ÎMPRUMUTURI ALE MINISTERULUI FINANŢELOR ÎN ACEST AN: 50 miliarde lei de pe piaţa internă şi 3 miliarde de euro de pe piaţa externă

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 ianuarie 2017

Ministerul Finanţelor este posibil să împrumută în acest an în jur de 50 miliarde lei de pe piaţa internă şi circa 3 miliarde euro din emisiuni externe de obligaţiuni, niveluri similare cu cele de anul trecut, a declarat, ieri, la o conferinţă organizată la Viena, directorul direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanţelor, Ştefan Nanu, care le-a spus investitorilor că România are nevoie de un buffer important de lichiditate în Trezorerie pentru a se proteja de fluctuaţiile pieţei de împrumut.

Pentru 2016, programul de împrumuturi al României a presupus atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă, faţă de 38,6 miliarde lei în 2015, pe fondul creşterii puternice a deficitului bugetar, la 2,6% din produsul intern brut (PIB), potrivit News.ro.

În plus, Ministerul Finanţelor a împrumutat, în 2016, suma de 3,25 miliarde euro prin emisiuni de obligaţiuni pe pieţele externe.

Pentru 2017, noul guvern a anunţat că va menţine deficitul bugetar în limita plafonului de 3% din PIB prevăzut de tratatele europene şi a exclus un nou acord cu instituţiile internaţionale, precum cel din 2009, mizând tocmai pe banii aflaţi în Trezorerie.

Un nivel al deficitului bugetar de 3% din PIB înseamnă circa 24 miliarde lei (5,4 miliarde euro), în condiţiile în care valoarea PIB este estimată la 815 miliarde lei (180 miliarde euro) pentru 2017.

"Există rezervele necesare în Trezorerie pentru a avea acoperită buna funcţionare. Nu există perspectiva creşterii deficitului, care să genereze o sarcină pe serviciul public în perioada următoare", a spus sâmbătă ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Însă şeful Trezoreriei a explicat ieri, în faţa investitorilor internaţionali prezenţi la Viena, că bufferul - sau rezerva - din Trezorerie este pentru protejarea bugetului în caz de fluctuaţii mari pe pieţele de capital sau fluctuaţii valutare, care pot provoca creşteri bruşte ale costurilor împrumuturilor statului.

Rezerva este necesară mai ales că România a devenit tot mai prezentă pe marile pieţe de capital, după ce titlurile de stat româneşti au fost incluse, în iulie 2014, într-un indice internaţional - GBI-EM Global Diversified Investment Grade.

Buffer-ul sau rezerva în valută din Trezorerie era, la finalul lunii mai 2016, de 5,9 miliarde euro, potrivit unor date publicate de Ministerul Finanţelor, iar potrivit unor declaraţii oficiale se află la un nivel similar şi în prezent.

Intrarea titlurilor de stat româneşti în indicele internaţional i-a făcut pe mulţi investitori străini să investească în datoria statului român.

"A fost o schimbare uriaşă pentru noi. Într-o singură lună am ajuns de la o pondere a investitorilor străini (în titlurile de stat româneşti) de 5% la o pondere de circa 25%. Bineînţeles, acest lucru a adus multe beneficii, dar şi mai multă volatilitate, când piaţa se mişcă", a afirmat Nanu, la conferinţa Euromoney.

Oficialul a mai spus că includerea titlurilor de stat româneşti a sporit şi riscurile financiare pentru România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb