IGPR: 17 dispozitive de monitorizare electronică, montate de la începutul lunii

S.B.
Miscellanea / 10 octombrie 2022

Sursa foto: JSG Monitoring

Sursa foto: JSG Monitoring

Poliţia Română anunţă, luni, că, de la începutul lunii, au fost montate 17 dispozitive de monitorizare electronică. În acelaşi interval au fost constatate mai multe infracţiuni în legătură cu încălcarea ordinelor de protecţie, informează news.ro.

Un bărbat din Sectorul 5 şi-a înlăturat brăţara, după ce a tăiat-o, fiind prins şi reţinut.

Comisarul-şef de poliţie Mihai Venea din cadrul Direcţiei de Ordine Publică - Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, luni, date despre operaţionalizarea, începând cu data de 1 octombrie, a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Sistemul a fost implementat la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea.

"Până astăzi, 10 octombrie 2022, au fost montate 17 dispozitive de monitorizare electronică şi a încetat măsura în 5 astfel de cazuri. De asemenea, poliţiştii au constatat 10 infracţiuni în legătură cu monitorizarea electronică, dintre care 1 pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, 1 de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a măsurilor stabilite prin acesta şi 8 de încălcare de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu", a transmis sursa citată.

În cadrul dosarelor penale întocmite, au fost dispuse 2 măsuri preventive, o persoană fiind reţinută şi una reţinută şi ulterior arestată preventiv.

"La data de 6 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au reţinut un bărbat, faţă de care sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de încălcarea Ordinului de Protecţie Provizoriu şi distrugere", a mai precizat sursa citată.

Mihai Venea a precizat că poliţişti din cadrul Sectiei 19 Poliţie au fost sesizaţi, prin sistem 112, cu privire la faptul că la o adresă din Sectorul 5 al Capitalei, s-a semnalat o alertă privind distrugerea unei brăţări de monitorizare, de către un bărbat.

"Deplasându-se la faţa locului, poliţiştii au stabilit că bărbatul, căruia i-a fost montată brăţara de monitorizare la începutul acestei luni, de către poliţişti din cadrul Secţiei 17, ar fi folosit un obiect tăietor-înţepător pentru a tăia dispozitivul de localizare, reuşind să îl îndepărteze de pe glezna piciorului. S-a relaţionat cu unitatea de Parchet, faţă de bărbat fiind dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore", a explicat Venea.

Potrivit acestuia, ulterior, instanţa a dispus faţă de acesta măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, pentru încălcarea Ordinului de Protecţie Provizoriu şi distrugere.

De asemenea, la data de 6 octombrie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, au reţinut un bărbat, în vârstă de 38 de ani, faţă de care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea măsurilor dispuse prin Ordinul de Protecţie Provizoriu.

"În fapt, la data de 6 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Sectiei 16 Poliţie au fost sesizaţi, de către un bărbat, cu privire la faptul că miercuri, 5 octombrie a.c., în timp ce se afla la domiciliu, în Sectorul 4, a fost lovit şi ameninţat de către tatăl său vitreg. Poliţiştii au întocmit formularul de evaluare a riscului, constatându-se astfel existenţa unui risc iminent, motiv pentru care, împotriva bărbatului s-a emis Ordinul de Protecţie Provizoriu, pe o perioadă de 5 zile. De asemenea, acestuia i s-a aplicat şi sistemul de monitorizare, cu brăţară electronică", a mai precizat Venea.

Ulterior, în jurul orei 16.30, aceeaşi subunitate de poliţie, a fost sesizată, prin dispeceratul SIME, cu privire la faptul că bărbatul de 38 de ani a pătruns în perimetrul de siguranţă al victimei, încălcând astfel obligaţia impusă prin ordinul de protecţie.

"Deplasându-se de urgenţă la faţa locului, poliţiştii l-au depistat pe bărbat, acesta fiind condus la audieri. În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore", a mai transmis sursa citată.

Potrivit oficialilor Poliţiei Române, utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Monitorizarea se realizează automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de poliţistul de supraveghere care creează semnalarea.

După introducerea în sistem a semnalării, poliţistul nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic.

Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul S.I.M.E. şi 112 şi astfel, către cel mai apropiat echipaj din rândul forţelor de ordine, pentru intervenţie.

"Astfel, în primele 8 luni ale anului 2022, la nivel naţional, numărul faptelor penale care constituie fapte de violenţă domestică a fost de 36.921 de infracţiuni, în creştere cu 13,3% faţă de primele 8 luni ale anului trecut. Cele mai multe fapte, 23.151, au fost de loviri sau alte violenţe. Vorbim de un număr mare de infracţiuni de violenţă în familie, ceea ce ne arată aploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. Dar, în acelaşi timp, acest număr ne arată şi faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să ne sesizeze", au mai transmis oficialii Poliţiei Române.

De asemenea, au fost emise de către instanţele judecătoreşti 7.331 de ordine de protecţie, 3.469 (aproape jumătate) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate peste 2.000 de infracţiuni.

În această perioadă, au fost emise de poliţişti 8.765 de ordine de protecţie provizorii (cu 1.644 mai multe faţă de primele 8 luni ale anului 2021, respectiv cu un procent de 23,1%), 3.469 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie, reprezentând 40%.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 579 de infracţiuni.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb