IBM dezvoltă inteligenţa artificială de cultură generală ce poate rivaliza cu omul

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 6 mai 2009

O mare provocare ştiinţifică este aşteptată să demonstreze capacitatea de a furniza răspunsuri precise la intrebări complexe cu viteze record în cadrul celui mai popular concurs american de cultură generală: Jeopardy!

IBM a prezentat detalii referitoare la un sistem avansat de calcul care va fi capabil să concureze cu oamenii la Jeopardy!, cel mai popular concurs american de cultură generală. În plus, oficialii Jeopardy! şi-au făcut publice planurile de a realiza o competiţie om versus maşină în cadrul renumitului show de televiziune.

Pentru aproape doi ani, cercetătorii IBM au lucrat la un sistem extrem de avansat de răspuns automatizat la întrebări, sistem având numele de cod "Watson". Cercetătorii sunt de părere că sistemul de calcul va fi capabil să înţeleagă întrebările şi răspunsurile complexe cu o precizie şi o viteză suficiente pentru a concura la Jeopardy!

Cercetarea care stă la baza realizării proiectului Watson va îmbunătăţi inteligenţa de calcul şi comunicarea între om şi calculator până la niveluri fără precedent. IBM intenţionează să aplice abilităţile tehnologice unice dezvoltate pentru realizarea sistemului Watson pentru a ajuta clienţii dintr-o varietate largă de ramuri industriale să răspundă problemelor de business în mod rapid şi exact.

Sistemul Watson va fi conceput să utilizeze în mod abil semantica - sensurile din spatele cuvintelor - lucru care îi va permite să răspundă întrebărilor care necesită identificarea conţinutului relevant sau irelevant, interpretarea expresiilor ambigue şi a jocurilor de cuvinte, descompunerea întrebărilor în sub-întrebări şi sinteza logică a răspunsurilor finale. În plus, sistemul va estima o certitudine statistică în răspunsurile pe care le oferă. Watson va fi conceput să realizeze toate aceste lucruri în câteva secunde, permiţându-i să concureze împotriva oamenilor care au abilitatea de a-şi aminti informaţiile pe care le cunosc în mai puţin de o secundă.

Produs de către Sony Pictures Television şi transmis de CBS Television Distribution, Jeopardy! este un concurs ce necesită cultură generală şi viteză mare de reacţie, acoperind o gamă largă de subiecte cum ar fi istoria, literatura, ştiinţele politice, filmul, muzica şi ştiinţa. Concursul reprezintă o mare provocare pentru un sistem de calcul datorită varietăţii domeniilor, a vitezei cu care concurenţii trebuie să furnizeze răspunsurile corecte şi mai ales datorită faptului că indiciile date concurenţilor implică analiza sensurilor subtile, a ironiei şi a altor aspecte complexe la care fiinţele umane excelează, în timp ce calculatoarele prin tradiţie nu o fac. Watson va dispune de multiple abilităţi analitice care prelucrează informaţiile pe bază de analogii şi, asemenea concurenţilor umani, nu va fi conectat la internet şi nici nu va beneficia de ajutor din exterior.

"Esenţa luării deciziilor stă în recunoaşterea modelelor în cadrul unui volum vast de date, în sortarea opţiunilor şi oferirea de răspunsuri în mod rapid şi exact", a afirmat Samuel J. Palmisano, preşedinte şi CEO IBM. "Sistemul Watson este un exemplu elocvent al modului în care planeta - companiile, industriile, oraşele - devine mai inteligentă. Folosind o putere avansată de calcul şi analize complexe, putem realiza o infuzie de inteligenţă asupra companiilor şi sistemelor sociale. Acest proiect este cel mai nou exemplu al angajamentului pe termen lung al IBM de a desfăşura o cercetare fundamentală şi de a depăşi "marile provocări" din ştiinţa şi tehnologie."

"Jeopardy! este deţinut de compania "Sony" şi reprezintă un standard de mare valoare pentru participanţii la concursuri de cultură generală din întreaga lume. Este platforma perfectă prin intermediul căreia IBM îşi poate demonstra puterea de calcul", a afirmat Sir Howard Stringer, CEO şi preşedinte, Sony Corporation. "Victoria la Jeopardy! este o provocare pe care telespectatorii o urmăresc în fiecare seară în număr record şi suntem încântaţi să extindem formatul şi posibilităţile prin acest nou proiect".

De la transmisiunile anterioare de pe scena Consumer Electronics Show până la jocurile de pe telefoane mobile, Jeopardy! este întotdeauna în pas cu noua tehnologie disponibilă audienţei oricând, oriunde şi pe orice monitor. Prima emisiune care a fost realizată în format high-definition şi câştigătoare a 28 premii Emmy încă de la debutul său în 1984, Jeopardy! a fost inclusă în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe premii câştigate de către o emisiune interactivă de televiziune. Seria de emisiuni reprezintă cel mai urmărit concurs de cultură generală, având mai mult de 10 milioane de telespectatori în fiecare zi. Jeopardy! este produs de Sony Pictures Television, parte a Sony Pictures Entertainment Company. Este transmis pe plan intern şi international de către CBS Television Distribution, o ramură a CBS Corp.

În 1997, un calculator IBM numit Deep Blue l-a invins pe campionul mondial de şah Garry Kasparov într-o faimoasă confruntare dintre om şi maşină. Pentru a concura la şah, IBM a construit un calculator extrem de rapid care putea calcula 200 milioane de mutări de şah pe secundă bazându-se pe anumiţi parametri ficşi. Sistemul Watson de la IBM, pe de altă parte, încearcă să rezolve o problemă continuă care necesită o abordare complet nouă - în special printr-un software dinamic, inteligent - pentru a se apropia cât mai mult de mintea umană. În ciuda capacităţii foarte bune de calcul pe care o au, calculatoarele din prezent nu pot analiza şi înţelege în mod logic propoziţiile, cu atât mai puţin nu pot să înţeleagă indiciile criptice şi să găsească răspunsuri în acelaşi mod în care o poate face creierul uman.

Spre deosebire de tehnologiile convenţionale de calcul concepute să returneze documente ce conţin cuvintele cheie sau entităţile semantice ale utilizatorului, sistemul Watson este aşteptat să facă un pas înainte, să evalueze interogaţia utilizatorului ca fiind adevărată şi să determine precis cerinţa acestuia. Watson utilizează un sistem amplu de procesare pe bază de analogii pentru a înţelege simultan şi instantaneu întrebările complexe - întrebări care solicită sistemului să ia în considerare o cantitate imensă de informaţii şi variaţii ale textului în limbaj natural pentru a le colecta şi apoi a le analiza în profunzime. Sistemul decide apoi cât de sigur este în ceea ce priveşte răspunsul. Această abordare reuneşte procesul de memorare avansată a maşinii şi tehnicile statistice cu cele mai noi inovaţii în domeniul procesării limbajului natural, având drept rezultat un grad de precizie şi o viteză de un nivel apropiat celui uman şi o evaluare exactă a gradului de certitudine a corectitudinii răspunsului.

"Provocarea este de a construi un sistem care, spre deosebire de sistemele anterioare, poate rivaliza cu abilitatea minţii umane de a determina răspunsuri exacte la întrebări formulate în limbaj natural şi de a calcula gradul de certitudine a corectitudinii răspunsurilor", a afirmat Dr. David Ferrucci, liderul echipei de realizare a proiectului IBM Watson. "Această abilitate de evaluare a certitudinii este fundamentală. Distinge in mare măsură abordarea IBM de cercetarea convenţională şi este foarte importantă în vederea implementării aplicaţiilor utile de business ale procesului de răspundere la întrebări".

"Progresul tehnologiilor QA care stau la baza Watson va fi important în încercarea de a înţelege şi de a construi sisteme inteligente de calcul capabile să colaboreze cu oamenii în activităţi lingvistice care anterior ar fi fost imposibile pentru calculatoare", a adăugat Dr. Ferrucci.

În 2008, IBM şi Carnegie Mellon University, în colaborare cu alte universităţi, au deschis drumurile initiativei Open Advancement of Question Answering (OAQA). QAQA doreşte să furnizeze o bază arhitecturală şi metodologică pentru accelerarea cooperării în ceea ce priveşte cercetarea în domeniul răspunsurilor automate la întrebări. IBM intenţionează să invite universităţi în vederea colaborării în cadrul proiectului Watson pentru a ajuta la demonstrarea modului în care o varietate de algoritmi dezvoltaţi în mod independent pot fi integraţi şi generalizaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb