Imobiliare.ro:Piaţa chiriilor fierbe - în patru zone din ţară chiria medie depăşeşte 1.000 euro/lună

A.F.
Companii / 20 august

Imobiliare.ro:Piaţa chiriilor fierbe - în patru zone din ţară chiria medie depăşeşte 1.000 euro/lună

Sezonul de foc de pe piaţa închirierilor de locuinţe se apropie cu paşi repezi. Se plătesc deja chirii mai mari faţă de cele achitate în luna august a anului trecut, iar cheltuielile chiriaşii vor continua să crească înainte de începerea noului an universitar, în contextul în care competiţia pentru cele mai bune locuinţe din piaţă, atât ca poziţionare, cât şi ca facilităţi şi mobilier, devine una acerbă într-un sector cu o ofertă limitată, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Piaţa chiriilor se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenţi care îşi caută o locuinţă. Odată cu începutul noului an universitar, cererea depăşeşte oferta, ducând la o competiţie ridicată pentru găsirea unei chirii accesibile şi bine poziţionate. În această perioadă preţurile pot fi cu până la 20% mai ridicate. Cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio şi unităţile cu două camere. Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult şi zona şi apropierea faţă facultăţi, în special în centrele universitare", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Imobiliare.ro a realizat o radiografie completă a pieţei închirierilor de apartamente în cele mai importante şase centre universitate din România - Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Constanţa şi Iaşi. Iată, pe scurt, principalele concluzii:

Există patru zone în România unde plăteşti, în medie, cel puţin 1.000 euro/lună pentru închirierea unui apartament. Aşa cum era de aşteptat, trei dintre ele se află în Capitală. O surpriză vine, însă, din Braşov, oraş care depăşeşte Cluj-Napoca şi întregeşte lista. Cea mai scumpă zonă de pe piaţa închirierilor din Braşov este Calea Poienii.

Preţurile se menţin în mare parte stabile în prima jumătate a lunii august faţă de cele solicitate în iulie. Unele scumpiri pot fi observate punctual în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov.

Chiriile s-au majorat, însă, dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut. De atunci, proprietarii au crescut sumele solicitate pentru garsoniere cu 7%-14% în marile oraşe. Avansul înregistrat în cazul apartamentelor cu 2 camere a fost cu cel mult 16%. Chiriile solicitate pentru apartamentele cu 3 camere sunt cu 5%-17% mai mari decât anul trecut.

Chiar dacă în Timişoara s-au înregistrat unele dintre cele mai mari creşteri ale preţurilor în ultimul an pe toate categoriile de apartamente, oraşul rămâne cel mai accesibil pentru cei care preferă închirierea în locul achiziţiei.

O zonă din Constanţa atrage, de departe, cei mai mulţi potenţiali chiriaşi, dar dispune şi de cea mai bogată ofertă. Este vorba despre Tomis Nord-Badea Cârţan.

Bugetul mediu necesar închirierii unui apartament se menţine în cele mai multe cartiere din Iaşi sub pragul de 400 euro/lună.

Zonele din Bucureşti unde doar bogaţii îşi permit să închirieze un apartament

Piaţa bucureşteană este marcată, în prima jumătate a lunii august, de o relativă stabilitate la nivelul preţurilor solicitate de proprietari pentru închirierea apartamentelor, dacă ne raportăm la evoluţia sa pe parcursul lunii iulie. Majorări ale preţurilor s-au putut observa doar în cazul apartamentelor cu 2 camere. Acest tip de proprietate este, în general, cel mai căutat în rândul chiriaşilor, dar şi cel mai bine reprezentat în totalul ofertei de pe segmentul închirierilor. Discutăm despre un cost mediu cu 20 de euro mai mare de la o lună la alta.

Chiriile s-au majorat, însă, cu 13% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu 2 camere faţă de sfârşitul verii trecute. Au avansat într-un ritm mai lent sumele solicitate de proprietari pentru locuinţele mai spaţioase. Creşterea a fost cu 8% pentru apartamentele cu 3 camere. Astfel, un chiriaş trebuie să aloce acum un buget mediu de 350 euro/lună pentru închirierea unei garsoniere, respectiv de 550 euro/lună şi 700 euro/lună în cazul locuinţelor cu 2 şi 3 camere.

Persoanele aflate în momentul de faţă în căutarea unei chirii au cele mai multe şanse să găsească proprietatea potrivită nevoilor lor îndreptându-şi căutările spre zone precum Berceni sau Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii. Aici sunt scoase pe piaţă cele mai multe apartamente, iar preţurile sunt destul de accesibile. Bugetul mediu care trebuie să fie alocat lunar chiriei este de 380-400 de euro.

Atenţie, concurenţa va fi destul de mare pentru că acestea sunt şi unele dintre cele mai populare zone în rândul potenţialilor chiriaşi care îşi caută un apartament pe Imobiliare.ro. Centrul oraşului, mai exact arealul cuprins între Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, împreună cu Tineretului-Timpuri Noi sunt alte "zone fierbinţi" din Capitală pentru care trebuie să plăteşti, însă, mai mult. Media ajunge şi la 650 euro/lună.

Acestea nu sunt totuşi cele mai scumpe cartiere bucureştene. Primăverii ocupă primul loc în clasament şi bate toate recordurile, inclusiv la nivel naţional. Cartierul exclusivist din Sectorul 1 dispune de o ofertă destul de limitată. În medie, chiria pentru un apartament este de 1.500 euro/lună, dar poate să depăşească acest prag în cazul unor proprietăţi excepţionale.

În zona Aviatorilor-Kiseleff plăteşti 1.250 euro/lună pentru închirierea unui apartament, iar în vecinătatea parcului Herăstrău (actualul Regele Mihai I al României) 1.150 euro/lună. Acestea sunt, de altfel, singurele cartiere din Capitală unde chiria medie depăşeşte 1.000 de euro/lună.

În top se află şi Dorobanţi - cu o chirie medie de 800 euro/lună, Floreasca - unde plăteşti 750 euro/lună, Cotroceni, Aviaţiei, Domenii şi zona Piaţa Presei-Poligrafiei - unde un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 700 euro/lună.

La polul opus avem cartiere din sudul oraşului, precum Ferentari şi Giurgiului, unde chiria medie solicitată pentru apartamente este de doar 350 euro/lună. Berceni şi Progresul sunt alte două variante pentru cei aflaţi în căutarea unei chirii ieftine. Proprietarii solicită 380 euro/lună.

Mănăştur, Gheorgheni, Mărăşti şi Zorilor, cartierele din Cluj-Napoca unde ai cele mai multe opţiuni la închiriere

Pe piaţa din Cluj-Napoca se pot observa, luna aceasta, unele creşteri ale chiriilor solicitate pentru apartamentele cu 3 camere. Proprietarii vor, în medie, 699 euro/lună, cu 24 euro mai mult decât în iulie. Dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în august 2023, putem spune că preţurile s-au majorat pentru aceste proprietăţi cu 17%, mai mult decât în toate celelalte centre regionale majore monitorizate de Imobiliare.ro.

În cazul garsonierelor şi apartamentelor cu 2 camere, chiriile au stagnat comparativ cu luna anterioară, şi s-au majorat cu 9%, respectiv 10% faţă de vara trecută.

Există, chiar şi în aceste condiţii, zone unde găseşti chirii sub 500 de euro în Cluj-Napoca. Cel mai ieftin cartier este, în momentul de faţă, Someşeni. Plăteşti 400 euro/lună pentru un apartament. Chiar dacă preţurile sunt convenabile, Someşeni dispune de o ofertă restrânsă şi atrage un număr mic de potenţiali chiriaşi.

Chirii sub 500 de euro găseşti şi în Mănăştur, Dâmbul Rotund, Iris şi Gruia. În schimb, plăteşti lunar cele mai mari sume de bani proprietarului, dacă vrei să te muţi în zone precum Andrei Mureşanu, Plopilor sau într-o clădire din centrul oraşului.

Luna aceasta cele mai căutate cartiere sunt Mărăşti şi Gheorgheni, unde chiria medie pentru un apartament este de 550 euro/lună. Alte variantă populare în rândul potenţialilor chiriaşi sunt Mănăştur şi Zorilor. De altfel, în Mănăştur şi în Gheorgheni pot fi găsite cele mai multe apartamente de închiriat din Cluj-Napoca. O ofertă bogată există, în momentul de faţă, şi în zona centrală a oraşului, respectiv în cartierele Mărăşti şi Zorilor.

Calea Poienii şi Tractorul, superlativele pieţei închirierilor din Braşov

Proprietarii din Braşov au scumpit uşor chiriile în cazul apartamentelor cu 2 camere, media ajungând de la 490 euro în iulie la 499 euro în prima jumătate a lunii august. Costul de închiriere pentru garsoniere şi apartamente cu 2 camere a rămas, până acum, neschimbat, conform datelor Imobiliare.ro.

Chiriile solicitate într-unele dintre cele mai scumpe zone din oraş rivalizează cu cele cerute de proprietarii din Bucureşti şi din Cluj-Napoca. De altfel, Calea Poienii este a patra cea mai scumpă zonă din ţară pentru chiriaşi, după cartiere precum Primăverii, Aviatorilor-Kiseleff sau Herăstrău, toate din Bucureşti. Cu o medie de 1.000 euro/lună, aceasta depăşeşte cu mult centrul oraşului Cluj-Napoca unde locuinţele se închiriază cu 650 euro/lună. Dacă ai un astfel de buget te poţi muta în pitoreasca zonă braşoveană Prund-Şchei. Aici oferta de proprietăţi disponibile la închiriere este, însă, foarte limitată, dacă ne raportăm de oportunităţile pe care le au cei care vor să se mute în inima Clujului.

Cei mai mulţi potenţiali chiriaşi care şi-au căutat, luna aceasta, un apartament în Braşov pe Imobiliare.ro s-au arătat interesaţi de proprietăţile din zona Tractorul, unde chiria medie lunară este de 500 de euro. Locuinţele din cartierul Astra, cele poziţionate în centrul istoric al oraşului şi cele din zona Centrului Civic se află şi ele pe radarul persoanelor care îşi caută o chirie.

Tot Tractorul oferă, de departe, cele mai multe opţiuni pentru chiriaşi, pe locul al doilea aflându-se Astra, un cartier unde plăteşti, în general, chirii mai mici. Proprietarii solicită aici, în medie, 430 euro/lună pentru un apartament.

Unele dintre cele mai accesibile chirii pot fi găsite, însă, în Zona Industrială Zizinului.

Timişoara, marele oraş cu chirii mici. În cea mai scumpă zonă plăteşti cu peste 1.000 de euro mai puţin decât în Bucureşti

Dacă vrei să închiriezi un apartament, atunci probabil că ar fi cel mai convenabil pentru tine să locuieşti în Timişoara. Acesta este marele oraş din România unde în luna august proprietarii solicită cele mai mici chirii. Câştigurile nete obţinute de angajaţi pe plan local sunt, însă, unele dintre cele mai consistente din ţară.

Zona Cetate poate fi considerată cea mai scumpă, dar chiar şi aşa plăteşti aici doar 450 euro/lună chirie pentru un apartament, cu 1.050 de euro mai puţin decât dacă ai opta pentru exclusivistul cartier Primăverii din Bucureşti, cel mai "piperat" din Capitală în materie de preţuri.

Zona este prioritară pentru cei mai mulţi potenţiali chiriaşi şi le pune acestora la dispoziţie cea mai amplă ofertă de apartamente, potrivit datelor Imobiliare.ro. Complex-Stadion, Circumvalaţiunii, Aradului şi Lipovei atrag, la rândul lor, un număr important de potenţiali chiriaşi şi dispun de un număr mare de locuinţe scoase pe piaţa închirierilor. Media preţurilor în aceste zone se încadrează în intervalul 350-370 euro/lună, excepţie făcând locuinţele din Calea Aradului pentru care proprietarii solicită 420 euro/lună.

Persoanele care vor să-şi limiteze cât mai mult cheltuielile se pot orienta spre cartiere precum Buziaşului, Blaşcovici sau Freidorf unde vor avea de plată lunar o chirie de până în 300 euro.

Tomis Nord-Badea Cârţan, cea mai căutată zonă din Constanţa în rândul potenţialilor chiriaşi

Piaţa chiriilor se menţine stabilă în prima jumătate a lunii august în cazul oraşului Constanţa, fiind practicate pe plan local preţuri similare cu cele din iulie. Bugetul necesar pentru închirierea unei garsoniere este de 301 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 2 camere chiriaşii achită, în medie, 450 euro/lună. Chiriile cele mai mari sunt cele aferente apartamentelor cu 3 camere. În cazul acestora, un chiriaş trebuie să fie pregătit să plătească circa 600 euro/lună.

Cei care şi-au căutat un apartament de închiriat pe Imobiliare.ro în prima jumătate a lunii august şi-au arătat interesul în special pentru locuinţele situate în zona Tomis Nord-Badea Cârţan. Aici pot fi găsite cele mai multe apartamente de închiriat din Constanţa, iar preţurile solicitate de proprietari sunt unele destul de accesibile. Plăteşti, în medie, lunar 450 euro. Spre comparaţie, în cele mai scumpe zone - Delfinariu, Faleză Nord şi în centrul oraşului - un chiriaş trebuie să achite 600 euro/lună.

O altă zonă populară în rândul chiriaşilor este şi Parcul Tăbăcărie-Satul de Vacanţă unde proprietarii solicită o chirie similară cu cea din Tomis Nord-Badea Cârţan. Numărul apartamentelor care îşi aşteaptă, în această perioadă, chiriaşi este însă aici unul mult mai mic.

Se găsesc alternative ieftine pentru persoanele care dispun de un buget limitat în Zona Industrială - CET, Km 4-5, Km 4 şi în zona Faleză Sud (Poarta 6). Chiriile încep, în medie, de la 230 euro/lună şi ajung la 360 euro/lună.

Plăteşti sub 400 euro/lună chirie în cele mai multe cartiere din Iaşi. Preţuri şi cu 11% mai mari faţă de anul trecut

Proprietarii din Iaşi au crescut chiriile faţă de sfârşitul verii trecute, atât în cazul garsonierelor, cât şi în cazul apartamentelor cu 2 şi 3 camere. Discutăm despre majorări cu 7%, respectiv cu 5% şi 11%. În cele mai multe cartiere ieşene ai nevoie, conform analizei Imobiliare.ro, de cel mult 400 euro/lună pentru a te muta cu chirie.

Apartamentele aflate în zona centrală a oraşului ajung pe piaţă cu cele mai mari preţuri. În medie, un chiriaş trebuie să scoată din buzunar 500 euro/lună. În ciuda costurilor ridicate comparativ cu cele aferente închirierii unor proprietăţi similare în alte cartiere din Iaşi, acestea sunt unele dintre cele mai căutate locuinţe în rândul potenţialilor chiriaşi, alături de cele situate în zonele Copou-Sărărie, Tătăraşi şi Păcurari-Canta. Chiria medie pentru un apartament localizat în zona Copou-Sărărie este de 450 euro/lună. Celelalte două oferă alternative mai puţin costisitoare. Bugetul mediu necesar închirierii unui apartament este, în cazul lor, de 380 euro/lună.

Tot în aceste patru zone pot fi găsite şi cele mai multe locuinţe disponibile pentru închiriere în Iaşi.

Alternative pentru persoanele care dispun de un buget redus care poate fi alocat lunar plăţii chiriei pot fi găsite în zonele Bularga, Mircea cel Bătrân sau Alexandru cel Bun.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Plopilor nu e centru în Cluj -Napoca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4668
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2492
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8613
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.0863

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb