IFC INTRĂ ÎN ACŢIONARIAT Robert Rekkers: Plus la solvabilitate şi lichidităţi pentru Banca Transilvania

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 noiembrie 2009

Robert Rekkers: "Sigur că intenţionăm să contractăm şi alte credite de la IFC, în funcţie de oportunităţile care apar pe piaţă".

Robert Rekkers: "Sigur că intenţionăm să contractăm şi alte credite de la IFC, în funcţie de oportunităţile care apar pe piaţă".

Banca Transilvania are un nou acţionar, International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, care va deţine 3,62% din capitalul social al BT. Potrivit notificării primite de BT, reprezentanţii IFC au decis să convertească în acţiuni obligaţiunile în valoare de 20 milioane de dolari, pe care International Finance Corporation le are la Banca Transilvania, din anul 2005.

Conform prospectului de emisiune, "obligaţiunile sunt convertibile în acţiuni fie la o dată fixă (01/11/06, 01/11/07, 01/11/08, 01/11/09 şi 15/06/10), fie la data la care se va semna un acord de vânzare a cel puţin 15% din acţiunile băncii către o terţă parte sau de preluare a controlului asupra băncii prin alt mod (fuziune etc)". Preţul de conversie, de 1,5049 lei/acţiune, a fost calculat, la 1 noiembrie 2009, ca medie a preţului zilnic maxim şi minim al acţiunilor, ponderată cu volumul zilnic de tranzacţionare din ultimele 90 de şedinţe.

(Interviu cu domnul Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania)

Reporter: Având în vedere recenta intrare în acţionariatul BT a IFC, divizie a Băncii Mondiale, cu o participaţie de 3,62%, cum este influenţată activitatea BT?

Robert Rekkers: Ne bucurăm şi suntem onoraţi să avem în acţionariat un partener aşa cum este IFC.

Banca Transilvania are ocazia, astfel, să beneficieze de experienţa unei instituţii financiare de prestigiu. În plus, intrarea în acţionariat a International Finance Corporation înseamnă pentru BT îmbunătăţirea solvabilităţii, la un nivel de aproximativ 14%, precum şi aport de lichidităţi (n.r. la 30 septembrie, BT raporta o rată a solvabilităţii de 13,53%).

BERD, care este acţionarul nostru semnificativ, rămâne, de asemenea, susţinătorul strategiei de dezvoltare a băncii noastre.

Reporter: Intenţionează BT să contracteze şi alte linii de credite de la IFC?

Robert Rekkers: Da, sigur că intenţionăm să contractăm şi alte credite de la IFC, în funcţie de oportunităţile care apar pe piaţă.

De altfel, am beneficiat deja de 6 programe de finanţare din partea International Finance Corporation, care au diverse destinaţii: facilităţi pentru credite ipotecare şi pentru IMM-uri, dar şi împrumuturi subordonate şi sindicalizate.

Chiar recent, am primit de la IFC 50 de milioane euro, pentru a putea să continuăm să sprijinim sectorul medical din Româ-nia.

Reporter: Cum apreciaţi rezultatele BT obţinute în primele nouă luni?

Robert Rekkers: Banca Transilvania a rezistat destul de bine în primele 9 luni ale acestui an, cu toate că - în continuare - contextul economic a fost unul dificil, aşa cum ştim cu toţii. Avem un profit operaţional mai mare cu 83% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar veniturile operaţionale au crescut cu 23%, în comparaţie cu primele luni din 2008. În ceea ce priveşte solvabilitatea BT, aceasta se menţine la un nivel confortabil, de 13,53%, cu mult peste limita impusă de BNR. Tot în această perioadă a crescut şi numărul de clienţi activi ai băncii noastre, cu 150.000. Iar acum avem peste 1.350.000 de clienţi activi.

Reporter: V-aţi schimbat obiectivele asumate pentru acest an, având în vedere situaţia economică şi politică din această toamnă? Cum vedeţi rezultatele băncii la finalul anului?

Robert Rekkers: Suntem flexibili şi am ştiut să ne adaptăm cerinţelor pieţei. Am venit cu planuri concrete de îndeplinire a obiectivelor pentru că acestea au fost cât se poate de realiste. Suntem, de asemenea, prudenţi şi proactivi, considerent pentru care am constituit provizioane noi în 2009, de 358 milioane lei, reuşind, în acelaşi timp, să ne menţinem profitabilitatea. Cred că echipa Băncii Transilvania a găsit cele mai potrivite căi de gestionare a afacerii în 2009 şi a venit cu soluţii pentru clienţii celor patru linii de business ale băncii.

Sunt sigur că trimestrul următor nu va fi mai uşor decât perioada pe care am parcurs-o până acum. Dar, ca bancă, suntem pregătiţi. Focusul nostru va fi, în continuare, pe prudenţă şi eficienţă, iar eforturile Băncii Transilvania se îndreaptă spre realizarea obiectivelor asumate pentru întregul an.

Suntem, totuşi, mai optimişti decât acum câteva luni. Avem semnale că piaţa s-a mai dezmorţit. Sunt şi câteva rezultate recent înregistrate de Banca Transilvania, care susţin această afirmaţie: în trimestrul al treilea din acest an, totalul portofoliului de credite a crescut cu aproape 400 milioane lei, la peste 11,650 milioane lei şi vedem un trend pozitiv inclusiv în trimestrul IV. În ceea ce priveşte cererea de credite din partea persoanelor fizice, dacă în primul semestru, a fost un nivel mai scăzut de solicitări, acestea s-au dublat acum.

Referitor la Programul Prima Casă, plafonul BT a fost suplimentat recent cu 10 milioane euro. Iar Creditul Gata Garantat pentru IMM-uri se bucură de un real succes, aşa încât, până acum, au fost acordate pes-te 2.000, în valoare de aproape 245 milioane lei, din iunie, de când a fost lansat.

Reporter: Care au fost principalele măsuri luate de BT, drept răspuns la efectele negative ale crizei economice? Aţi luat măsuri de natură să ajute clienţii cărora le este din ce în ce mai greu să îşi plătească ratele?

Robert Rekkers: Pentru Banca Transilvania, prioritatea numărul unu a fost şi sunt clienţii. Business-ul nostru creşte odată cu ei. Suntem banca oamenilor întreprinzători şi, tocmai de aceea, am identificat, şi în 2009, oportunităţi pe piaţă şi am venit cu soluţii pentru clienţi, toate grupate în Platforma financiară BT anti-criză. Fiind o companie responsabilă, obiectivul Băncii Transilvania este să-i ajute pe clienţi să treacă, cu bine, peste actualul context economic, fie că sunt companii, fie că sunt persoane fizice.

Printre soluţiile concrete cu care venim pentru companii este facilitatea de restructurare a creditelor. Până acum, aproape 2.000 de companii au primit această facilitate prin care ajutăm firmele să reziste în acest mediu economic complicat, să aibă o revenire a activităţii, să-şi extindă activitatea sau să se reorienteze.

Oferim, de asemenea, soluţii pentru reducerea cheltuielilor firmei, prin intermediul Abonamentului Bancar şi credite gata garantate - cel din urmă, un proiect realizat în parteneriat cu FNGCIMM. Aş dori să amintesc şi de Clubul Intreprinzătorului Român, care este tot un proiect BT, parte a Platformei anti-criză, prin intermediul căruia clienţii IMM beneficiază de consultanţă şi de training-uri pentru gestionarea afacerilor în perioada de criză şi pentru accesarea de fonduri europene, dar şi de un program de networking şi de discount-uri. În ceea ce priveşte persoanele fizice, pentru anumite tipuri de împrumuturi, încă din martie, am venit pe piaţă cu dobânzi scăzute, fixe până în 2011.

O altă strategie BT, dezvoltată cu atât mai mult cu cât este încă o perioadă de criză, sunt parteneriatele cu instituţii financiare internaţionale: BERD, care este acţionarul nostru semnificativ, ne susţine în tot ceea ce facem, precum şi IFC, divizie a Băncii Mondiale, de la care am primit până acum nu mai puţin de 6 linii de finanţare.

Reporter: Care este proporţia creditelor neperformante în portofoliul băncii?

Robert Rekkers: Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 3,95% din totalul portofoliului de credite. Cifra indicată este la finalul lunii septembrie 2009.

Reporter: Care este sectorul pe care îl vedeţi capabil să scoată economia româneasca din criză?

Robert Rekkers: Nu cred într-un "hero - domeniu", care să aibă puterea de a redresa economia unei ţări. Sigur că orice perioadă de criză creează oportunităţi pentru anumite sectoare. În România, în principiu, este vorba de cele care vând sau furnizează servicii indispensabile pentru viaţa de zi cu zi. Aşa ar fi serviciile medicale, produsele farmaceutice şi produsele alimentare de bază.

Este în sarcina noastră, ca bancă, să susţinem atât afacerile de succes, cât şi cele care trebuie să se redreseze, pentru a trece, cu bine, cu toţii, prin actualul context economic.

Cotaţia TLV a câştigat 12%, în ultima săptămână

Acţiunile "Băncii Transilvania" Cluj Napoca (simbol TLV) au urcat în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare cu peste 10%, până la 2,10 lei/unitate, valoare care nu a mai fost atinsă în ultimul an la Bursă.

Tranferurile vin în contextul în care, în ultima perioadă, au apărut mai multe zvonuri cu privire la preluarea Băncii Transilvania, unităţile acesteia apreciindu-se considerabil. Cu toate că zvonurile au fost infirmate de reprezentanţii TLV, motivând că acesta nu este un moment propice vânzării unei bănci, totuşi mai multe surse din piaţa spun că nu ar fi surprinse de o eventuală preluare.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare controlează 14,97% din acţiunile TLV, în timp ce trei dintre societăţile de investiţii financiare (SIF) deţin pachete de circa 5%.

Profitul brut bugetat pentru 2009 de bancă este de 85 de milioane de lei. Cu cele 73 de milioane de lei, cât a fost profitul brut pe primele nouă luni, banca a atins deja 85% din ţinta programată pe acest an. (IZABELA SÎRBU)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb