ZIARUL BURSA

13 septembrie 2021
Ediţia din 18.09.2024
"Corabia nebunilor" (circa 1490-1500), Hieronymus Bosch, Muzeul Luvru, Paris

POVESTEA MEA CU SIFONARII ŞI CU "MARELE ELVEŢIAN" Elon Musk are şanse mari să ajungă pe Marte înainte să pot convinge statul român că drepturile investitorilor trebuie să fie respectate

Ben MadadiPiaţa de Capital / 13 septembrie 2021

Ben Madadi

Vă spun sincer că nu m-aş fi băgat în toată această încrengătură putredă dacă aş fi ştiut nivelul extrem de scăzut al management-ului SIF Muntenia (SIF4). Acum îi numesc "sifonari", deoarece principala lor preocupare este sifonarea unui patrimoniu, care aparţine altora, şi nu urmărirea intereselor acţionarilor adevăraţi. Dar aveam să realizez acest lucru abia în luna martie a acestui an, când deja acumulasem aproape 4% din SIF4. În momentul în care am investit am avut o intenţie firească şi banală pentru orice investitor: doream să acumulez câteva procente din SIF4, după care să cer management-ului societăţii câteva schimbări corecte şi legitime în favoarea tuturor acţionarilor. Aşa se procedează într-o piaţă de capital normală. Nu m-am aşteptat nicio clipă la primirea pe care mi-au făcut-o. O voi descrie în continuare: este experienţa mea cu mocirla SIF-urilor, cea care m-a determinat să întreprind tot ce s-a văzut în spaţiul public în ultimele luni.

Jumătate din români spun că România este pe drumul greşit

Jumătate din români spun că România este pe drumul greşit

George MarinescuPolitică / 13 septembrie 2021

Ţara noastră merge într-o direcţie greşită, susţin 50% dintre respondenţii Eurobarometrului publicat, la finalul săptămânii trecute, de Parlamentul European, în timp ce numai 20% consideră că direcţia trasată de guvernul Cîţu este cea bună. Frapant la aceste procente este faptul că sondajul a fost realizat în perioada 17-25 august, cu o săptămână înaintea declanşării crizei politice de la Bucureşti prin ieşirea USRPLUS de la guvernare şi introducerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Cîţu. Cu alte cuvinte, situaţia ar putea fi, în aceste zile, mai dramatică decât aceea prezentată de Parlamentul European în urmă cu trei zile şi numărul românilor care consideră că ţara noastră nu se îndreaptă în direcţia corectă să fie mult mai mare.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei Naţionale

UN NOU AN ŞCOLAR ÎN PANDEMIE Clopoţelul sună tot mai trist

I.Ghe.Miscellanea / 13 septembrie 2021

A trecut vacanţa mare şi, de astăzi, elevii şi copiii revin în şcoli, licee sau în unităţile de învăţâmânt preşcolare. În urmă cu un an, aproape 2,8 milioane de copii şi adoles- cenţi intrau în unităţile de învăţământ. Condiţiile procesului educaţional nu s-au schimbat semnificativ faţă de cele din 2020, dar este de notat faptul că majoritatea elevilor încep anul şcolar în bănci, prin prezenţa fizică în şcoală, faţă în faţă cu cadrele didactice, din care - conform datelor prezentate de Ministerul Educaţiei - doar 61% (193.430 de persoane) au fost vaccinate împotriva Sars-Cov 2.

Cu toate acestea, situaţia unităţilor de învăţământ din mediul rural este aproape aceeaşi cu cea de anul trecut, când, deşi ne aflam în plină pandemie, ni se trans- mitea zilnic că guvernul se ocupă de investiţii în toate tipurile de infrastructură, inclusiv în cea educaţională. Acum, când ne aflăm în plin val 4 al pandemiei, mai avem în mediul rural sute de şcoli care au WC-ul în fundul curţii, a căror conexiune la internet este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire şi zone în care, din cauza problemelor sociale, a lipsei locurilor de muncă şi a nivelului de trai scăzut, pregătirea copiilor pentru noul an şcolar a reprezentat aproape o corvoadă greu de trecut, mai ales prin prisma creşterii preţurilor produselor în urma majorării tarifelor la energie, gaze naturale şi carburanţi (care a atras o creştere a tarifelor de producţie şi transport).

Industria luxului, nevoită să-şi schimbe modelul de afaceri ca să supravieţuiască

ÎNCĂ UN AN DE PANDEMIE Industria luxului, nevoită să-şi schimbe modelul de afaceri ca să supravieţuiască

V.R.Miscellanea / 13 septembrie 2021

Analiză Jing Daily: Marile branduri, obligate să accelereze trecerea la lumea digitală Diferite mărci vor amâna expansiunea magazinelor fizice şi îşi vor consolida prezenţa virtuală, ca să facă faţă unui nou val de măsuri de lockdown Pandemia va inversa unele tendinţe, precum "democratizarea" luxului 

Pandemia de Covid-19 a remodelat industria luxului, obligând marile branduri să-şi reinventeze modelele de afaceri şi să-şi accelereze schimbările către lumea digitală, conform unei analize realizate de Jing Daily. Aceasta subliniază că un model de vânzare cu amănuntul bazat pe experienţă, care s-a dovedit de succes anterior pandemiei, a trebuit să fie regândit astfel încît să fie mult mai prezent în domeniul digital.

Coterii şi năravuri politice

Cristian PîrvulescuEditorial / 13 septembrie 2021

Cristian Pîrvulescu

Politica de coterie este o constată generală a politicii, nu doar a politicii romaneşti. Dar, dacă în paralel cu dezideologizarea indusă de neoliberalism, clanizarea partidelor occidentale a devenit monedă curentă în ultimele patru decenii, la noi aceasta a venit fără să mai fi trecut prin faza ideologică. Încă din anii "90 ai secolului trecut clivajul comunism/anticomunism a ţinut loc de construcţie ideologică, iar clanizarea a venit la pachet cu personalizarea vieţii politice. O personalizare care s-a tradus nu numai prin apariţia unor lideri naţionali autoritari care se visau charismatici, dar, ca urmare a permanentizării - după alegerile locale din 1996-2000 - primarilor, şi la nivel local. Deja după alegerile din 2000 primarii, total dezideologizaţi, au format clanuri locale care au condiţionat politica naţională până la dezintegrarea acesteia. Iar programul Saligny - aşa zisa cauză a crizei guvernamentale actuale - nu este decât un element dintr-o lungă serie care ilustrează acest şantaj permanent asupra guvernelor succesive.

IIF: Fluxurile de capital către pieţele emergente s-au redus până aproape de dispariţie

Călin RecheaInternaţional / 13 septembrie 2021

Călin Rechea

Ultimele date de la Institute of International Finance (IIF) arată o reducere puternică a fluxurilor de capital către pieţele emergente, în special a celor destinate investiţiilor în acţiuni ale companiilor.

După intrări cumulate de 136,6 miliarde de dolari în T1 2021 şi de 72,6 miliarde în T2 2021, finanţările direcţionate către pieţele emergente au fost de 10,3 miliarde de dolari în primele două luni din T3 2021 (vezi graficul 1).

Fluxurile de capital au fost de 4,3 miliarde de dolari în august 2021, repartizate între intrări de 0,8 miliarde de dolari în acţiuni ale companiilor şi intrări de 3,5 miliarde în obligaţiuni guvernamentale şi ale companiilor.

China a avut o contribuţie decisivă în menţinerea fluxurilor de capital în teritoriul pozitiv. Intrările cumulate de capital în China au fost de 10,1 miliarde de dolari în august 2021, în condiţiile în care investiţii de 3,8 miliarde de dolari s-au îndreptat către acţiunile companiilor, iar 6,3 miliarde către obligaţiuni.

În primele opt luni ale anului, valoarea fluxurilor totale de capital către China a fost de 138,6 miliarde de dolari, cu intrări de 35,8 miliarde în acţiuni şi de 102,8 miliarde în obligaţiuni. În cele opt luni anterioare, intrările cumulate de capital în China au fost de 252,9 miliarde de dolari.

Modificările regulilor bugetare ale UE - să permită o traiectorie realistă pentru reducerea datoriei publice

MINIŞTRII EUROPENI AI FINANŢELOR: Modificările regulilor bugetare ale UE - să permită o traiectorie realistă pentru reducerea datoriei publice

F.A.Macroeconomie / 13 septembrie 2021

Modificările care vizează regulile bugetare ale UE, analizate în prezent, ar trebui să sprijine investiţiile în economia de după pandemie şi, de asemenea, să permită o traiectorie mai realistă pentru reducerea datoriei publice, consideră miniştrii europeni ai Finanţelor, citaţi de Reuters.

Zilele trecute, miniştrii Finanţelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au discuta, în oraşul Brdo, din Slovacia, despre cum pot modifica regulile bugetare, pentru a le potrivit mai bine la noile realităţi economice, începând din 2023, când vor fi reintroduse. În prezent, aceste reguli, care limitează deficitul public la 3% din PIB şi datoria la 60% din PIB, sunt suspendate până la finele lui 2022, pentru a da statelor membre o mai largă libertate de mişcare pentru combaterea crizei economice provocate de pandemia de coronavirus.

"Vom avea nevoie de o traiectorie de reducere a datoriei care să fie realistă pentru toate statele membre. Trebuie să echilibrăm sustenabilitatea fiscală cu nevoia de a sprijini revenirea economică", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, preluat de Agerpres.

"Tehnologia va continua să schimbe industria de retail"

"Tehnologia va continua să schimbe industria de retail"

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 13 septembrie 2021

(Interviu cu Alex Morar, CEO NEPI Rockcastle) 

Reporter: Cum a evoluat activitatea Fondului în cei 14 ani de existenţă pe piaţa românească?

Alex Morar: NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor şi dezvoltator de centre comerciale din zona Europei Centrale şi de Est, a avut o evoluţie pozitivă în România, ceea ce ne face să rămânem încrezători în performanţele viitoare ale companiei. În cei 14 ani de activitate, grupul a investit peste 2 miliarde euro în proiecte de retail real estate şi, doar în ultimii cinci ani, a generat încasări de peste 100 milioane de euro la bugetul central şi peste 50 milioane euro la bugetele locale.

Aurel Petrescu. Balcic, Castelul

PLASAMENTE ALTERNATIVE Civilizaţia cărţii

Marius TiţaInvestiţii Personale / 13 septembrie 2021

Marius Tiţa

Copilăria era marcată de două date importante, 15 iunie, când începea pătrimea feerică a vieţii de copil, vacanţa de vară, şi 15 septembrie, drama întoarcerii la şcoală, momentul când îţi dai seama că viaţa e nedreaptă, că au trecut prea repede trei luni, că trebuia să fim avertizaţi, cam pe la 1 septembrie, că fericirea avea să se epuizeze, în curând. Nu cred în poveştile cu nerăbdarea de a te întoarce în bancă, să îţi revezi colegii, să povesteşti ce ai făcut în vacanţă, de a te reîntâlni cu profesorii pe care îi iubeai enorm, să primeşti noile manuale, să simţi că ai crescut un an, că eşti mai mare.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Scăderi pentru majoritatea indicilor

BVB Scăderi pentru majoritatea indicilor

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 13 septembrie 2021

Tranzacţii de numai 38 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului  

Şapte din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut în ultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, în ton cu închiderile din pieţele europene....

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a depreciat la 4,9432 lei

Gabriela BucătaruInvestiţii Personale / 13 septembrie 2021

Euro a scăzut, vineri, cu 0,5 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9432 lei/euro.

Pe pieţele externe, vineri, în jurul orelor 16:15, un euro era tranzacţionat la 1,1826 dolari, în apreciere cu...

MACRO NEWSLETTER 13 septembrie 2021

MACRO NEWSLETTER 13 septembrie 2021

Macroeconomie / 13 septembrie 2021

Preţurile de consum din Germania şi-au accelerat creşterea anuală şi în august 2021, până la 3,9%, de la 3,8% în luna precedentă, pe fondul unei stagnări lunare, după o creştere de 0,9% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au accelerat...

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo