IERI S-AU ÎMPLINIT 3 333 DE ANI DE CÂND DUMNEZEU A DAT TORA, PE MUNTELE SINAI Benjamin Netanyahu a ameninţat Palestina cu raiduri aeriene, în ziua de Shavuot

SABIN S. BRANDIBURU
Internaţional / 17 mai 2021

Benjamin Netanyahu a ameninţat Palestina cu raiduri aeriene, în ziua de Shavuot

În ziua de Shavuot, duminică dimineaţa, atacurile aeriene israeliene au ucis 26 de palestinieni, inclusiv opt copii din Fâşia Gaza, potrivit unor oficiali din domeniul sănătăţii, în timp ce o nouă salvă de rachete palestiniene a fost lansată către Israel.

Atacurile din timpul nopţii au adus numărul de morţi din Gaza la 174, (47 de copii), au spus oficialii din domeniul sănătăţii. Israelul a raportat 10 morţi, inclusiv doi copii.

Atât Israelul, cât şi Hamas, grupul islamist care conduce enclava, au anunţat că vor continua focul transfrontalier după ce, în timpul unui raid aerian de sâmbătă, Israelul a distrus o clădire cu 12 etaje în oraşul Gaza, care găzduia birourile instituţiilor de media Associated Press şi Al Jazeera.

Armata israeliană a declarat că turnul al-Jala a fost o ţintă militară legitimă, deoarece găzduia birouri militare Hamas şi că a dat avertismente anticipate civililor de a ieşi din clădire. Cu toate acestea, AP a condamnat atacul şi a cerut Israelului să prezinte dovezi. "Nu am avut nicio indicaţie că Hamas ar fi fost în clădire sau că ar fi activat în clădire", se arată într-un comunicat al Associated Press.

Drept represalii pentru distrugerea clădirii al-Jala, Hamas a lansat, sâmbătă noaptea, 120 de rachete înspre Israel, multe din ele fiind interceptate de sistemul Iron Dome.

Într-o explozie de atacuri aeriene duminică dimineaţa, armata israeliană a declarat că a lovit locuinţa lui Yehya Al-Sinwar în sudul enclavei Gaza. Sinwar, care, eliberat dintr-o închisoare israeliană în 2011, conduce aripile politice şi militare ale Hamasului în Fâşia Gaza.

Shavuot (Sărbătoarea Săptămânilor - una dintre cele trei mari sărbători ale iudeilor) marchează revelaţia Torei de pe Muntele Sinai, momentul în care Dumnezeu le-a înmânat evreilor Legea, eveniment sarbatorit annual, în a 50-a zi după Pesah (Pastele evreiesc, in memoria Iesirii din Egipt).

Potrivit talmudology.com, duminică s-au împlinit 3 333 de ani de atunci.

Săptămână de foc în Gaza

Săptămâna care a trecut a marcat unul dintre cele mai puternice schimburi de focuri din toată istoria Israelului, ambele tabere lansând peste 4000 de rachete şi efectuând numeroase operaţiuni militare.

Hamas şi-a început atacul cu rachete luni, după săptămâni de tensiuni legate de un dosar în justiţie pentru evacuarea mai multor familii palestiniene din Ierusalimul de Est, drept represalii pentru ciocnirile poliţiei israeliene cu palestinienii în apropierea Moscheii Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, în timpul Ramadanului.

Israelul revendică tot Ierusalimul ca fiind capitala sa, un statut care nu este recunoscut în general la nivel internaţional. Palestinienii doresc inapoi Ierusalimul de Est - capturat de Israel în războiul arabo-israelian din 1967, (fapt ce a dus la generarea unui conflict mocnit, de lungă durată).

În săptămâna care a trecut, Hamas, Jihadul Islamic şi alte grupări militante au lansat peste 3.000 de rachete către Israel, potrivit unor declaraţii ale Armatei Israeliene. De asemenea, Israelul a lansat peste 1.000 de proiectile aeriene şi de artilerie în zona de coastă a Gazei, spunând că au vizat Hamas şi alte ţinte militante.

In centrul atenţiei internaţionale a intrat sistemul anti-rachetă israelian de tip Iron Dome, devenit celebru în urma unor imagini apărute pe internet.

Ce este sistemul Iron Dome?

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, proiectat pentru a funcţiona în toate tipurile de condiţii meteorologice, dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems şi Israel Aerospace Industries. Sistemul este conceput pentru a intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă de acţiune şi obuze de artilerie lansate de la distanţe de 4 kilometri până la 70 de kilometri, a căror traiectorie ar avea destinaţia în zone populate din Israel. Israelul speră să crească raza de interceptări a Iron Dome, de la actualul maxim de 70 de kilometri la 250 de kilometri şi să-l facă mai versatil, astfel încât să poată intercepta rachete care vin din două direcţii simultan.

Sistemul Iron Dome a fost declarat operaţional şi pus în funcţiune la 27 martie 2011 lângă Beersheba.

La 7 aprilie 2011, sistemul a interceptat cu succes un BM-21 Grad, model rusesc de lansator mobil de rachete, lansat din Gaza pentru prima dată. La 10 martie 2012, The Jerusalem Post a raportat că sistemul a doborât 90% din rachetele lansate din Gaza care ar fi aterizat în zone populate. Până în noiembrie 2012, declaraţiile oficiale indicau că a interceptat peste 400 de rachete.

Cât a cheltuit Israelul în apărarea împotriva rachetelor Hamas?

Potrivit presei străine, circa 3000 de rachete de rază scurtă au fost lansate din Gaza către Israel în această săptămână. Din numărul total de rachete lansate, circa 1200 au fost interceptate, susţine ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, într-o postare pe contul său de Twitter. Sistemul Iron Dome interceptează fiecare rachetă cu o altă rachetă de tip TAMIR. Astfel, printr-un calcul simplu, costul rachetelor folosite de sistemul israelian Iron Dome, fără a adăuga costul de operare şi de întreţinere al sistemului, ajunge la un total de 96 de milioane de dolari, în 6 zile de conflict.

În acelaşi timp, potrivit presei Israeliene, rachetele improvizate folosite de Hamas costă în jurul a 1000 de dolari per unitate, generând militanţilor palestinieni un cost al rachetelor folosite de 3 milioane de dolari.

Opoziţia din Israel susţine că amplificarea conflictului este în favoarea lui Benjamin Netanyahu, ca politician

Conflictul dintre evrei şi arabi din Israel a dat o lovitură puternică opozanţilor prim-ministrului Benjamin Netanyahu în încercarea de a-l înlătura pe acesta de la putere, în urma rezultatului neconcludent de la alegerile din data de 23 martie 2021, potrivit unor surse politice citate de Reuters.

Coaliţia anti-Netanyahu ar fi acoperit, în cazul formării unui guvern, tot spectrul politic - Naftali Bennett fiind prim-ministru - şi ar fi inclusiv un partid islamist care să reprezinte israelienii arabi. Grupul "pestriţ" a fost constituit în principal de scopul de a-l răsturna pe Netanyahu, care a condus Israelul timp de 12 ani consecutivi şi este judecat pe mai multe acuzaţii de corupţie.

Potrivit unor surse politice israeliene, un acord pentru instaurarea unui guvern anti-Netanyahu ar fi fost la doar câteva zile distanţă de a fi stabilit, până în momentul în care a izbucnit conflictul dintre Israel şi Hamas.

Violenţele au început chiar în momentul în care controlul îndelungat al lui Netanyahu asupra politicii israeliene părea să slăbească, determinând mulţi susţinători ai stângii politice să acuze că primul ministru a orchestrat criza pentru a dizolva opoziţia.

Cu toate acestea, mai mulţi oficiali din guvernul lui Netanyahu au declarat pentru presa locală că, în urma presiunilor făcute de Preşedintele SUA, Joe Biden, Israelul face eforturi să rezolve disputa cât se poate de repede.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. N-am înțeles niciodată de ce se lupta ăia pentru teren sfânt in pietreoaiie alea...

    1. meh, nu-i asa frig iarna, probabil

    si 20000 de zile de cand nu-mi pasa de Israel :))

    1. Tot de atatea, nu-mi pasa de ceea ce iti pasa tie.

      bine itzic

    Foarte bine punctat!

    1. Da, e un articol pe cinste!

      Da, așa e, au dat inca un articol pe cinste.oare de data asta cine le-a făcut cinste?! :)

      Foarte spiritual! Neasteptat pentru o mahalagioaica atat de grasa!

    Sunt oamenii care nu invata nimic despre ceea ce se intampla in lume datorita islamistilor,ii caineaza ,le e mila de ei ,ar trebui sa stam stramb si sa gandim drept.Singurul obiectiv al gruparii teroriste Hamas este sa distruga Israelul.Nu le pasa de cetatenii lor,in loc sa puna copiii sa invete,oamenii sa munceasca,ii transforma in carne de tun,e o mare onoare pentru ei,mor ca martiri si o mare oroare pentru noi ,cei care mai avem un gram de umanitate.Oriunde privesti in tarile islamice (si nu numai),vezi numai atentate.Doar in Afganistan,in ultimul timp,au pus o bomba la o scoala de fete,o bomba intr-o moschee,ei se omoara intre ei ,daramite pe altii.Ce sa faca Israelul,sa stea sa priveasca cum ii sunt omorati cetatenii,nu conteaza care,acolo sunt si arabi musulmani,unii dintre ei nu cred ca sunt dispusi sa moara.O fi avand si Netanyahu interesele lui dar ceea ce face ,face pentru tara sa,mai ales ca opozitia vrea sa se alieze cu un partid islamist.Pana la urma este vorba despre securitatea nationala,arabii musulmani s-au strans toti sa protesteze pe colo si pe dincolo,de ce nu protesteaza si pentru crimele din Afganistan,incalcarea grosolana a drepturilor omului in Arabia Saudita,Iran,Pakistan,etc.Ai zice ca daca traiesc intr-o tara civilizata sunt mai destupati la minte,dar de unde,parca au si mai multa ura si agresivitate.Israelul trebuie lasat sa-si rezolve problemele fiindca stie ce are de facut!Asta este opinia mea(Cogito,ergo sum),sa nu-mi mai vorbesca unul si altul despre manipulare,manipulati sunt cei indoctrinati si indobitociti in religia lor.

    Asa se intampla mereu acolo. Se bat, se calmeaza, se bat iar...

    netanyahu e doar un dinozaur politic care inca nu a inteles ca oricat ar incerca tot va fi tras pe linie moarta

    1. Important e că ai înțeles tu. Cine e Netanyahu? Nu îl bagă nimeni în seamă, pe când pe tine...

    Dumnezeu a parasit lumea asta. liberul arbitru a depasit frica de viata vesnica

    1. Ce?! Ia mai spune-o o data! Poate vrei sa spui altceva?

      :)

      Oooo :) !  

      Si nietzschean si existentialist ... si in acelasi timp!  

      Vezi ce frumos se uneste geniul german al lui Nietzsche cu intuirea libertatii in cazul francezului Sartre!

      Breaking news ! => Dumnezeu e in tot si in toate pentru ca tot si toate sunt intru Dumnezeu. "Depasirea" lui Dumnezeu e de fapt uitare de sine, primul pas spre moarte.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb