"Impact" vrea să atragă 10 milioane de euro prin vînzare de obligaţiuni

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2005

Compania "Impact" intenţionează să lanseze, în luna iunie a acestui an, o nouă emisiune de obligaţiuni corporative pentru un număr restrîns de investitori. Emisiunea va fi negarantată şi se va adresa unui număr mai mic de 100 investitori. Valoarea emisiunii va fi de maxim 10 milioane de euro, cu o maturitate de 5 ani şi o dobîndă negociată cu potenţialii investitori. Preşedintele "Impact", Dan Ioan Popp a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe că: "Dobînda va fi evident mai mică comparativ cu cele anterioare".

Compania de construcţii a mai lansat pînă acum două emisiuni de obligaţiuni. Prima în anul 2003, în valoare de 1,5 milioane dolari şi rambursată în martie anul curent şi cea de-a doua de peste 9,6 milioane euro, realizată în februarie 2005. Cea din urmă a fost subscrisă în totalitate, are o maturitate de patru ani şi o dobîndă echivalentă cu Euribor la şase luni plus o primă de risc de 6,5%.

De asemenea, "Impact" intenţionează ca, pe parcursul anului, să distribuie acţiuni gratuite din fondul existent la dispoziţia societăţii la paritatea o acţiune nouă la patru acţiuni vechi. Totodată, societatea va realiza o majorare de capital prin subscripţie adresată acţionarilor existenţi la paritatea o acţiune nouă la şapte acţiuni deţinute. "Impact" va face o ofertă publică la un preţ apropiat de preţul pieţei.

Numărul total de acţionari ai societăţii a crescut cu 1.414 (33%) acţionari, de la 2.781 la 4.195 în perioada 9 martie 2004 - 7 aprilie 2005. Asta înseamnă că în medie, în fiecare zi de tranzacţionare, cinci persoane au devenit noi acţionari "Impact". De asemenea, se observă o creştere a participaţiilor investitorilor din străinătate, aceştia reprezentînd la 7 aprilie 22% din capitalul social al companiei, comparativ cu 5% în 17 martie 2004.

Performanţele financiare ale "Impact"

Cifra de afaceri a "Impact" a crescut mai accentuat anul trecut faţă de anii precedenţi. Astfel, în anul 2004, cifra de afaceri a fost de peste 1.088 miliarde lei, în creştere cu 61% faţă de nivelul din anul precedent.

Veniturile totale au fost de 1.184,5 miliarde lei şi au urmat evoluţia cifrei de afaceri. Deşi au crescut spectaculos, cu 251%, veniturile financiare au avut o pondere mai mică în veniturile totale, respectiv de 5,8%.

Cheltuielile totale s-au dublat anul trecut faţă de perioada anterioară, în special datorită creşterii cheltuielilor cu materia primă şi a prestaţiilor externe. O altă cauză a creşterii cheltuielilor este legată şi de evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb care a generat cheltuieli suplimentare de exploatare de aproximativ 17 miliarde lei. Din acest motiv, profitul net a cunoscut o creştere de numai 4%. În general, profitul net este comparabil cu cel din anul precedent.

Rata rentabilităţii comerciale a scăzut de la un an la altul. Dacă în 2003, acesta a fost de 39%, anul trecut s-a situat la 20,8% datorită scăderii marjei comerciale a produselor oferite. Creşterea concurenţei este o altă cauză care a impus reducerea marjelor.

Preşedintele "Impact" a declarat: "Cu cît firma creşte şi economia este mai stabilă şi mai dezvoltată, randamentele scad şi este perfect normal să se întîmple acest lucru".

"Impact" are mai multe pro-iecte în derulare în diferite zone ale ţării.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb