este estimat la 2,45% pentru 2020, la 2,23% pe 2021, respectiv 1,8% în 2022, conform Raportului de buget pe 2019.

Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru anul în curs sunt estimate la 341,4 miliarde lei, respectiv 33,4% din PIB. Cele mai mari venituri sunt înregistrate la contribuţiile de asigurări sociale, TVA, accize, impozit pe salarii şi pe venit. Cheltuielile aferente anului curent sunt prevăzute la 367,5 miliarde lei, adică 35,9% din PIB.

Direcţiile majore de acţiune pentru 2019 vizează creşterea veniturilor populaţiei, investiţii în infrastructură şi susţinerea mediului de afaceri, menţinerea deficitului bugetar în limita de 3% prevăzută de regulamentele europene, măsuri de limitare a cheltuielilor şi evitarea risipei banului public, arată Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020-2022.

La capitolul Investiţii, alocarea bugetară prevede investiţii în infrastructură, sănătate, educaţie, agricultură, creşterea absorbţiei fondurilor europene, prin finanţarea unor proiecte prioritare care să conducă la realizarea unor rezultate concrete, înfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale în domenii prioritare principale şi secundare, cum sunt: sănătate, educaţie, apă - canalizare, reţea de energie electrică, şi reţea de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultură, culte, sport şi locuinţe, dar şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale universităţilor.

MFP a anunţat că cele mai mari ponderi în Produsul Intern Brut le au cheltuielile cu asistenţa socială, cele de personal şi cele cu investiţiile. Pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 46,8 miliarde lei, sanătatea va primi o sumă majorată cu aproximativ 5 miliarde faţă de 2018, ceea ce înseamnă o creştere de 12%, atât în bugetul Ministerului Sănătăţii cât şi în cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar educaţia a primit suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul trecut, circa 9,8 miliarde lei, reprezentând o majorare de 47%, pentru acoperirea creşterilor salariale şi pentru investiţii.

În bugetul pentru anul 2019 a fost prevăzută şi alocarea a 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii din NATO, au fost asigurate sumele necesare pentru majorarea cu 15% a pensiilor începând cu luna septembrie şi s-a alocat în bugetele instituţiilor publice suma de 318,8 milioane de lei pentru finanţarea acţiunilor aferente Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Cei mai mulţi bani în plus faţă de bugetul anului trecut îi primesc minis­terele Educaţiei, Transporturilor şi Sănătăţii, în timp ce ministerele pentru Mediul de Afaceri, Comunicaţii şi Energie au alocaţi bani mai puţini faţă de 2018.

Sumele totale care se alocă bugetelor locale din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decât cele de anul trecut, ceea ce reprezintă 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale.

Din colectările de TVA vor fi alocate 11,1 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, res-pectiv 95%, mai mult decât în 2018.

Din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, 100% se repartizează bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cât s-a repartizat în anul 2018. (https://www.bursa.ro/analistii-bugetul-constituit-pe-cifre-foarte-optimiste-85082634)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb