Prima obligaţiune de sustenabilitate a României va ajuta la promovarea atat a finanţarii în domeniul schimbărilor climatice cat şi a celei din domeniul social, IFC investind echivalentul a 42 milioane dolari americani în vederea consolidării sectorului financiar şi pentru a promova incluziunea financiară în ţară, arată un comunicat de presă transmis astăzi redacţiei.
Potrivit sursei citate, obligaţiunile de sustenabilitate de rang senior negarantate, în monedă locală, emise de Raiffeisen Bank S.A. (RBRO) din România, vor ajuta banca să îşi intensifice împrumuturile către companiile care investesc în iniţiative inteligente din punct de vedere al climei-clădiri "verzi", energie regenerabilă, eficienţă energetică, transport curat, agricultură sustenabilă şi altele-pe lângă sprijinul acordat finanţării sociale în domenii cum ar fi sănătatea, educaţia, infrastructura de bază şi locuinţele accesibile financiar.
Obligaţiunea a fost emisă în conformitate cu Cadrul RBRO privind obligaţiunile de sustenabilitate şi va contribui la sporirea stabilitatii bancii ca institutie financiara sistemica in Romania.
"Prin această nouă emisiunee de obligaţiuni, ne reconfirmăm rolul de pionierat şi angajamentul nostru de a sprijini o dezvoltare durabila a economiei României, pentru a contribui la consolidarea rezilienţei şi a competitivităţii companiilor româneşti. De asemenea, ne bucură interesul manifestat de investitorii instituţionali pentru prima emisiune de obligaţiuni sustenabile de pe piaţa locală, ceea ce ne arată că problemele sociale, pe lângă cele de mediu, încep să joace un rol important în procesul decizional privind alocarea capitalului", a spus Cristian Sporis, vicepreşedintele Raiffeisen Bank.
Actuala investiţie a IFC vine în continuarea altor trei investiţii anterioare în emisiunile de obligaţiuni verzi ale băncii. Prima investiţie, a unei sume echivalente a 20 milioane dolari americani din 14 mai 2021, a fost de asemenea şi prima obligaţiune verde emisă de o instituţie financiară din România. Se preconizează că obligaţiunile se vor califica pentru cerinţa minimă de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) în conformitate cu Directiva Uniunii Europene privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare (BRRD), se mai arată în comunicat.
"Investiţia IFC în obligaţiunile RBRO va contribui la o piaţă solidă a obligaţiunilor de sustenabilitateşi va promova investiţiile în sectorul privat în ţară", a spus Vittorio Di Bello, Director regional al IFC pentru instituţiile financiare în Europa. "Cu această finanţare, IFC îşi semnaleaza sprijinul pentru cele mai bune practici în domeniul sustenabilităţii şi pentru piaţa de obligaţiuni sustenabile ca instrument esenţial pentru finanţarea unei redresări ecologice robuste şi reziliente în România."
Client al IFC încă din 2004, RBRO este membră a Grupului Raiffeisen Bank International (RBI). Finanţarea se bazează pe relaţia existentă a IFC cu RBRO şi cu RBI, extinzând relaţia IFC cu RBRO în spaţiul finanţării în domeniul schimbărilor climatice.