Cererea de gaze naturale la nivel mondial, va atinge un nivel record anul viitor, în contextul în care se intensifică concurenţa între Asia şi Europa pentru combustibilii transportaţi maritim, informează Agerpres.
După o scădere a importurilor în acest an, Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate în anul următor, fapt ce va duce la o restrângere a cantităţii disponibile pe piaţă şi la diferenţe de preţ cu Asia, a declarat IEA.
"Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne limitată, incertitudinile afectând perspectivele pentru 2025", avertizează IEA.
Estimările Agenţiei indică aşteptarea unui alt an dificil pentru Europa, unde consumatorii încă sunt afectaţi de preţurile majorate. Deşi în regiune preţurile la gaze au scăzut substanţial, de la vârful crizei din 2022, ele încă se menţin ridicate nivelului mediu înregistrat anterior. Extinderea riscurilor geopolitice, războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, a susţinut tendinţa în creştere a preţurilor şi volatilitatea de pe piaţă.
Consumul de gaze în Europa ar putea scădea cu 2% anul acesta, comparativ cu 2023, conform estimarilor IEA. În industrie, cererea s-a redresat, dar rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, în timp ce folosirea gazelor în sectorul energiei continuă să scadă, datorită boom-ului regenerabilelor.
În 2025, cererea pe continent ar putea avea o creştere cu 1%, previzionează IEA. Dacă fluxurile de gaze ruseşti via Ucraina sunt oprite anul viitor, atunci Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate.
Global, consumul de gaze va atinge anul acesta un nivel record, iar tendinţa se va păstra şi în anul urmator, Asia rămânând principalul motor al creşterii, estimeză IEA.