Inflaţia a fost uşor sub aşteptări, înregistrând un nivel anual de 4,9%. Este prima dată în ultimii doi ani când se situează sub 5%. Cu toate acestea, nu este suficient pentru a declara victoria asupra inflaţiei. Indicatorul IPC de bază, care evaluează presiunile inflaţioniste subiacente, a înregistrat o creştere lunară de 0,41% şi o creştere anuală de 5,5%, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Cu toate acestea, este puţin probabil ca aceste date să determine Rezerva Federală a SUA să majoreze rata dobânzii de referinţă în luna iunie. Se anticipează că pauza monetară va continua, chiar şi dincolo de intervalul de timp prognozat de piaţă. Este evident că cifrele actuale nu sugerează posibilitatea unor reduceri ale ratei dobânzii în acest an.
Principalii factori care contribuie la rata anuală a inflaţiei sunt următorii:
Transportul (+11%)
Mâncarea servită în afara casei (+8,6%)
Energia electrică (+8,4%)
Pe termen scurt, trebuie acordată atenţie preţurilor maşinilor second-hand. Acestea au fost un factor important în creşterea inflaţiei în 2022 şi acum sunt în creştere din nou. Acest aspect ar putea cauza îngrijorări în lunile următoare, arată sursa citată.
În ceea ce priveşte piaţa FX, acest raport nu aduce schimbări semnificative. Deoarece Rezerva Federală (Fed) se află într-un mod de pauză în politica monetară, în timp ce alte bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, continuă să înăsprească politica monetară, iBanFirst estimează că dolarul va continua să se deprecieze în acest an, se mai arată în comunicat.
"Un IPC scăzut ar fi indicat o posibilă recesiune în economia americană, în timp ce un IPC ridicat ar fi indicat o iminenţă a intrării în recesiune. Cu toate acestea, în realitate, niciuna dintre aceste situaţii nu s-a concretizat. Datele IPC din aprilie au reflectat în mare măsură consensul pieţei", afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.