ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF RECLAMĂ: "Raiffeisen Bank îi raportează la Biroul de Credit pe cei care acceptă oferta de conversie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 martie 2017

Raiffeisen Bank: "Vorbim de o soluţie de restructurare adresată clienţilor cu dificultăţi financiare, iar această informaţie este comunicată împreună cu noul sold redus şi în noua monedă către Biroul de Credit"

Şerban Epure: "Conotaţia acestor informaţii pare să fie una negativă"

Clienţii care s-au împrumutat în franci elveţieni (CHF) de la Raiffeisen Bank reclamă că oferta băncii de conversie cu discount a creditelor din CHF în lei vine la pachet cu raportarea clientului la Biroul de Credit.

În contractele de conversie, Raiffeisen Bank prevede că oferta propusă "reprezintă o soluţie de restructurare şi va fi raportată de Bancă la Biroul de Credit".

Clienţii se arată nemulţumiţi de această clauză, sesizând şi faptul că "oamenii sunt presaţi să se decidă în cinci zile".

Mihai Răuţă, director executiv Retail Risk Team în cadrul băncii, ne-a precizat: "Soluţia de restructurare a datoriilor unui client prin conversia la lei cu ştergere parţială de datorie se adresează clienţilor care întâmpină dificultăţi financiare, cu un grad de îndatorare ridicat, de peste 60%, şi cu întârzieri de până la 90 zile.

Vorbim, aşadar, de o soluţie de restructurare adresată clienţilor cu dificultăţi financiare, iar această informaţie este comunicată împreună cu noul sold redus şi în noua monedă către Biroul de Credit.

Faptul că vom comunica situaţia Biroului de Credit şi impactul pe care îl are această raportare se face transparent către clienţi, în avans, încă de la momentul aplicaţiei pentru această metodă. Evident că raportarea efectivă va fi făcută conform reglementărilor în vigoare, doar în momentul în care se finalizează cererea clientului".

Conform Deciziei 105/2007, informaţia referitoare la "starea contului" poate fi atât negativă, cât şi pozitivă, ne-a spus domnul Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit, precizând: "În acest caz, conotaţia pare să fie una negativă. Totuşi, fiecare participant are dreptul să judece cum doreşte informaţiile pe care le primeşte de la Biroul de Credit".

În altă ocazie, domnul Epure ne-a menţionat că băncile raportează "şi zilnic dacă este nevoie" evenimentele, atât pozitive, cât şi negative, legate de credite, adăugând: "După transmiterea datelor de către o instituţie de credit la Biroul de Credit, datele referitoare la un anume debitor rămân stocate pe un termen de patru ani şi sunt disponibile atât Biroului de Credit (care realizează o analiză individuală de tip scoring pe baza acestor informaţii), cât şi tuturor celorlalţi participanţi (instituţii financiare şi de credit) care la rândul lor preiau informaţia şi o pot folosi în detrimentul persoanei vizate, cu ocazia analizării gradului de risc şi solvabilitate al acesteia (de pildă, cu ocazia solicitării unui nou credit)".

Prin oferta lansată recent, Raiffeisen Bank acordă discounturi de 25% la conversiile creditelor luate în franci elveţieni, însă doar pentru debitorii cu un grad de îndatorare a familiei mai mare de 60% şi care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile. Oferta băncii este valabilă trei luni, până la 30 aprilie 2017, şi presupune o dobândă fixă anuală de 4,5%, în primii cinci ani, iar pentru restul perioadei - o dobândă variabilă de 3% plus ROBOR la trei luni. Conversia creditelor din CHF în lei ar urma să fie făcută la cursul BNR din ziua respectivă.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Foarte bine la face!

    1. Nu rade, roata se intorce oricand!!!

    Te baga in baza de date ca sa nu cumva sa refinantezi si sa pleci la o banca mai serioasa care nu se judecă cu anpc cu clienti si mai ales care nu si a înselat, batjocorit si umilit propria clienti

    Aceasta banca isi bate joc in continoare de clientiiii si de aceasta tara . Pacat ca ne lasam calcati in piciore de astfel de banciii.

    BNR unde este ??? de ce nu intervine, ANPC -ul unde este??? o sa ajungem niste sclaviiiiii in tara noastra. PACAT MUGUR ISARESCU , PACAT DOMNULE IOHANIS unde au ajuns romaniiiiii acum nu mai iese nimeni in strada .Justitia, Parlamentul ce fac pt noi si copiiiii nostril.

    Si care este problema? Acum vreo doi ani tante Cristoforidis, (proprietareasa de drept a felinarului rosu numit GCCC)spunea ca o crestere a avansului solicitat la un credit ipotecar e un lucru binevenit. "Nu-ti permiti 30%-40% din valoare casei, nu-ti permiti creditul". Pai, teoria Cristoforidis sa fie aplicata si la "eroii" cu credite in CHF. Nu-ti permiti ratele, nu-ti permiti creditul. Nu poti lua alte credite pentru ca esti bagat la biroul de credit, nu-ti permiti un imprumut. Simplu !

    1. Vezi de treaba ta, congregatie! Si nu fâ lobby, oricum au crescut viermi în voi din cauza lâcomiei! Tu, s-au mâta â-i fi ceva samânta de bancher? Aia din( ") nu pot fi impresionati de zombie flamânzi ca voi.

      Nu e samanata de bancherez, e de fapt un atarnator care spera ca prin aceste actiuni va prinde si el post in BNR. Nu-i asa Moise?

      Eu un post la BNR, tu ceva de pomana, nu-i asa Cracea? Claudia ce mai face? Tot cu baietii aia lucreaza? Nu e bine ca e fata tanara si se pierde...

      noi astia care am luat credite in CHF in 2007 am fost si suntem ,,SI BATUTI SI F....TI SI CU BANII LUATI,,SI AVANS DAT DE 35%.....,,CONGREGATIA EBEN EZER NU MAI VORBI DACA NU STI....MOR CAND VAD CE LUME TAMPITA E IN JURUL MEU

      Da' ce-am zis fratica? Am dat doar solutia enuntata de sefa voastra suprema si ca functie dar si ca greutate in grup ! Sau ce vreti voi sa se aplice pentru altii nu e bun pentru voi decat daca va convine?...

    Firmele care au dat tepe de ce nu sunt raportate?

    Repede repede de semnat, e ca alba-neagra. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb