Militari ruşi se aflau în continuare astăzi dimineaţa în "zona de excludere" din jurul centralei nucleare Cernobîl dezafectate, a anunţat şeful Agenţiei pentru managementul acestei zone, informează Reuters, conform Agerpres.
Şefului Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere, Ievhen Kramarenko, a confirmat astăzi la televiziunea ucraineană că forţele ruse care ocupau centrala nucleară de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie au părăsit centrala, dar că unele efective militare au fost văzute în zona de excludere în afara perimetrului centralei nucleare dezafectate.
Zona de excludere a fost stabilită în jurul centralei la scurt timp după ce un reactor al acesteia a explodat. Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise progresiv după catastrofă, ultimul în anul 2000.
Ieri seara, autorităţile ucrainene au anunţat că trupele ruse au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl, luând cu ei ostatici. "Părăsind centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie", a anunţat pe Telegram agenţia ucraineană de stat Energoatom, citând angajaţi.
De la începutul ofensivei militare ruse, în urmă cu cinci săptămâni, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a atenţionat în repetate rânduri asupra pericolelor pe care le presupune acest război, primul care are loc într-o ţară dotată cu un vast parc nuclear cu 15 reactoare în patru centrale active, precum şi cu mai multe depozite de deşeuri nucleare.