Ieftinirea alimentelor de sezon a scăzut inflaţia la 4,96% în august

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 septembrie 2009

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,96% în august, de la 5,06%, nivelul lunii anterioare, preţurile de consum înregistrând o scădere de 0,19% comparativ cu luna iulie, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Ieftiniri s-au înregistrat doar la nivelul alimentelor (1,06%), mărfurile nealimentare şi serviciile suferind uşoare creşteri de preţuri de 0,34, respectiv 0,32%.

Scăderea preţurilor pentru produsele alimentare are, potrivit Rozaliei Pal, senior economist la Unicredit Ţiriac Bank, o importantă componentă sezonieră, adăugând că rata inflaţiei se află sub aşteptările domniei sale. Doamna Pal este de părere că, pe fondul producţiei agricole slabe din acest an, este posibil ca luna septembrie să vină cu creşteri mult mai mari de preţuri. Se vor scumpi în continuare combustibilii şi va creşte preţul tutunului din cauza accizelor, opinează doamna Pal.

Nivelul inflaţiei pe această lună se află şi sub previziunile lui Laurian Lungu, managing partener în cadrul Macroanalitica, care anticipa o creştere generalizată a preţurilor pentru această lună.

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au produs la ouă (2,19%), apă, canal, salubritate (1,44%) şi combustibili (1,34%). La scăderea preţurilor alimentelor au contribuit ieftinirea fructelor proaspete (12,36%), a cartofilor (1,61%), a citricelor (1,17%) şi a uleiului (1,14%).

La nivelul mărfurilor nealimentare, preţurile au stagnat în general sau au suferit uşoare scumpiri. Pe partea serviciilor, creşteri de preţuri s-au înregistrat şi la transportul urban (0,64%), abonamentele radio, televiziune (0,34%), poştă şi telecomunicaţii (0,8%).

Rozalia Pal este de părere că rezultatele din august fac ţinta Băncii Naţionale a României (BNR) privind inflaţia pentru finalul acestui an, de 3,5% plus sau minus un punct procentual, mai realistă. "Noi considerăm însă că inflaţia va fi puţin peste limita superioară prognozată de BNR (4,5%)", ne-a spus doamna Pal.

Fondul Monetar Internaţional ia în calcul un nivel al inflaţiei de 4,3%, pentru finalul anului.

Pentru anul viitor, BNR a revizuit în scădere prognoza privind inflaţia la 2,8%, de la 2,6%, ţinta pentru sfârşitul lui 2010 fiind stabilită la 3% plus minus un punct procentual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb