Poliţiştii din Braşov au ridicat dintr-un penitenciar, în urma unor percheziţii, telefoane mobile folosite la înşelăciuni prin metoda "Accidentul", dar şi bani, înscrisuri şi alte bunuri de la domiciliile complicilor, informează un comunicat de presă al IGPR.
Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov au efectuat, marţi, cinci percheziţii în judeţele Argeş şi Gorj, precum şi în municipiul Bucureşti, fiind puse în executare trei mandate de aducere.
În urma percheziţiilor, într-un penitenciar au fost identificate şi ridicate 4 telefoane mobile, 6 cartele telefonice, folosite la comiterea infracţiunilor de înşelăciune, 2 încărcătoare de telefon, agende, înscrisuri (inclusiv textul care era povestit persoanelor vătămate).
De asemenea, la domiciliile persoanelor, anchetatorii au găsit 28.000 de lei, 900 de lire sterline, 1.200 de euro, 11 telefoane mobile folosite la comiterea faptelor, cartele telefonice, documente ale unei companii de servicii financiare prin transfer de bani, 59 de cupoane mandat poştal online cu diferiţi expeditori şi sume de bani, agende şi înscrisuri.
"Grupul era format din persoane deţinute într-un penitenciar şi complici aflaţi în libertate, care ar fi contactat victimele telefonic", arată IGPR.
Din cercetări a reieşit că cei în cauză s-ar fi prezentat victimelor cu funcţii oficiale şi le-ar fi adus la cunoştinţa faptul că o rudă a lor sau o cunoştinţă ar fi fost implicată într-un accident de circulaţie şi au nevoie urgent de o sumă de bani, pentru a scăpa de închisoare.
Sumele de bani solicitate astfel ar fi fost trimise pe numele complicilor, prin mandate poştale sau companii de servicii financiare prin transfer de bani.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 60.000 de lei, se precizează în comunicat.
În cadrul acţiunii, un bărbat de 22 de ani din judeţul Gorj a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, fiind prezentat miercuri Judecătoriei Braşov, care a dispus măsura controlului judiciar.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
La percheziţii au participat 50 de poliţişti din Braşov, 10 de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj şi 10 din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iar activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.