IBM lansează cel mai rapid microprocesor din lume, integrat într-un nou sistem performant

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 septembrie 2007

IBM a lansat simultan cel mai rapid microprocesor construit vreodată şi un nou server ultra-performant care foloseşte inovaţiile din domeniul conservării energiei şi tehnologia de virtualizare. Acest nou server este primul care deţine recordurile la toate cele 4 teste de viteză pentru performanţa tehnică şi de afaceri.

Cu o frecvenţă de 4,7 GHz, procesorul dual-core POWER6 dublează viteza precedentului procesor POWER5, folosind aproape acelaşi nivel de energie electrică atât pentru a funcţiona cît şi pentru răcire. Clienţii pot astfel folosi noul procesor pentru a-şi dubla performanţa sau pentru a-şi reduce consumul de energie la jumătate.

Serverul IBM dispune de 2 până la 16 nuclee şi oferă o performanţă de 3 ori mai mare pe nucleu, spre deosebire de computerul HP Superdome, conform datelor testului esenţial TPC-C. Viteza procesorului POWER6 este aproape de 3 ori mai mare decât cea a ultimului procesor HP Itanium, integrat în linia de servere HP. Lărgimea de bandă aferentă procesorului POWER6 - 300 de gigabiţi pe secundă - permite descărcarea întregului catalog iTunes în aproape 60 de secunde - de 30 de ori mai repede decât HP Itanium.

Noul server oferă mai mult decât performanţă - este cel mai puternic sistem de consolidare din clasa medie la nivel global, având suport hardware şi software special care permite crearea mai multor servere virtuale pe un singur sistem.

IBM estimează că 30 SunFire v890s poate fi consolidat pe un singur rack al noului server IBM, economisindu-se astfel mai mult de 100.000 de dolari pe an prin reducerea consumului de energie.

Potrivit IDC, IBM a câştigat 10,4 procente în ceea ce priveşte profitul obţinut din comercializarea serverelor UNIX în ultimii 5 ani - spre deosebire de pierderea de 5,3 procente înregistrată de HP şi cea de 1,4 procente a companiei Sun. IBM vizează prin acest nou server clienţii care deţin servere HP, Sun şi Dell mai puţin eficiente.

Impactul testelor

Demonstrându-şi versatilitatea, noul server IBM System p 570, ce are încorporat noul procesor POWER 6, îşi adjudecă prima poziţie în cele mai cunoscute patru teste de performanţă pentru serverele UNIX - SPECint2006 (care măsoară rezultatele procesării de date de tip unitar în cadrul aplicaţiilor de afaceri), SPECfp2006 (care măsoară rezultatele calculului variabilelor în cadrul aplicaţiilor ştiinţifice), SPECjbb2005 (care măsoară performanţa Java în operaţiuni de afaceri pe secundă) şi TPC-C (care măsoară capabilitatea procesării tranzacţiilor) (1). Este prima dată când un singur sistem ocupă prima poziţie la toate cele patru teste. Noul server System p 570 deţine 25 de recorduri obţinute prin testarea unui larg portofoliu de aplicaţii tehnice şi de afaceri.

Poziţia de lider în ceea ce priveşte performanţa este datorată în mare parte proiectării echilibrate a sistemului. Spre deosebire de serverele competiţiei, IBM a reuşit dimensionarea echilibrată a performanţei noului server şi a proiectării acestuia (capacitatea de stocare cache şi lărgimea de bandă). Procesorul POWER6 are un cache de 8MB per cip - de patru ori mai mare decât POWER5 - pentru a face faţă lărgimii de bandă foarte mari aferente procesorului. Spre deosebire de POWER6, multe alte servere se concentrează în principal pe performanţa procesorului, cu preţul neglijării capacităţii serverului de a oferi date cipului la un nivel care să pună în evidenţă viteza procesorului.

"Asemenea victoriei la şah a supercomputerului IBM Deep Blue, în urmă cu 10 ani, lansarea sistemelor bazate pe procesorul POWER6 demonstrează că perseverenţa în inovaţie determină atingerea unor obiective considerate imposibile", a declarat Gabriel Ciucu, Systems and Technology Group Manager, IBM România. "Procesorul POWER6 integrează performanţele incredibile şi tehnologiile de conservare a energiei, generând o valoare a afacerii fără precedent pentru clienţii noştri."

Procesorul POWER6: un design care depăşeşte standardele

Procesorul POWER6, din cadrul noului server IBM System p 570, aduce o serie de noutăţi în domeniu. Este primul microprocesor UNIX capabil să calculeze variabilele zecimale aritmetice folosind suport hardware. Până acum, calculul numerelor zecimale cu variabile zecimale erau realizate folosind suport software. Capabilitatea integrată de calcul a variabilelor zecimale oferă un avantaj important companiilor care folosesc programe complexe de calcul al taxelor, programe financiare şi de tip ERP - Enterprise Resource Planning.

Procesorul POWER6 este construit folosindu-se procesul tehnologic de ultimă generaţie IBM - tehnologia 65 de nanometri. Venind într-un moment în care unii experţi preziceau sfârşitul legii lui Moore, care susţine că viteza procesoarelor se va dubla o dată la 18 luni, progresul IBM este susţinut de o serie de descoperiri tehnice obţinute în cinci ani de efort continuu în ceea priveşte cercetarea şi dezvoltarea procesorului POWER6. Acestea includ:

 Îmbunătăţirea considerabilă a modului în care instrucţiunile sunt executate în interiorul procesorului. Oamenii de ştiinţă IBM au crescut performanţa procesorului prin menţinerea aceluiaşi număr de etape în cadrul traseelor de circuite - pachete de operaţiuni care trebuie să fie realizate într-un singur ciclu de procesare - şi concomitent prin realizarea mai rapidă a fiecarei etape, prin eliminarea sarcinilor inutile şi efectuarea mai multor procese în paralel. Rezultatul este înjumătăţirea timpului de execuţie şi reducerea consumului de energie.

 Separarea circuitelor care nu pot funcţiona la voltaj redus prin alimentarea acestora individual, permiţând IBM să reducă semnificativ consumul de energie pentru restul procesorului.

 Reducerea voltajului sau a frecvenţei permite procesorului să diminueze consumul de energie cu până la 50 de procente, cu un minim impact asupra performanţei.

 O noua metodă de proiectare a cipului care permite POWER6 să funcţioneze la un voltaj redus, acelaşi cip putând fi utilizat în medii cu circuite de joasă tensiune, precum şi în cele cu tensiune ridicată, ca de exemplu serverele de mare performanţă cu multiprocesare simetrică. Cipul dispune de o lărgime de bandă reglabilă, permiţând clienţilor să aleagă performanţa maximă sau costul minim.

Cipul POWER6 include tehnici suplimentare pentru conservarea energiei şi reducerea căldurii generată de serverele bazate pe acest procesor. Activitatea procesorului poate fi suspendată atunci când nu există sarcini de realizat şi repornită atunci când apar instrucţiuni care trebuie realizate.

De asemenea, se economiseşte energie atunci când memoria nu este utilizată în întregime, părţile nefolosite ale memoriei fiind oprite şi realimentate dinamic atunci când este nevoie de ele. În cazurile când o porţiune supraîncălzită este localizată, POWER6 poate reduce nivelul de instrucţiuni pentru a rămâne la un nivel acceptabil al temperaturii stabilit de utilizator.

IBM vizează introducerea procesorului POWER6 pentru liniile de servere System p şi System i.

Primul server UNIX la nivel mondial cu mobilitate virtuală activă

IBM lansează o nouă premieră în domeniu oferind clienţilor posibilitatea de a muta serverele virtuale de pe un server fizic UNIX pe un altul în acelaşi timp păstrându-şi disponibilitatea continuă. Prin invenţia funcţiei POWER6 Live Partition Mobility, acestă tehnologie (aflată temporar în stadiul de prototip, disponibilitatea generală fiind anunţată spre sfârşitul acestui an) permite clienţilor să mute partiţiile virtualizate active fără suspendarea lor temporară. Ofertele concurente necesită o întrerupere pentru rebootare a sistemului UNIX şi a pachetului software. IBM este prima companie care ajută clienţii să optimizeze folosirea resurselor pe o scară largă, permiţând administratorilor să gândească grupurile mari de servere mai degrabă asemenea unei resurse fluide decât să se concentreze asupra fiecărui server ca entitate individuală cu un scop dedicat.

IBM Global Technology Services a lansat, în domeniul serviciilor, produse de implementare, mutare şi evaluare care ajută clienţii să reducă timpul necesar planficării, implementării şi integrării noilor servere System p bazate pe procesrul POWER6 în mediul de producţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb