Băncile au împrumutat, ieri, suma record de 489 de miliarde euro de la Banca Centrală Europeană (BCE), în cadrul primei oferte de fonduri acordate pe trei ani. Suma depăşeşte cu mult aşteptările, care se situau la 293 - 310 miliarde euro.
Un total de 523 de bănci au împrumutat fonduri de la BCE, însă există semne de întrebare dacă banii vor ajunge într-o proporţie mare în economiile cu probleme ale zonei euro.
În opinia analiştilor, banii împrumutaţi de la BCE ar putea să consolideze finanţele băncilor, să atenueze ameninţarea reducerii drastice a creditării sau ar putea fi folosiţi pentru achiziţia de obligaţiuni italiene şi spaniole.
Creditele acordate ieri de BCE depăşesc suma de 442 miliarde euro acordată cu titlu de împrumut pe termen de un an în iunie 2009, când sis-temul financiar era afectat de colapsul băncii americane de investiţii "Lehman Brothers".
Împrumuturile pe trei ani reprezintă cea mai recentă încercare a BCE de a rezolva problemele din zona euro.
Creditele pe trei ani au fost oferite la media dobânzii BCE pentru următorii trei ani. În prezent, dobânda de politică monetară a BCE se află la nivelul minim record de 1%.
Totuşi, împrumuturile record acordate ieri de BCE nu au înlăturat tensiunile de pe pieţe decât pentru scut timp. Moneda unică europeană şi-a reluat deprecierea. Euro avea un curs de 1,3053 dolari la ora 10.34, pe piaţa din SUA, cu 0,2% mai mic decât în ziua precedentă.
Tot ieri, preţul petrolului a urcat atât în urma anunţului privind creditele contractate de la BCE, cât şi a celui privind scăderea peste aşteptări a stocurilor de ţiţei din SUA, săptămâna trecută.
Cotaţia petrolului brut cu livrare în februarie a urcat cu 0,9% la ora 10.29 la New York Mercantile Exchange, ajungând la 98,14 dolari/baril. La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 1,1%, la 107,86 dolari barilul.