ICCJ a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă

S.A.
Anticorupţie / 27 decembrie 2016

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: Facebook)

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: Facebook)

Instanţa a menţinut interdicţia de a părăsi ţara

Actualizare 13:50

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, astăzi, cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă.

Instanţa supremă a menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara, informează News.ro. Decizia de astăzi este definitivă.

-----------

Completul de cinci judecători al instanţei supreme este aşteptat să judece, astăzi, contestaţia formulată de procurorii DNA după ce lui Sebastian Ghiţă i-a fost ridicată interdicţia de părăsire a ţării din cadrul controlului judiciar pe cauţiune.

Fostul deputat este căutat de poliţişti şi dat în consemn la frontieră din 21 decembrie, pentru că nu a respectat obligaţiile controlului judiciar, iar dacă instanţa supremă va decide schimbarea măsurii cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă, Sebastian Ghiţă va pierde cauţiunea de 60 milioane de lei, scrie News.ro.

Termenul la care urma să fie judecată contestaţia DNA după ce lui Sebastian Ghiţă i-a fost ridicată interdicţia de a părăsi ţara a fost preschimbat de două ori.

Iniţial, instanţa supremă a stabilit pentru 30 ianuarie 2017 termenul de judecare a contestaţiei DNA, dar procurorii au cerut schimbarea termenului, pentru ca solicitarea să fie soluţionată mai repede.

Instanţa a admis, în 23 decembrie, solicitarea şi a stabilit noul termenul de judecată în 5 ianuarie 2017. Ulterior şi acest termen a fost preschimbat, fiind fixat pentru marţi la ora 12.00.

Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghiţă va pierde cauţiunea de 60 milioane de lei dacă instanţa supremă va decide arestarea sa, ca urmare a încălcării obligaţiilor controlului judiciar. Conform Codului de procedură penală, instanţa de judecată dispune prin hotărâre confiscarea cauţiunii, dacă măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive.

Preşedintele Partidului România Unită (PRU), Bogdan Diaconu i-a urat, pe Facebook, sărbători fericite lui Sebastian Ghiţă, precizând că nu ştie unde se află omul de afaceri şi că fuga acestuia a fost generată de temeri legate de viaţa sa.

Preşedintele PRU susţine că este urmărit de când Sebastian Ghiţă a dispărut.

Acesta a scris: "Toată lumea mă sună să mă întrebe de Sebi Ghiţă... unde e?...cum a făcut?...de ce nu ies public să mă delimitez de el?..etc. Am nişte personaje care se plimbă prin faţa casei mele şi care se ţin apoi după mine, cât e ziua de lungă şi noaptea de mare".

El susţine că teama pentru viaţa proprie l-a făcut pe Ghiţă să fugă.

Diaconu a precizat: "Nu ştiu unde este... aş vrea să ştiu că este bine! Dacă a plecat în lumea cea mare, a făcut-o doar pentru că se temea pentru viaţa sa! Sper să fi reuşit să şi-o salveze! PS: Crăciun fericit şi liniştit, Sebi!".

În dosarul în care Sebastian Ghiţă, foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării "fără încuviinţarea organului competent", aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar.

Decizia nu este definitivă şi a fost contestată atunci de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ.

Sebastian Ghiţă nu poate pleca din ţară fără acceptul procurorilor pentru că decizia, până la judecarea contestaţiei, nu este definitivă. Poliţiştii l-au căutat pe Sebastian Ghiţă la locuinţa sa din Ploieşti, dar şi în alte locuri pe care acesta le frecventa, însă nu l-au găsit, iar în 22 decembrie au anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune.

De asemenea, poliţiştii au informat DNA Ploieşti că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit după ce pe numele lui a fost emis mandatul de aducere.

Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, Sebastian Ghiţă s-a prezentat ultima dată pe 19 decembrie la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar.

Fostul parlamentar Sebastian Ghiţă era supravegheat de către poliţişti, iar ultima oară a fost văzut de echipajul de filaj luni seară, pe DN 1. Potrivit unor surse judiciare, parlamentarul a plecat luni târziu din Bucureşti, iar pe DN 1 a accelerat maşina pe care o conducea, atingând o viteză de peste 180 de kilometri pe oră, astfel încât maşina care se ţinea după el l-a pierdut.

Conducerea SRI a avut, luni seară, o întâlnire "protocolară" cu foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra Serviciului, care a marcat finalul mandatului fostului Legislativ şi la care a participat şi Sebastian Ghiţă, a confirmat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas se află pe rolul instanţei supreme.

În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea lui Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59.417.133 lei, după ce acesta a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 lei.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul "Tracia - Asesoft". La începutul lunii martie, judecarea dosarului "Tracia - Asesoft" în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat ca urmare a prescripţiei.

Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în decembrie, după alegerile parlamentare.

Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. În acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb