Ideea intrării SUA în incapacitate de plată - vehiculată chiar de Casa Albă

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2021

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

Janet Yellen: "Mă aştept ca intrarea în incapacitate de plată să provoace o recesiune; riscăm intrarea în recesiune dacă Congresul nu majorează limita de îndatorare" Joe Biden a cerut Congresului să majoreze limita de îndatorare şi să evite apropierea de "tulburări economice aproape sigure" Analiştii: Intrarea într-o incapacitate de plată a SUA va avea efecte devastatoare asupra economiei globale

Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea intra într-o criză de proporţii care ar avea consecinţe devastatoare pentru încrederea în dolar, stabilitatea pieţelor financiare şi pentru economia globală, spun analiştii consultaţi de ziarul BURSA, cu privire la situaţia în care se află SUA din punct de vedere al îndatorării sale publice.

Zilele trecute, Janet Yellen, ministrul de finanţe al SUA, a avertizat din nou că economia americană riscă să intre în recesiune în următoarele luni, dacă Congresul nu va majora plafonul datoriei publice. Nemajorarea aşa-numitului "debt ceiling" ar duce la intrarea în incapacitate de plată a Statelor Unite, care ar fi un eveniment fără precedent în istoria Americii şi în istoria pieţelor financiare.

Yellen a afirmat, marţi: "Consider că 18 octombrie este un termen limită. Ar fi o catatrofă ca facturile guvernului să nu fie plătite, ca noi să fim în situaţia de a nu avea resursele să plătim facturile guvernului. (...) Obligaţiunile Statelor Unite sunt de mult timp văzute drept cel mai sigur activ de pe planetă. De aici vine parţial şi statutul de monedă de rezervă al dolarului, iar punerea sub semnul întrebării prin neonorarea facturilor noastre care ajung la scadenţă ar fi cu adevărat un rezultat catastrofal. (...) Mă aştept ca intrarea în incapacitate de plată să provoace o recesiune".

Preşedintele American Joe Biden a cerut luni Congresului să majoreze limita de îndatorare în această săptămână şi să evite apropierea de "tulburări economice aproape sigure". Biden a dat vina pe republicani şi pe liderul acestora din Senat, Mitch McConnell.

Secretarul Trezoreriei i-a avertizat de mai multe ori în ultimele săptămâni pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi pe liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, că SUA nu îşi va mai putea plăti datoriile în jurul datei de 18 octombrie.

Parlamentarii americani au de ales între a majora plafonul datoriei publice şi a-l suspenda cu totul. Pentru democraţi există şi opţiunea să majoreze de unii singuri plafonul, fără voturile republicanilor, prin intermediul unui proces legislativ denumit "reconciliere", care ar putea tensiona însă şi mai mult relaţiile politice de la Washington.

Democraţii sunt obligaţi să majoreze plafonul dacă vor să finanţeze cheltuielile curente dar şi pe cele sociale şi de infrastructură pe care le au în plan pentru următorii ani, cheltuieli de circa 4 trilioane de dolari.

Trezoreria americană foloseşte, în prezent, aşa-numitele măsuri extraordinare de urgenţă pentru a achita facturile guvernului SUA după atingerea plafonului de îndatorare la sfârşitul lunii iulie. Măsurile respective permit Trezoreriei să conserve lichidităţile curente fără să emită noi obligaţiuni.

Economiştii arată că o incapacitate de plată din partea guvernului american ar prezenta un cutremur pentru pieţele financiare care ar duce la o volatilitate severă.

O criză politică similară pe majorarea plafonului de îndatorare a fost provocată tot de republicani în anul 2011, când au cerut ca administraţiei Obama să reducă cheltuielile pe deficit. Criza s-a repetat în 2013.

Călin Rechea, analist ziarul BURSA: "Abolirea plafonului datoriei publice nu reprezintă o soluţie"

Ideea intrării SUA în incapacitate de plată - vehiculată chiar de Casa Albă

Janet Yellen este un Secretar al Trezoreriei complet depăşit de evenimente, iar o mare parte din "capcana" în care se află a fost construită chiar de Janet Yellen, pe când era preşedinte al Federal Reserve.

În 2018, după ce a plecat de la Fed, doamna Yellen declara că avansul deficitului bugetar nu este sustenabil. Recent, Secretarul Trezoreriei SUA a declarat că "nivelul curent al datoriei nu este nici iresponsabilă, nici nesustenabilă".

Deşi plafonul datoriei publice din SUA nu mai reprezintă nimic de mulţi ani, abolirea acestuia, aşa cum propune Yellen, nu reprezintă o soluţie. Distructivă nu este existenţa unui plafon al datoriei, ci iresponsabilitatea fiscală manifestată de ambele partide politice atunci când sunt la putere. Nota de plată este tot mai aproape de scadenţă, indiferent dacă este majorat plafonul datoriei sau dacă acesta este abolit. (Călin Rechea)

Mircea Coşea, economist: "Dacă Statele Unite intră în dificultate, ne-am putea trezi cu o criză globală greu de gestionat"

Ideea intrării SUA în incapacitate de plată - vehiculată chiar de Casa Albă

Dacă Statele Unite intră în dificultate ne-am putea trezi cu o criză globală greu de gestionat, ne-a precizat economistul Mircea Coşea. Acesta consideră, totuşi, că plafonul datoriei publice din SUA va fi majorat în curând.

Mircea Coşea ne-a precizat: "Sunt îngrijorat pentru că declaraţia doamnei Yellen corespunde într-un fel unor analize care s-au făcut în ultimul timp în presa internaţională. Statele Unite este într-o situaţie mai dificilă şi s-ar putea să se ajungă şi acolo, dar trebuie spus că Statele Unite au declanşat un proces de creştere al inflaţiei pentru a-şi acoperi datoriile pe care le-au creat în prima fază a pandemiei. Ridicarea acestui plafon cred că se va face în curând pentru că altfel vom ajunge într-o situaţie complicată. Dacă lucrul acesta se întâmplă şi Statele Unite ale Americii intră în incapacitate de plată nu vom putea evita o criză de proporţii globale. (...) Nu mai există un echilibru în această economie globală, China este şi ea într-o situaţie dificilă, în multe cazuri nu mai poate să stăpânească avansul de natură capitalistă pe care l-a avut cu megalomania unor instituţii şi firme chinezeşti. Pe de altă parte, Europa este şi ea într-o situaţie dificilă: Brexit-ul nu a rezolvat situaţia Marii Britanii, ba din contră, PNRR-ul european nu funcţionează în prezent cum trebuie nici el. Mai este un lucru care trebuie luat în seamă: politica agresivă a Uniunii Europene pe tema Green Deal creează mari probleme de majorare a costului energiei, nu se spune lucrul acesta dar aşa este, iar la gaze toată Europa este condusă energetic de Gazprom, deci Rusia exercită o presiune economică pe care până acum nu a rupt-o de presiunea politică. Suntem într-o situaţie instabilă în lume, iar dacă Statele Unite intră într-o situaţie mai dificilă ne-am putea trezi cu o criză greu de gestionat, care suprapusă pe criza pandemică ar fi o tragedie".

O neonorare a facturilor de către guvernul american ar aduce şi o volatilitate foarte mare în pieţele financiare, unde în ultimele zile sentimentul este destul de şubred, dar şi o presiune pe statutul de monedă de rezervă al dolarului, a spus Coşea.

"Se va ajunge la o destabilizare în plan monetar. Acest proces de neonorare a facturilor în Statele Unite este nemaiîntâlnit, iar dacă este lăsat acest risc să se materializeze va duce la o destabilizare a pieţelor şi a dolarului", a afirmat Mircea Coşea.

Aurelian Dochia, analist economic: "Ar fi cel mai prost eveniment, cu consecinţe dezastruoase imediate"

Ideea intrării SUA în incapacitate de plată - vehiculată chiar de Casa Albă

Intrarea guvernului federal american în incapacitate de plată ar fi cel mai prost eveniment, care ar avea consecinţe imediate dezastruoase, consideră analistul Aurelian Dochia.

Acesta ne-a declarat: "În momentul acesta ar fi cel mai prost eveniment care ar avea consecinţe dezastruoase, imediate, nu numai pentru economia americană, ci pentru întreaga economie globală şi pentru toate pieţele financiare din lume. Până la urmă, această neînţelegere politică în Congresul American pe tema plafonului de datorie este un lucru care poate să ducă la încetarea de plăţi. În secunda următoare, guvernul american poate să ajungă un guvern care nu îşi mai plăteşte datoriile, deci inclusiv obligaţiunile guvernamentale care sunt deţinute de toată lumea, de toate continentele din lume. Ca urmare, efectele ar fi instantanee şi foarte mari. Ar intra America în recesiune, dar probabil că şi toate celelalte ţări, întreaga economie mondială ar intra în recesiune. China ar putea să apară drept campion dintr-o eventuală criză de această natură (...), în China recesiunea ar fi probabil mai uşor de depăşit".

Potrivit acestuia, toată structura financiară care de câteva zeci de ani este construită pe pieţele financiare americane şi pe dolar ar fi zdruncinată în mod serios de un astfel de eveniment.

"Chiar dacă ar exista nişte câştigători nu există în momentul de faţă o alternativă (la dolar). Singura alternativă ar fi o perioadă foarte tulbure în care nimeni nu ar şti încotro să se îndrepte. S-a vorbit la un moment dat de ideea ca yuan-ul chinez să capete o nouă dimensiune, dar China nu este pregătită pentru aşa ceva şi yuan-ul chinez este departe de la a putea să ocupe un rol similar dolarului american. Nicicum. Atunci, singura alternativă ar fi o presiune pe aur şi alte active care sunt considerate sigure. Dar catastrofa ar fi atât de mare că este greu să ne dăm seama de dimensiunile ei reale. Şi dacă am sta o zi să ne gândim tot am scăpa din vedere multe consecinţe", a spus Dochia.

Analistul a punctat că acesta este, însă, un joc politic care a mai fost făcut în trecut în Congresul american.

"Până la urmă s-a găsit o soluţie. Nimeni nu vrea să se ajungă la un deznodământ de genul acesta, eu cred că şi declaraţia lui (Janet) Yellen este tot îndreptată către politicienii americani cărora vrea să le atragă atenţia că nu se poate risca până într-acolo. Toată lumea este conştientă de lucrul acesta, dar toată lumea joacă până în ultimul moment pentru a obţine cât mai multe din obiectivele pe care încearcă să le promoveze şi este evident că în momentul acesta, republicanii, care sunt în minoritate şi în Senat şi în Camera Reprezentanţilor, au o carte de jucat şi o vor juca până la capăt. Dar nu cred că se va ajunge până în situaţia în care să avem America în incapacitate de plată", a mai precizat Aurelian Dochia.

ADRIAN CODIRLAŞU, vicepreşedintele CFA România: "Este doar zgomotul de negociere între republicani şi democraţi"

Ideea intrării SUA în incapacitate de plată - vehiculată chiar de Casa Albă

Declaraţiile oficialilor SUA referitoare la o eventuală recesiune a americanilor fac parte din negocierile dintre republicani şi democraţi, consideră Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România.

Acesta ne-a precizat: "O recesiune în Statele Unite ar fi extrem de dăunătoare economiei globale, însă, în opinia mea, aceste declaraţii fac parte din negocierile dintre republicani şi democraţi cu privire la nivelul de îndatorare. Este clar că se va creşte, poate nu imediat, ci într-o săptămână sau cu câteva zile înainte de a expira".

Codirlaşu a mai notat că am mai avut astfel de situaţii în trecut, el referindu-se la crizele cu privire la plafonul de îndatorare din mandatele preşedintelui american Barack Obama: "Am mai avut şi situaţii în care guvernul american a intrat în «shutdown» şi a îngheţat plăţile către lucrătorii de la stat.

Acesta a precizat că nu anticipează o recesiune în Statele Unite: "Este doar zgomotul de negociere între republicani şi democraţi"

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Noi de ce nu putem face la fel ,sa aprobe parlamentul gradul de îndatorire si nu primul ministru? Poate că nu ajungeam la o îndatorire atît de mare.

    1. gradul nostru e mic

      crezi ca nu ajungeam? cu atat electorat bugetar cum sa se abtina cineva de la cheltuieli cu ei? 

    hey, cu corectura, "devastatoase" in titlu, poate corectati la devastatoare.

    Domnul Rechea, "nu reprezinta o solutie" dar asa au facut toti "astia"!!!

    Plafonul "NU SE RIDICA" doar cand alte cosuri valutare dicteaza plafonul celui ce trebuie sau nu sa ridice datoria!!! 

    Este mai mult o chestiune politica - economica! 

    Asa cum si pentru ROMANIA dupa 82 NU s-a mai dorit ridicarea plafonului de datorie (chiar daca el a mai urcat ceva din inertie pana spre 87). 

    Dupa 90 PLAFONUL DATORIEI a cazut efectiv la minime lovind foarte grav in puterea de cumparare a oamenilor (inflatia nominala perceputa de oameni prin etc cuparaturi zilnice). 

    ASA se sterge o datorie: la inceput se incearca prin cresterea productivitatii reale in timp ce plafonul descreste usoe, pe urma intra in ecuatie uzura capacitatiilor (etc forme productive) ce nu se pot reinoii din "n" motive (curba randamentelor cade, exporturi cade, consum cade, etc fenomene, productivitate tanara cade); la minime capacitati incepe sa loveasca inflatia nominala (caci multiplicatorul financiar nu sta 1 secunda locului; el va multiplica masa monetara la infinit pana atinge iar o curba exponentiala - aici este decesul valutei respective si curatarea trecuta a unei cote parti de datorie). 

    Fenomenele inflationiste si hiperinflationise scut la iveala in termeni reai CADEREA UNEI ECONOMII mai jos fata de TRENDUL LUNG ECONOMIC! 

    Socul fiperinflationist da impuls de nou credit si alte forme noi de productivitate, ridicand la o distanta anume economia iar din depresia din trend! 

    USA se apropie RAPID DE MAXIMUL DIN ASCENDENT FINANCIAR BULA DE CREDIT!!! - mai are cv trimestre si inverseaza politica monetara!!! 

    semnat comenturi "cretine" 

    In fiecare an au avut discutia asta si au marit plafonul de indatorare. Asa vor face si anul acesta si o vor face atât cât le merge, chiar la infinit. Nu se sinucid.

    1. De15 ani avem aceleași discuții și lamentări într-o buclă infinită...se calca pedala pe aceleași frici umane, pentru a toca sclavii la psihic.

      Oricum vaccinarea merge mână in mana cu înfometarea populației și are cam aceeași finalitate - mai puține guri de hrănit pe planetă.  

      Corect

      Nu știu cu înfometarea, dar prostia sigur merge mână în mână cu teoriile conspiraționiste ale AURolacilor șoșoci.

      Dacă te vroia Oculta mort făcea un virus mortal de la bun început. Nu mai aștepta după acceptul tău pentru vaccinare.  

      E bine ca recunosti ca nu e mortal.

      Dar de ce ar face unul atat de periculos? aia ar crea o panica mult mai mare. E croit pe cat au nevoie sa fie panica. De ce? putem doar sa speculam de ce. Sau putem sa recunoastem ca nu avem de unde sa stim de ce, dar ca arata ca ceva dubios. Daca eram siguri, eram primiti in oculta :) 

      E dubios pt ca ce era teorie a conspiratiei se adevereste treptat, desi era negat la inceput. De exemplu asta cu folosirea pasapoartelor verzi pe plan intern. Nu, nu, doar conspirationistii ziceau asa ceva asta-primavara. Acum? Conspiratie bifata si validata! 

      Acum cativa ani anti vaccinisti adevarati (nu ca noi astia care avem retineri doar la terapiile genice anti covid) ziceau ca o sa se ajunga aici. Si nu-i credeam, ii faceam paranoici. Surpriza, se ajunge la ce ziceau.

      Cel mai bine e sa ai zero incredere in astia. Cred ca stii ca si in anii '30 daca cineva zicea ca Hitler o sa ajunga la ceva ca solutia finala era facut conspirationist. Ce anii '30, Elie Wiesel zicea ca in '43 evreilor din satul lui nu le venea sa creada ca germanii o sa le faca ceva rau. Conspiratie, exagerare! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb