IAR Ghimbav livrează joi ultimul elicopter IAR-330 Puma Naval

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 16 decembrie 2015

IAR Ghimbav livrează joi ultimul elicopter IAR-330 Puma Naval

Evenimentul de încheiere a programului de fabricaţie a elicopterului IAR-330 Puma Naval, dezvoltat la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, este programat, mâine, la sediul companiei IAR Ghimbav, urmând să fie recepţionat ultimul aparat în configuraţie finală.

Prin acest program, Statul Major al Forţelor Navale primeşte în dotare elicoptere capabile a fi operate de la bordul fregatelor tip F22, capabile să răspundă cerinţelor operaţionale pentru lupta antisubmarin - descoperirea, identificarea, clasificarea, urmărirea şi atacul ţintelor, lupta împotriva navelor de suprafaţă, inclusiv coordonarea atacului navei de bază asupra ţintelor de dincolo de orizont, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, a misiunilor de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, precum şi pentru misiunile de transport logistic - transport cargo, transport trupe, evacuare medicală. De asemenea, elicopterul IAR-330 Puma Naval poate fi folosit şi în misiunile antiterorism şi antipiraterie etc. El este considerat de specialişti ca fiind între primele zece din lume în lupta antisubmarin.

Programul Puma Naval a început în anul 2005, prin stabilirea configuraţiei tehnice a acestui tip de elicopter, ca urmare a încheierii, între IAR Ghimbav şi Ministerul Apărării Naţionale, a contractului multianual pentru periada 2005-2011.

Complexitatea programului a impus desfăşurarea acestuia în etape de dezvoltare a configuraţiei, care să permită integrarea unor sisteme noi la bordul elicopterului şi să îi prilejuiască beneficiarului adaptarea treptată, cu intrarea în dotare a unei noi componente aeriane în acţiunile de luptă pe mare.

În perioada 2005-2008, s-a derulat etapa E1. Calificarea elicopterului în această configuraţie s-a realizat în mai 2007, iar livrările s-au efectuat până în decembrie 2008. Între 2008 şi 2011 s-a desfăşurat etapa E2A, care a constat în integrarea unor importante echipamente, sisteme şi instalaţii, calificarea efectuându-se în iunie 2011, iar recepţia celor trei elicoptere desfăşurându-se până în noiembrie 2011.

Dotat cu torpile britanice

În 2012, pentru efectuarea misiunilor antipiraterie, s-au realizat capabilităţi şi s-au montat pe elicopter mitraliere calibrul 7.62 şi 12.7 mm. La sfârşitul aceluiaşi an, s-a încheiat contractul corespunzător fazei 2B (divizată în două subfaze), care a constat în integrarea sistemelor: de lansare geamanduri radio-acustice; automat de identificare a navelor; de lansare torpile; de rezervoare suplimentare largabile. Elicopterul a fost dotat cu torpila britanică Sting Ray, produsă de BAe Systems, Marina Română devenind al patrulea utilizator din lume, după Marea Britanie, Norvegia şi Thailanda.

Calificarea celor două subfaze s-a produs în septembrie 2014, cu livrări în intervalul octombrie - ianuarie anul următor, respectiv în septembrie 2015, cu livrări în septembrie - decembrie 2015.

Pentru realizarea în bune condiţii a programului, IAR Ghimbav a colaborat cu companii precum Turbomecanica, Aerostar, Aeroteh, Aerofina, Airbus Helicopters, Elbit Systems Ltd., Rafael, Breeze Eastern, Rockwell-Collins, Terma AS, Thales Underwater Systems, CCIZ, Condor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb