IIF: Fluxurile de capital către pieţele emergente s-au redus până aproape de dispariţie

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 septembrie 2021

Călin Rechea

Ultimele date de la Institute of International Finance (IIF) arată o reducere puternică a fluxurilor de capital către pieţele emergente, în special a celor destinate investiţiilor în acţiuni ale companiilor.

După intrări cumulate de 136,6 miliarde de dolari în T1 2021 şi de 72,6 miliarde în T2 2021, finanţările direcţionate către pieţele emergente au fost de 10,3 miliarde de dolari în primele două luni din T3 2021 (vezi graficul 1).

IIF: Fluxurile de capital către pieţele emergente s-au redus până aproape de dispariţie

Fluxurile de capital au fost de 4,3 miliarde de dolari în august 2021, repartizate între intrări de 0,8 miliarde de dolari în acţiuni ale companiilor şi intrări de 3,5 miliarde în obligaţiuni guvernamentale şi ale companiilor.

China a avut o contribuţie decisivă în menţinerea fluxurilor de capital în teritoriul pozitiv. Intrările cumulate de capital în China au fost de 10,1 miliarde de dolari în august 2021, în condiţiile în care investiţii de 3,8 miliarde de dolari s-au îndreptat către acţiunile companiilor, iar 6,3 miliarde către obligaţiuni.

În primele opt luni ale anului, valoarea fluxurilor totale de capital către China a fost de 138,6 miliarde de dolari, cu intrări de 35,8 miliarde în acţiuni şi de 102,8 miliarde în obligaţiuni. În cele opt luni anterioare, intrările cumulate de capital în China au fost de 252,9 miliarde de dolari.

Investiţiile de portofoliu în acţiuni la nivelul pieţelor emergente, exclusiv China, au înregistrat o dinamică negativă în primele opt luni ale anului, pe fondul unor ieşiri cumulate de 17,8 miliarde de dolari, după intrări de 36,6 miliarde în cele opt luni precedente.

Ieşirile cumulate au fost de 15,4 miliarde în primele două luni din T3 2021, în condiţiile în care s-au înregistrat ieşiri nete atât din fondurile de acţiuni (3 miliarde) cât şi din cele de obligaţiuni (2,8 miliarde) în august 2021. Conform datelor de la IIF, ieşiri nete de capital pentru ambele categorii s-au înregistrat ultima oară în martie 2020 la nivelul economiilor emergente, exclusiv China.

"Pieţele emergente s-au concentrat asupra riscului de reevaluare a titlurilor financiare pe fondul unor reacţii disproporţionate la dezbaterile Federal Reserve privind temperarea programului de relaxare cantitativă", se arată în raportul de la IIF.

Analiştii instituţiei mai subliniază că "acumularea presiunilor inflaţioniste au condus la deteriorarea aşteptărilor investitorilor şi au transferat atenţia către capacitatea autorităţilor de a administra dinamica monetară".

Repartizarea regională a fluxurilor de capital din primele opt luni ale anului arată dominaţia clară a pieţelor emergente din Asia, care au înregistrat intrări de 82,4 miliarde de dolari (3,5 miliarde în august 2021), urmate de pieţele emergente din America Latină cu 65,5 miliarde (1,8 miliarde în august) şi pieţele emergente din Europa, cu 37,2 miliarde (1,8 miliarde în august).

Pieţele emergente din Europa au înregistrat o scădere masivă a intrărilor de capital în primele opt luni ale anului curent faţă de cele opt luni precedente, de 63,6%, în condiţiile în care intrările nete din portofoliile de acţiuni au scăzut cu 75%, până la 12,5 miliarde de dolari, iar intrările nete în obligaţiuni au scăzut cu 52,6%, până la 24,6 miliarde de dolari.

Interesul investitorilor pentru ţara noastră este încă foarte scăzut şi pare orientat mai mult către componenta speculativă, după cum arată datele de la IIF, care indică o volatilitate ridicată a fluxurilor de capital (vezi graficul 2).

IIF: Fluxurile de capital către pieţele emergente s-au redus până aproape de dispariţie

Conform datelor disponibile până în luna mai 2021, intrările cumulate de capital din primele cinci luni ale anului curent au fost de 2,38 miliarde de dolari, în condiţiile în care intrările în obligaţiuni, în special guvernamentale, au fost de 2,48 miliarde, iar ieşirile din portofoliile de acţiuni ale companiilor au fost de 95,8 milioane de dolari.

În ultimele cinci luni ale anului trecut, intrările totale au fost de 4,4 miliarde de dolari, pe fondul unor intrări de 4,54 miliarde de dolari în obligaţiuni şi a unor ieşiri de 148,5 milioane de dolari din portofoliile de acţiuni.

Ignorarea aproape completă a pieţei de acţiuni din România de către investitorii străini, care se manifestă de foarte mulţi ani, arată incapacitatea autorităţilor statului de a crea un cadru instituţional adecvat pentru formarea şi dezvoltarea pieţelor, iar efectele sunt profund negative, inclusiv din punct de vedere al formării capitalului naţional.

Criza politică şi accentuarea presiunilor inflaţioniste peste aşteptări, pe fondul reticenţei BNR de a adopta măsuri relevante de politică monetară, garantează menţinerea perspectivelor negative pentru ţara noastră în ceea ce priveşte fluxurile de capital, mai ales pe fondul adâncirii dezechilibrelor macroeconomice majore.

Prognozele analiştilor de la IIF arată o îmbunătăţire a fluxurilor de capital către economiile emergente în viitorul apropiat, în condiţiile în care "băncile centrale din economiile emergente au reacţionat deja în faţa inflaţiei prin majorarea dobânzilor, iar acestea se pot reduce în cazul unor surprize negative referitoare la creşterea economică".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. capitaluri straine intra pentru cumparate de teren agricol,forestier, porturi si industrie......tot ce vind guvernele ultracorupte Occidentale.

    Asa-i toamna, lumea vinde.. urmeaza valul 4, un nou lockdown deci prabuselnitza in burse.. lumea cam stie care e riscul si isi vede de drum.

    1. vezi ce prabusiri sunt deja in gdpurile reale a mai multor tari.

      Gdpiuri ce nu au mai cucerit - inca - trecutul; - clar ca urmeaza o corectie (fie inflata fie deflata - in termeni reali urmeaza corectia pe burse / depinde e piete). 

      semnat comenturi “cretine” 

      Pe când estimezi spargerea bulei?

      Estimează mai încolo. Pe axa timpuli.

      A început deja...pe tacute.

      Sper că nu aștepți să te sune cineva când începe...presa se ocupa cu COVIDu. 

      Ușița se micșorează și n-or sa încapă toți pe ea când vor dori sa iasă.

      Multa lume stă cu un ochi și pe FED cu dobânzile alea, că pe butelie.. 

    buna prieteni

    ati observat ca nu am mai comentat pe aici? 

    cand Bancher Vali nu comenteaza sa va temeti pentru portofoliile voastre bursiere :)  

    Bancher Vali tace chitic..... sa nu se sperie prada :D 

    salutari si aveti grija de voi :)  

    1. Nu cred că le pasă foarte multora.

      Salve, Bancherule.

      Chiar ca ti-am observat lipsa. 

      Vezi sa mai spui una-alta.

      Ne orientam dupa tine. 

      Iar își dă singur reply-uri anonime :))))))))))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb