Impactul IRCC după creşterea de 0,02% în ratele creditelor

F.D.
Bănci-Asigurări / 2 octombrie 2023

Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit

Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit

Începând cu 1 octombrie, IRCC înregistrează o mică majorare de 0,02%, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere. În perioada 1 iulie - 30 septembrie 2023, IRCC a avut valoarea de 5.94%, însă odată cu noua sa actualizare, indicele de referinţă se ridică la valoarea de 5.96%, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite.

Potrivit sursei citate, schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la IRCC, ratele creditelor deja existente contractate în trecut nu vor suferi majorări importante. Cu toate acestea, cei mai afectaţi vor fi românii care aşteptau cu entuziasm scăderea IRCC pentru a accesa credite ipotecare avantajoase şi care acum sunt nevoiţi să-şi reconsidere deciziile în privinţa achiziţionării locuinţelor cu ajutorul împrumuturilor cu garanţie imobiliară.

Românii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, nu vor beneficia de o scădere a ratelor nici trimestrul acesta. Totuşi, specialiştii de la compania de intermediere de credite bancare AVBS Credit aduc veşti îmbucurătoare pentru românii care vor să contracteze credite ipotecare în perioada următoare, aceştia pot opta în continuare pentru soluţii noi de finanţare sau de refinanţare pe dobânzi fixe chiar mai mici decât marja prezentă a IRCC. Cea mai bună variantă de finanţare pentru finalul anului 2023 rămâne creditul ipotecar cu dobândă fixă, atât pentru cei care doresc să achiziţioneze un imobil, cât şi pentru aceia care se gândesc la o refinanţare.

"Noua valoare a IRCC-ului stabilită pe 1 octombrie demonstrează faptul că indicele de referinţă încă nu a început să scadă în mod constant, ci mai degrabă stagnează în jurul unei valori puţin sub 6%. Aşadar, în contextul în care IRCC poate să se diminueze într-o manieră foarte lentă, de-a lungul mai multor trimestre, românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluţii de finanţare care NU depind de scăderea IRCC. Amânarea momentului achiziţionării propriei locuinţe nu este o decizie întemeiată deoarece băncile nu aşteaptă scăderea IRCC pentru a-şi continua activitatea şi pentru a credita populaţia, ba chiar menţin în continuare pe piaţă credite ipotecare, noi sau de refinanţare, cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani chiar mai mici decât actualul indice IRCC", a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

IRCC a crescut constant în ultimii 2 ani. La început de 2022 era 1.17%, a atins vârful maxim pe 1 aprilie 2023 cu valoarea de 5.98%, de la 1 iulie şi până pe 30 septembrie a avut marja de 5.94%, iar de la 1 octombrie ne surprinde din nou şi înregistrează o uşoară creştere la valoarea de 5.96%, arată sursa citată.

Atât creditele ipotecare deja contractate în trecut, cât şi creditele ipotecare noi care urmează să fie obţinute, au în prezent dobânzi variabile între 8.06% şi chiar 9%. Pe când creditele ipotecare, noi sau de refinanţare, au dobânzi fixe care încep în prezent de la 5.79%.

Pragul de 5.96% al IRCC se va menţine până la finalul lunii decembrie, la 1 ianuarie 2024 având loc o nouă actualizare IRCC.

Reprezentanţii AVBS susţin că instituţiile bancare au încetat să mai aştepte scăderea IRCC, aşa că au recurs la conceperea unor oferte pe dobânzi fixe prin intermediul cărora să menţină în continuare un flux normal şi responsabil de creditare, dar şi pentru a oferi soluţii de refinanţare avantajoase şi bune pentru cei care sunt împovăraţi de creditele contractate în trecut pe dobânzi variabile, care acum încă au rate destul de ridicate din cauza valorii IRCC.

În comunicatul asociaţiei se mai menţionează: "Creditele ipotecare cu dobânzi fixe pot fi contractate acum la marje de dobândă mult mai accesibile decât cele variabile. Cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului, noi sau de refinanţare, sunt:

a. Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5.79%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.1% + IRCC.

b. Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 5 ani de 5.89%, din anul 6 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.4% + IRCC.

În concluzie, planurile românilor de a-şi achiziţiona propriile locuinţe prin credite nu mai sunt puse în aşteptare din cauza valorii IRCC deoarece acum băncile au oferte de creditare pe dobânzi fixe concepute chiar pentru a susţine şi sprijini nevoia absolut firească a oamenilor de a locui în imobile proprii. Cu toate acestea, reamintim cititorilor noştri că toate ofertele de creditare competitive sunt valabile pe o perioadă limitată de timp, instituţiile bancare din România actualizându-le în funcţie de propriile politici şi obiective interne."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb