Identificarea bovinelor costă aproximativ patru milioane de euro

Ziarul BURSA #Companii / 31 august 2004

Identificarea şi înregistrarea bovinelor din ţara noastră vor fi finalizate pînă la 30 decembrie 2004, costurile totale estimate în acest sens cifrîndu-se la aproximativ patru milioane euro, a declarat Liviu Harbuz, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"Din fondurile totale, un milion de euro este asigurat de la bugetul de stat, iar trei milioane euro din fonduri PHARE, acţiunea de identificare şi înregistrare avînd un caracter continuu, deoarece animalele se nasc, mor şi sînt vîndute sau cumpărate, permanent", a spus Harbuz, citat de Rompres.

Identificarea animalelor presupune aplicarea mărcii de identificare a animalelor (crotalie sau transponder), înregistrarea animalelor în baza de date, eliberarea unui paşaport pentru fiecare bovină, controlul şi monitorizarea mişcării animalelor (creşterea sau descreşterea numărului de animale dintr-o exploataţie).

Costurile sistemului de identificare şi înregistrare implică achiziţionarea crotaliilor şi a cleştilor de aplicare, manopera de aplicarea a crotaliilor, achiziţia, instalarea şi întreţinerea aparaturii hardware şi de comunicaţii (servere, calculatoare, sisteme de comunicare), formularistica (documente de notificare, paşapoarte), instruirea celor peste 3.000 de medici veterinari implicaţi, precum şi campania de informare a populaţiei.

Pînă în prezent, în acest domeniu s-a realizat o bază de date naţională şi funcţională cu exploataţiile de animale - peste 1,8 milioane exploataţii, care cuprinde toate gospodăriile şi fermele care au cel puţin un animal de interes economic - precum şi toate unităţile care funcţionează pe baza unei autorizaţii veterinare (abatoare, fabrici de produse lactate, carmangerii, depozite alimentare, magazine alimentare etc.) şi cu peste 100.000 de persoane fizice şi juridice, implicate în această activitate.

De asemenea, din datele ANSVSA, reiese că au fost instalate calculatoarele şi serverele la nivel central şi judeţean, urmînd particularizarea acestora după instalarea software-ului. Au fost achiziţionate şi distribuite în judeţe crotaliile necesare identificării animalelor, a fost elaborat un manual al utilizatorului, fiind instruiţi 93 de medici veterinari cu rol de instructori care, la rîndul lor, vor instrui - pînă la finele lunii septembrie 2004 - toţi utilizatorii sistemului. Pînă la finele lunii noiembrie 2004 va fi instalat software-ul şi vor demara efectiv crotalierea şi înregistrarea animalelor în baza de date.

După finalizarea înregistrării bovinelor, în baza de date vor fi eliberate paşapoartele pentru fiecare animal în parte - în primul trimestru al anului 2005 - pe baza căruia va fi permisă valorificarea, tăierea sau înstrăinarea animalele deţinute. În paşaportul individual al fiecărui animal din specia bovine vor fi trecute toate datele despre animal, acesta conţinînd şi un cod numeric de identificare.

"Un sistem eficient de identificare şi înregistrare a animalelor reprezintă un instrument foarte important şi în activitatea medicilor veterinari (atît din sectorul public, cît şi privat), a fermierilor şi procesatorilor de produse alimentare de origine animală pentru că va permite monitorizarea şi controlul mişcărilor de animale, a comerţului cu animale", a subliniat Harbuz.

Toate aceste date şi informaţii creează posibilitatea aplicării unor programe specifice de supraveghere şi control al bolilor la animale, bine direcţionate către specii şi grupuri de animale ţintă.

În ceea ce priveşte amenzile contravenţionale, preşedintele ANSVSA a precizat că acestea variază între trei milioane lei pentru refuzul identificării şi înregistrării animalelor de către proprietari, şi merg pînă la 70 milioane lei pentru sacrificarea bovinelor identificate şi înregistrate în alte locuri decît în abatoare autorizate sanitar veterinar. Unul dintre principalele avantaje pe care fermierii români le vor avea după implementarea sistemului de identificare şi înregistrare a animalelor este posibilitatea accesării fondurilor europene de tipul subvenţiilor şi primelor, precum şi aplicarea unor programe de dezvoltare şi eficientizare a fermelor de animale. Prin documentele de poziţie, ţara noastră şi-a asumat termene de finalizare a acţiunii de identificare şi înregistrare a animalelor, precum decembrie 2004 pentru identificarea bovinelor şi iunie 2006 pentru identificarea ovinelor, caprinelor şi suinelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb