Igaş susţine necesitatea echilibrului - actualmente "fragil" - între puterile statului

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Politică / 22 ianuarie 2016

"DNA, printre instituţiile cu cel mai înalt grad de încredere"

Anul va fi marcat de schimbări importante în domeniul justiţiei, precum şi de cele două alegeri - locale şi legislative, susţine Traian Igaş. Modificări ar putea avea loc şi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, mandatul Laurei Codruţa Kovesi fiind aproape de final. Domnul Igaş a punctat faptul că există posibilitatea reinvestirii aceleiaşi persoane în fruntea DNA, însă oricine va fi la conducerea instituţiei va avea un mandat dificil. Acest lucru se datorează, în opinia domnului Igaş, chiar gradului de încredere ridicat de care se bucură Direcţia, ceea ce generează aşteptări din ce în ce mai mari din partea populaţiei.

Senatorul PNL a refuzat să comenteze în legătură cu probabilitatea ca doamna Kovesi să candideze, în viitor, la funcţia de şef al statului, întrucât "speculaţiile nu generează bunăstare". Cu toate acestea, politicianul consideră că o astfel de "schimbare de tabere" este o mutare delicată pentru oricine, "din simplul motiv că ar porni cu un mandat aflat sub semnul întrebării în ceea ce priveşte obiectivitatea în îndeplinirea noilor atribuţii".

"Sistemul actual de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Parchetului General este ca ministrul Justiţiei să îi propună, cu avizul consultativ al CSM, iar Preşedintele României să îi numească în funcţie", a explicat Traian Igaş. Acesta a mai precizat că se doreşte o schimbare a procedurii de numire în cele mai importante funcţii de conducere din ierarhia Ministerului Public şi că trebuie păstrat echilibrul dintre cele trei forţe ale statului, care, în acest moment, este fragil.

Noi "partide balama", în locul UDMR şi UNPR

În opinia lui Igaş, Mişcarea Populară (MP) sau Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) ar putea juca rolul, "rezervat" în trecut de UDMR şi UNPR, de partide-balama. Ele ar putea destabiliza sau echilibra scena politică, în cazul în care PNL şi PSD nu reuşesc să formeze majoritatea.

Însă, având în vedere că primele alegeri sunt cele locale, partidele mici îşi pot creşte procentul înspre pragul pentru parlamentare, conform domnului Igaş. Probabilitatea unei alianţe între aceste formaţiuni tinere este, însă, improbabilă, în viziunea senatorului liberal. În plus, "calculele electorale îi fac să caute alianţe cu partidele mari". Cu toate acestea, scrutinul de la nivel local, care se va desfăşura înaintea celui pentru legislativ, reprezintă o bună ocazie de cuantificare a intenţiei reale de vot, chiar dacă acesta se va desfăşura într-un singur tur.

În legătură cu şansele de succes ale unui partid nou, care să beneficieze de susţinere din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş, sistemul acceptă înfiinţarea unui partid atât înainte de alegerile parlamentare, cum a fost cazul PP-DD, cât şi după ele, cum a fost cazul UNPR. "În ultimii ani a tot existat acest curent, dar am văzut că eşecul a fost răsunător, mai ales pentru alegători care şi-au pierdut votul", a mai precizat senatorul.

La alegerile locale, alesul din partea PNL consideră că personalitatea candidatului este cea care poate face diferenţa, oferind partidelor mici "bazine electorale care să le asigure procentul necesar pentru a accede în Parlament. Odată intrate, depinde de ele dacă continuă să adauge la intenţia de vot sau vor alege să pluseze la capitolul privilegii şi să se disipeze, cum s-a întâmplat cu PP-DD". Acestea vor atrage, cel mai probabil, voturile unor segmente mici ale populaţiei, însă există o şansă de a-şi consolida poziţia, pentru că votul în cadrul alegerilor locale "merge mai clar pe persoană decât pe partid".

De cele mai mari şanse beneficiază aleşii locali aflaţi deja în funcţie, iar majoritatea acestora provin din cele două mari partide - PSD şi PNL.

PNL nu va suferi de pe urma performanţei cabinetului Cioloş

Cu toate că aşteptările de la actualul guvern sunt ridicate, chiar dacă executivul nu va fi considerat performant, acest lucru nu se va reflecta negativ asupra Partidului Naţional Liberal, potrivit lui Traian Igaş. Partidele ar trebui să îşi rezolve problemele interne pentru a furniza guvernarea cerută de români, cu atât mai mult cu cât "au eşuat în a inspira încrederea necesară cetăţenilor".

Întrebat dacă există posibilitatea ca membri ai guvernului să se înscrie, ulterior, în PNL, senatorul liberal a afirmat că uşile partidului sunt deschise şi că, apoi, forurile interne sunt cele care fac selecţia. "Partidele mari pot şi au datoria de a creşte oameni în politică, cele mici sunt crescute de candidaţi", a mai precizat alesul, încheind prin a afirma că "oricine poate intra în PNL, iar dacă este ales de forurile statutare, poate fi integrat".

Senatorul PNL Traian Constantin Igaş ne-a împărtăşit previziunile sale legate de evoluţia mediului politic în România, în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb