IEA: "Piaţa petrolieră este aproape de punctul de echilibru"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 aprilie 2017

IEA: "Piaţa petrolieră este aproape de punctul de echilibru"

Oferta şi cererea pe piaţa petrolieră sunt aproape de punctul în care vor coincide, după aproape trei ani de ofertă excedentară, a apreciat ieri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), în condiţiile în care reducerile de producţie convenite de marii producători sunt contracarate de scăderea cererii de petrol în statele dezvoltate, transmite AFP.

În luna decembrie a anului trecut, membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, au ajuns la un acord pentru reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani. Ulterior, mai mulţi producători non-OPEC, în frunte cu Rusia, au acceptat, la rândul lor, să îşi reducă producţia cu 558.000 de barili pe zi, conform Agerpres.

"Ne aflăm la jumătatea perioadei de şase luni de reducere a producţiei convenite de OPEC şi 11 state non-OPEC. Pentru ţările OPEC, gradul de respectare a reducerilor de producţie a fost impresionant încă de la început, în timp ce ţările non-OPEC îşi majorează treptat gradul de respectare, chiar dacă în cazul lor este mai greu pentru analişti să verifice datele", apreciază IEA în raportul său lunar. Potrivit IEA, în cazul ţărilor OPEC, gradul de respectare a ajuns la 99% în luna martie, iar în cazul ţărilor non-OPEC - la 64%, de la 38% în luna februarie.

IEA şi-a revizuit în scădere estimările privind avansul cererii mondiale de petrol în 2017 cu aproximativ 40.000 de barili pe zi, până la 1,32 milioane de barili pe zi, dar a avertizat că şi aceste previziuni ar putea fi optimiste având în vedere încetinirea consumului în SUA şi economiile avansate din Asia, precum Australia, Japonia şi Coreea de Sud. Pe partea ofertei de petrol, IEA susţine că producţia mondială a scăzut cu 755.000 de barili pe zi în luna martie, la 95,98 milioane barili pe zi.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb