Iaşiul devine un reper important pe harta investiţiilor din sectorul IT

Doru Mocanu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 mai 2007

Iaşiul devine un reper important pe harta investiţiilor din sectorul IT

Forţa de muncă bine pregătită şi mai ieftină decât în alte zone ale ţării, precum şi poziţia geografică strategică, la graniţa de est a Uniunii Europene, constituie punctele de forţă datorită cărora Iaşiul a devenit un punct important pe harta investiţiilor din sectorul IT din Româ­nia. În prezent, în Iaşi funcţionează reprezentanţe ale câtorva mari firme din domeniu, iar viitorul se arată promiţător pentru tinerii specialişti în IT şcoliţi pe băncile facultăţilor de profil din Iaşi.

"Siemens VDO Automotive" îşi dezvoltă afacerile la Iaşi

Primul mare nume din sectorul înaltei tehnologii intrat în forţă în Iaşi este "Siemens VDO Automotive". Această companie a închiriat un spaţiu de 2.000 de metri pătraţi din suprafaţa activă a Parcului Tehnologic "Tehnopolis" la finalul anului 2005, iar în luna mai a anului trecut a fost inaugurat punctul de lucru de la Iaşi, al doilea deschis în Româ­nia, după cel de la Timişoara. În prezent, filiala ieşeană are circa 250 de angajaţi, dar în perspectiva imediată se prevede dublarea numărului aces­tora. Reponsabili ai municipalităţii ieşene au declarat că, în susţinerea planurilor de dezvoltare, reprezentanţi ai "Siemens" şi-au manifestat intenţia de a extinde spaţiul pe care îl utilizează. "Suprafaţa pe care o ocupă acum la Tehnopolis este insuficientă pentru planurile acestei companii, astfel încât se vizează construi­rea unei noi clădiri, care să preia o parte dintre angajaţi. Viitorul imobil va avea parter şi două etaje", a declarat viceprimarul ieşean Constantin Neculau. Viitoarea clădire a "Siemens" este structurată pentru a putea găzdui activitatea a circa 400 de persoane, iar durata de execuţie a construcţiei va fi foarte redusă, deoarece imobilul va fi realizat din panouri prefabricate, de către o firmă austriacă. Pentru ridicarea respectivei construcţii modulare, "Siemens" are nevoie de un teren de 1.344 de metri pătraţi, pentru care va plăti către SC "Tehnopolis" SA Iaşi o chirie de 8 euro/mp, potrivit informaţiilor furnizate de responsabili din cadrul municipalităţii ieşene.

"Siemens VDO Automotive" este cunoscută ca un furnizor de renume de sisteme electronice pentru industria auto, iar centrul de la Iaşi are trei direcţii principale de activitate: soft­ware development, hard­ware development şi mechannical design, acestea urmând să fie îmbinate în centrele de producţie ale companiei.

Planurile pentru perioada 2006-2009 ale concernului prevăd crearea la Iaşi a unei unităţi cu 500 de angajaţi, realizarea unor investiţii de 4,3 milioane de euro şi atingerea unei cifre de afaceri de 20 de milioane de euro, până la finalul perioadei.

Ieşenii aşteaptă decizia companiei "Ericsson"

Autorităţile locale ieşene aşteaptă cu interes anunţul oficial pe care ar putea să-l facă în curând reprezentanţii companiei "Ericsson", care şi-au manifestat intenţia de a deschide un centru de suport global în România. În luna februarie a acestui an, reprezentanţii companiei suedeze s-au întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, ocazie cu care şi-au exprimat intenţia de a înfiinţa în Estul Europei un centru de suport global, primul ministru invitându-i să aleagă o locaţie din România pentru această investiţie. La scurt timp, autorităţile locale din Iaşi şi Cluj au fost contactate de oficialii Ericsson pentru a oferi informaţii privind piaţa imobiliară din respectivele zone, interesându-se de spaţii gata construite sau de terenuri adecvate implementării respectivului proiect investiţional. Conform informaţiilor oferite reponsabililor din administraţia publică ieşeană, compania "Ericsson" este interesată pentru început de achiziţionarea unei suprafeţe de teren de circa 600-1.000 de metri pătraţi, pe care să-şi construiască reprezentanţa, sau de identificarea unui spaţiu adecvat acestui obiectiv. Într-o primă fază, punctul de lucru ar putea fi deservit de circa 60 de angajaţi, dar numărul acestora s-ar putea ridicat şi la 500, în scurt timp.

În urmă cu circa trei luni, oficialii firmei suedeze s-au întîlnit cu autorităţile locale ieşene şi au vizitat mai multe hale şi terenuri, printre care şi Parcul Tehnologic "Tehnopolis", dar şi sediul SC "Fortus" SA.

Până în prezent, nu au apărut informaţii oficiale legate de decizia celor de la "Ericsson" în ceea ce priveşte locaţia viitorului centru de suport global, fiind vehiculată însă ideea că Iaşiul a câştigat competiţia cu alte mari oraşe cu tradiţie în înalta tehnologie. Un anunţ oficial în acest sens ar putea fi făcut chiar astăzi, compania programându-şi pentru data de 29 mai un eveniment în cadrul căruia vor fi aduse la cunoştinţa publicului informaţii pe care le consideră deosebit de importante.

"Synygy" este în continuă dezvoltare

La Iaşi se află şi unul dintre cele două centre din România ale companiei "Synygy Europa", firmă care a demarat cu câţiva salariaţi, dar care acum numără în rândurile sale peste 50 de tineri informaticieni talentaţi. "Synygy" are sediul central în Philadelphia, Statele Unite ale Americii, iar în România are două centre, la Iaşi şi Bucureşti. Compania este considerată cel mai mare furnizor de "Entreprise Incentive Managament software and services" de pe piaţa de acest gen. Soft-urile produse la Iaşi sunt destinate companiei din Statele Unite, care le revinde apoi pe piaţa din întreaga lume.

Amazon.com caută inteligenţa

De asemenea, celebrul site de comerţ online, Amazon.com a apărut pe piaţa Iaşiului în noiembrie 2005, alegând acest oraş datorită centrului universitar puternic, care constituie o sursă de forţă de muncă importantă, în special în ceea ce priveşte partea de programare. Compania a cumpărat un întreg etaj al unei clădiri de birouri, l-a amenajat conform ultimelor cerinţe în materie şi a derulat o amplă campanie de recrutare. Oficialii acestei firme susţin că România are tineri foarte bine pregătiţi în domeniul informatic, iar Amazon.com caută inteligenţa. La Iaşi şi Bucureşti funcţinează două dintre cele şase centre ale Amazon din afara Statelor Unite, reprezentanţe similare existând în Scoţia, Africa de Sud şi India. Compania a fost fondată în 1994 de Jeff Bezos, într-un garaj din Statele Unite ale Americii, şi a ajuns la afaceri anuale care depăşesc cinci miliarde de dolari. De-a lungul anilor, firma şi-a extins în continuu activitatea, pornind de la vânzarea de CD-uri şi DVD-uri şi ajungând apoi la electronice, jucării sau bunuri de larg consum.

"Embarcadero Technologies" are planuri mari la Iaşi

La finalul anului trecut, compania "Embarcadero Technologies" a anunţat deschiderea la Iaşi a celui mai puternic centru propriu de dezvoltare, investiţia având un termen de finalizare de doi ani şi o valoare estimată de 3 milioane de dolari. "Embarcadero Technologies" a deschis un punct de lucru la Iaşi în luna octombrie şi a început o amplă campanie de recrutare de programatori, existând un disponibil de 200 de locuri de muncă pentru tineri specialişti în special în programele Java şi C++. Aceştia vor urma stagii de pregătire intensivă la centrul din Toronto (Canada) al companiei, unde vor fi instruiţi de specialiştii firmei americane. Adrian Andrei, director pentru România al "Embarcadero Technologies", a precizat, însă, că dacă experienţa ieşeană se va dovedi de succes, numărul angajaţilor ar putea să crească la 500, până în anul 2009. Obiectivele urmărite prin centrul de la Iaşi constau în menţinerea produselor existente pe piaţă şi crearea unor produse noi, pe baza ideilor inovative ale programatorilor de aici.

Embarcadero Technologies" se descrie ca fiind lider în managementul datelor strategice care ajută la îmbunătăţirea disponibilităţii, integrităţii, accesibilităţii şi securităţii datelor corporaţiilor. Compania are peste 12.000 de clienţi în întreaga lume, 97 dintre aceştia făcând parte din primele 100 de corporaţii din Statele Unite ale Americii. "Embarcadero Technologies" a fost înfiinţată în 1993, având sediul central la San Francisco, şi deţine şase centre de dezvoltare, din care trei în SUA, unul în Canada şi două în India, dar se intenţionează ca în următorii doi ani să fie păstrate doar centrul din Canada şi să se investească masiv în Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Software de la Iaşi, singurul, de altfel, deschis în Europa de Est de această companie.

Anual, Iaşiul oferă peste 400 de tineri informaticieni

Facultatea de Automatică şi Calculatoare, din cadrul Universităţii Tehnice "Gh. Asachi", precum şi cea de Informatică, a Universităţii "Al.I. Cuza", din Iaşi, oferă anual peste 400 de absolvenţi bine pregătiţi în sectorul informaticii, nivelul de calificare al acestora fiind asemănător cu cel al absolvenţilor instituţiilor similare de învăţământ din Europa şi Statele Unite ale Americii. Ca efect, piaţa IT din Iaşi este într-o continuă creştere. În 2003, erau înregistrate 281 de firme în acest domeniu de activitate, iar acum numărul lor se situează în jurul a 400, iar cifra de afaceri a acestora a crescut exponenţial în ultimii ani. Pe lângă marile companii recunoscute pe plan internaţional, nu sunt de neglijat nici micile firme IT, create de tinerii informaticieni, decişi să lucreze pe cont propriu. Nu sunt puţini aceia care au reuşit să realizeze produse apreciate de marile companii, existând şi exemple de mici firme ieşene de IT achiziţionate de multinaţionale interesate de programele noi create de ieşeni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb