Şapte persoane care se aflau luni în staţiunea Mamaia au fost surprinse, în ultimele ore, de curenţii puternici şi duse în largul mării, iar trei dintre acestea şi-au pierdut viaţa, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), conform agerpres.ro.
"În ultimele ore, am fost martorii unor evenimente tragice în care valurile mării au făcut iarăşi victime. Şapte persoane au fost surprinse de curenţii puternici şi duse în largul mării. Chiar dacă intervenţia salvamarilor, a martorilor şi a echipelor de salvare a fost promptă şi victimele au fost extrase la mal în scurt timp, suntem profund îndureraţi să vă informăm că trei dintre acestea şi-au pierdut viaţa", transmite IGSU.
Potrivit sursei citate, una dintre persoane se află în stare gravă, fiind transportată la spital cu elicopterul SMURD, iar alte trei sunt sub supravegherea atentă a medicilor.
"Situaţiile s-au produs în staţiunea Mamaia, pe fondul valurilor mari şi a curenţilor puternici. Vă îndemnăm să vă informaţi cu privire la condiţiile de înot, să alegeţi zonele desemnate pentru scăldat şi să ascultaţi mereu sfaturile salvamarilor", mai precizează IGSU.
1. Sf. Maria
(mesaj trimis de Cosmin în data de 14.08.2023, 15:59)
La marinari exista o superstitie: de Ziua Marinei nu se face baie in mare. Cand eram mic, superstitia asta era extinsa la 14-16 Aug: interzis la imbaiat! ...totul pornind de la premiza (care de fapt nu are treaba deloc cu ortodoxia!) ca in schimbul protejarii marinarilor, de ziua lor tot trebuie adusa o jertfa marii. Umană. Si, al naibii, se nimerea in jurul zilei de 15 Aug sa fie macar o tragedie de genul asta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2023, 17:34)
Atunci cand o persoana este trasa in larg de curentii marini nu trebuie sa inoate spre tarm (asa cum pare a fi logic si instinctiv) ci paralel cu tarmul pana cand iese din curentul respectiv.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2023, 17:34)
construiti diguri in larg ca in italia si alte tari ...
s c c r e t
2.1. nu digul e problema (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de salvamaru de servici în data de 15.08.2023, 08:35)
digurile sant acolo, un rând de diguri submersate chiar la 2-300m de mal plus digurile de protectie normale. Problema e ca apa se retrage neuniform datorita naturii fundului apei, creand curenti care sant prea mult pt unii. Majoritatea victimelor sant turisti neobisnuiti cu valurile/curentul, care nu stiu sa inoate. Si la italieni e la fel: la vreme rea cei care-s debili si se aventureaza se duc pa-pa, pierd puterile, se panicheaza, ii inghite valu sau ii duce curentul.