România a trimis, marţi, un al doilea contingent de pompieri pentru a sprijini eforturile de combatere a incendiilor de vegetaţie şi pădure care afectează regiunea Attica din Grecia, informează Agerpres.
"Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis suplimentarea echipajelor de pompieri români care deja intervin în Grecia cu alţi 44 de salvatori şi patru mijloace tehnice. Aceasta reprezintă o confirmare a solidarităţii şi sprijinului internaţional, în contextul unei crize majore cauzate de incendiile de proporţii care afectează ţara gazdă", informează Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin IGSU, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Grecia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de incendiile de vegetaţie manifestate pe teritoriul acestora.
"În urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Marcel Ciolacu a convocat, luni, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU", arată sursa citată.
40 de pompieri şi două autospeciale de stingere şi intervenţie rapidă se deplasează pe cale aeriană, cu sprijinul a două aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, iar alte două maşini de stingere a incendiilor de pădure, de 3.000 de litri, şi patru salvatori au început deplasarea pe cale terestră.
Aceste resurse suplimentare sunt menite să îmbunătăţească capacitatea echipelor de a controla şi stinge incendiile care continuă să afecteze regiunea Attica, contribuind astfel la protejarea comunităţilor locale.
"Mobilizarea rapidă a pompierilor români subliniază angajamentul României pentru furnizarea ajutorului prompt în situaţii de urgenţă, în cadrul cooperării internaţionale pentru gestionarea dezastrelor", a evidenţiat IGSU.
Activarea şi operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni.
În perioada 1 august - 15 septembrie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu modulul naţional specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc.