Actualizare 17:24 Liviu Dragnea: "Nu sunt de acord cu ce au spus procurorii"
La ieşirea din sediul instanţei supreme, Liviu Dragnea s-a arătat nemulţumit de caracterizarea pe care i-a făcut-o procurorul în sala de judecată.
"M-a deranjat (caracterizarea procurorului, n.r.), pentru că 20 de ani din viaţa mea în serviciul public mă împinge să nu fiu de acord cu o asemenea caracterizare. Nu sunt de acord cu ce au spus procurorii. Prin toată munca mea, am arătat că ţin la oameni. Prezentarea la vot este un principiu profund al democraţiei. Neprezentarea la vot cerută imperativ de Traian Băsescu şi PDL la vremea respectivă este infracţiune, însă ei nu au fost anchetaţi", a afirmat Liviu Dragnea.
În ultimul cuvânt în faţa completului de judecată, liderul PSD a rugat instanţa să nu ia în seamă caracterizarea făcută de DNA. "Nu aceasta este atitudinea mea faţă de oameni. Mărturie stau cei 20 de ani în serviciul public. Militanţii, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor îndeamnă lumea la vot pentru că este sensul unei campanii electorale. La referendum a fost o confruntare dură între poporul român şi Băsescu. Niciun partid nu putea obţine foloase necuvenite. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi solicit achitarea", a declarat Liviu Dragnea, potrivit unor surse din media.
Întrebat de reporteri, la ieşirea de la ICCJ, dacă ia în calcul să îşi dea demisia în cazul în care va fi condamnat, Dragnea a afirmat că va vorbi despre acest lucru după pronunţarea sentinţei.
"Ce vă pot spune este că PSD este un partid care merge înainte. Le spun tuturor colegilor mei să nu întrerupă activităţile de pregătire a campaniei electorale şi să nu se lase intimidaţi", a mai spus liderul PSD.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:05
Liviu Dragnea află peste două săptămâni decizia instanţei în dosarul Referendumului în care este acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, transmit televiziunile de ştiri.
(S.A.)
----------
Actualizare 11:00 Procurorii DNA cer pentru Dragnea majorarea pedepsei şi executarea în regim de detenţie
Procurorii susţin că fapta lui Dragnea se pedepseşte cu 3 până la 5 ani de închisoare cu executare. Acestia cer majorarea pedepsei şi executarea în regim de detenţie, transmit surse din media.
(D.P.)
----------
Actualizare 10:00 Dragnea a ajuns la Inalta Curte
"Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi în dreptul românilor de a participa la vot. Nu iau în considerare o condamnare cu executare", a declarat preşedintele PSD,la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform televiziunilor de ştiri.
(D.P.)
-----------
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are programat astăzi ultimul termen în dosarul "Referendumul", în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la un an închisoare cu suspendare, potrivit unui comunicat emis de ÎCCJ.
La acest ultim termen, procurorul de şedinţă şi avocaţii vor ţine pledoariile finale, urmate de ultimul cuvânt al inculpaţilor.
În cadrul celor opt termene ale judecării apelului, completul de magistraţi condus de Livia Stanciu a audiat zeci de martori din mai multe judeţe, care nu au votat la referendum, însă ale căror semnături au fost falsificate pe listele electorale. De asemenea, o parte dintre inculpaţi au dat declaraţii în sala de judecată, în acest caz fiind audiat şi Liviu Dragnea.
Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul "Referendumul" la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alţi 74 de inculpaţi din dosar au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnaţi, inclusiv de Liviu Dragnea, care a declarat în mai multe rânduri că este nevinovat.
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.
În acest sens, susţin procurorii, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/ primarii/ activiştii de partid, preciza DNA.
De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.
Potrivit DNA, demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.
1. Asta nu e justitie
(mesaj trimis de eu în data de 08.04.2016, 08:56)
Ca parere personala, ce se intampla cu procesul Referendumul este dorinta ciuva de a demonstra ca poate sa faca ce vrea cu justitia. Indiferent ce rezultat au reusit sa dea referendumului de suspendare, indiferent ce guvern ne conduce acum, vointa alegatorilor a fost alta si despre asta vorbeste democratia. Faptul ca in politica avem doar hoti si ticalosi la toate partidele si de pedepsit sunt pedepsiti doar cei din stanga ar trebui sa dea de gandit multor oameni care acum se bucura crezandu-se vesnic protejati. Refuz sa cred ca asta este justitie, ca asa trebuie sa fie politica si ca asa poate functiona o societate, desi tot ce vad si ce aud este la fel in toata aceasta constructie stramba numita UE, condusa de niste politicieni la fel de ticalosi ca ai nostri.
1.1. e securism ceausist (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Make Don în data de 08.04.2016, 20:03)
Dosarul eratei CCR a fost clasat. Acolo ilegalitatea era evidenta, sistemul securist a organizat referendum de demitere pe baza unui cvorum ilegal, determinat intr-un mod ilegat, pe baza unei erate ilegale.
Pe tiriplici asta il agata pentru frumusetea razbunarii. Toti cei implicati in organizarea referendumului sunt istorie. Lighioana securista si sistemul lui ceausist zburda in mod stalinist.
2. LA INS 10 LA LOGOREE
(mesaj trimis de N.F. în data de 08.04.2016, 11:41)
Ce naște din pisică
Șoareci mănâncă
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2016, 17:04)
"Nu iau in considerare ca am facut ilegalitati". Nu pot sa fiu condamnat decit de comitetul central al PCR.
Mustata lui va sfirsi TRAGIC !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2016, 19:47)
De acolo e
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2016, 20:35)
acest tatar basescu ne-a furat ne-a [...] cum a vrut el si tigani din gasca lui si acum in loc sa fie la beciul domnesc pentru raul care l-a romanilor si tarii mai tareste si pe altii prin instante dar tot pe banii nostrii halal tara halal popor