IAŞI / 156 DE ANI DE LA ÎNFĂPTUIREA UNIRII MOLDOVEI CU ŢARA ROMÂNEASCĂ Preşedintele, premierul şi primarii Chişinăului şi Cernăuţiului, la festivităţile din Piaţa Unirii

Alexandru Costea
Miscellanea / 24 ianuarie 2015

Actualizare 11:37 Iohannis: "În spatele unităţii unei naţiuni stă responsabilitatea fiecăruia, a clasei politice"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Iaşi, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, că în spatele unităţii şi solidarităţii unei naţiuni trebuie să stea responsabilitatea fiecăruia, dar mai cu seamă a clasei politice, a celor aleşi să reprezinte interesele şi să împlinească aspiraţiile poporului român, transmite Mediafax.

"Aşa cum s-a întâmplat acum un secol, şi clasa politică de astăzi trebuie să se ridice la înălţimea idealurilor pe care naţiunea română le nutreşte. În spatele unităţii şi solidarităţii unei naţiuni trebuie să stea responsabilitatea fiecăruia dintre noi, dar mai cu seamă a clasei politice, a celor aleşi să reprezinte interesele şi să împlinească aspiraţiile acestui popor", a spus Iohannis, în discursul rostit în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, organizate la Iaşi.

Preşedintele a adăugat că "responsabilitatea este un cuvânt pe care va trebui să-l redescoperim nu numai în vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii şi acţiuni".

"Privind în urmă, putem afirma fără să greşim că ideea de consens înseamnă tocmai puterea şi abilitatea de a renunţa la interesele particulare, pentru a construi mari proiecte, dar o naţiune puternică nu se poate hrăni doar cu momentele sale emblematice din trecut. O naţiune conştientă de misiunea sa istorică este datoare să lucreze zi de zi pentru idealurile sale", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a arătat că a venit la Iaşi în această zi importantă pentru naţiune "cu gândul la momentul istoric săvârşit acum 156 de ani, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti".

"Este o mare bucurie pentru mine să revin la Iaşi, capitala Unirii, un centru simbolic al românităţii şi un reper al spiritualităţii noastre. Pentru prima dată, români din ţară şi de pretutindeni, marcăm cu toţii Unirea Principatelor Române ca sărbătoare naţională. Este momentul să ne amintim că acest reper fundamental al existenţei noastre s-a realizat în timpuri istorice complicate. Unirea a fost, în definitiv, un act de mare abilitate politică. Recunoştinţa noastră este cu atât mai mare fiindcă am avut de-a face cu lideri vizionari, cu oameni vrednici care au înţeles că a-ţi servi ţara înseamnă, înainte de toate, asumarea cu mare responsabilitate a unor importante idealuri. Să nu trăim cu iluzia că atunci a fost uşor. Şi atunci, liderii au avut mari dificultăţi în a se solidariza în jurul unor interese esenţiale, aşa cum a fost Unirea, dar au reuşit să finalizeze cu succes un astfel de proiect fundamental. Pentru o asemenea reuşită, este nevoie de viziune, de renunţarea la orgolii, la mărunte interese personale sau partizane, este nevoie de curaj şi de acţiune", a menţionat el.

Iohannis a apreciat că cea mai importantă lecţie a evenimentului de acum 156 de ani este "puterea solidarităţii, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional".

"Au existat atunci voci, şi nu puţine ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată şi o bună bucată de vreme mulţi oameni nu s-au împăcat cu această idee. Privind în urmă, putem afirma fără să greşim că ideea de consens înseamnă tocmai puterea şi abilitatea de renunţa la interese particulare pentru a construi mari proiecte. O naţiune conştientă de misiunea sa istorică este datoare să lucreze zi de zi pentru idealurile sale. 1859, 1877 şi 1918 sunt bornele noastre ca stat modern, dar, în aceeaşi măsură, aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă succese foarte importante ale generaţiilor recente. Învăţătura pe care au oferit-o moldovenii şi muntenii la 1859 este una importantă pentru zilele noastre", a continuat şeful statului.

Iohannis a adăugat că, aşa cum au arătat istoricii, modernizarea şi occidentalizarea au stat la baza ideii de unire. "Pas cu pas, cu efort susţinut şi prin urmărirea sistematică a aspiraţiilor comune, înaintaşii noştri au conectat Principatele la modernitatea europeană prin reformele interne şi acţiunile de politică externă", a precizat el.

Preşedintele a menţionat însă că au existat şi restanţe, iar "renunţarea la centralism este până astăzi una din restanţele societăţii româneşti", care va trebui să fie ameliorată "cu calm, cu chibzuinţă şi într-un timp rezonabil".

"Principiul descentralizării a fost agreat inclusiv în divanurile ad-hoc, dar nu a fost niciodată pus în practică", a adăugat el.

Iohannis a subliniat că momentul marcării Zilei Unirii Principatelor se desfăşoară la Iaşi, cel mai mare oraş de la graniţa de răsărit a UE şi a arătat că la doar 150 de kilometri dincolo de Prut se află "fraţii noştri din Republica Moldova".

"Suntem la Iaşi, cel mai mare oraş de la graniţa de răsărit a Uniunii Europene. Însă la numai 150 de kilometri, dincolo de Prut, sunt fraţii noştri din Republica Moldova. Gândurile noastre se îndreaptă şi către ei, pentru că ne leagă nu doar comuniunea de istorie, ci şi de aspiraţii. Nu doar trecutul şi moştenirea lui, ci şi viitorul, în sensul apartenenţei la spaţiul comun european", a spus şeful statului.

Preşedintele şi-a încheiat discursul urând românilor să privească această zi "cu bucurie, cu încredere în forţele proprii şi în România".

----------

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta participă, în această dimineaţă, în Piaţa Unirii din Iaşi, la manifestările organizate de autorităţile locale pentru a marca împlinirea a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească, festivităţile fiind deschise prin intonarea imnului naţional şi prezentarea onorului militar.

Potrivit surselor din presă, momentul a fost urmat de un ceremonial religios oficiat de Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La eveniment, iau parte oficialităţile locale, membri ai Guvernului, lideri politici. Pe scena amplasată în Piaţa Unirii, alături de politicienii români se afla şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi primarul oraşului Cernăuţi, Oleksi Kaspruk.

Potrivit programului, după susţinerea discursurilor, va urma ceremonialul depunerii de coroane la monumentul dedicat lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, defilarea detaşamentelor militare, intonarea Horei Unirii şi desfăşurarea Horei Populare. De la ora 12:00, timp de o oră, în Piaţa Unirii este programat momentul folcloric "Noi suntem români". În acelaşi timp, oficialităţile se vor deplasa la Biserica "Trei Ierarhi", unde va fi oficiată o slujbă şi vor fi depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Cuza.

După acest moment, primarii Iaşiului, Chişinăului şi Cernăuţiului vor semna, în Sala Gotică a lăcaşului de cult, un protocol privind educaţia şi cultura.

De la ora 13:00, municipalitatea va oferi peste 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert tuturor cetăţenilor veniţi în Piaţa Unirii.

Iohannis: "Cu încredere în prezent să fim, oriunde ne-am afla, un popor al unităţii"

Preşedintele Klaus Iohannis a publicat, azi, un mesaj video pe Facebook, de Ziua Unirii Principatelor Române, în care arată că România este astăzi ţară UE cu drepturi depline, şi transmite să fim, cu încredere în prezent, oriunde ne-am afla, un popor al unităţii, în numele proiectului România.

Iohannis arată că "Ziua Unirii Principatelor Române, moment simbolic din istoria României, ne readuce aminte cât de importante sunt solidaritatea şi unitatea unui popor".

În mesajul video, filmat la Palatul Cotroceni, şeful statului afirmă că "în 1859, la Iaşi, o generaţie de oameni politici vizionari realiza un pas important către unirea tuturor provinciilor româneşti, iar istoria ţării se îndrepta către modernitate şi către valorile europene".

"156 de ani mai târziu, România este ţară a Uniunii Europene, cu drepturi depline, iar românii călătoresc şi muncesc pretutindeni. Cu încredere în prezent să fim, oriunde ne-am afla, o naţiune a unirii şi un popor al unităţii, în numele singurului proiect care ne dă identitate şi se numeşte România", transmite şeful statului în mesajul său.

Ponta: "Fericiţi cei care luptă pentru unire, răi cei care şi azi se bucură să dezbine"

România reuşeşte să depăşească disputele politice şi să pună bazele unui dialog pe proiecte extrem de importante, după un an 2014 foarte încărcat şi tensionat, în care s-a trecut prin două campanii electorale care au avut, din păcate, un efect de polarizare şi divizare, notează premierul Victor Ponta într-un comunicat emis de Guvern.

El transmite, într-un mesaj cu ocazia aniversării a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, că "dezbinarea" a fost întotdeauna marele duşman al românilor şi că doar uniţi românii sunt puternici şi pot asigura copiilor un viitor mai bun.

"Marcăm astăzi a 156-a aniversare a unirii Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza - un moment istoric care ne arată că eforturile depuse pentru împlinirea proiectelor comune ale poporului român şi viziunea unificatoare au întotdeauna forţa de a schimba în bine destinul ţării noastre. Mă bucur că, anul acesta, sărbătoarea naţională îşi găseşte un corespondent în atmosfera politică generală, dar şi în dorinţa de solidaritate manifestată de români. Îmi doresc ca în 2015 să fim mai uniţi în jurul unor proiecte comune, facem mai puţină politică şi mai multă administraţie, să fim mai puţin preocupaţi de ambiţii şi bătălii interne şi mai interesaţi de soarta românilor de pretutindeni, de îmbunătăţirea nivelului de trai şi de locul României în lume", spune liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El apreciază că România reuşeşte în prezent să depăşească conflictele politice şi să pună bazele unui dialog pe o serie de proiecte extrem de importante.

"După un an 2014 extrem de încărcat şi tensionat, în care am trecut împreună prin două campanii electorale care au avut, din păcate, un efect de polarizare şi divizare, cred că reuşim în prezent să depăşim conflictele politice şi să punem bazele unui dialog pe o serie de proiecte extrem de importante pentru România. Iar aceasta cred că este învăţătura cheie a Zilei Unirii Principatelor - să fim uniţi în Europa!", îşi încheie Ponta mesajul.

În acelaşi timp, pe Facebook, Ponta spune că vrea să transmită un singur şi simplu mesaj, şi anume că dezbinarea a fost întotdeauna marele duşman al românilor şi că doar uniţi românii sunt puternici şi pot asigura copiilor lor un viitor mai bun.

"Fericiţi cei care iubesc şi luptă pentru unire, răi sunt cei care şi azi se bucură să dezbine şi să promoveze cearta şi războiul între români şi români. Am încredere că uniţi vom fi puternici!", conchide Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb