Furnizorul de servicii informatice integrate "Power Net Consulting" a semnat de la începutul anului contracte în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, cu 25% mai puţin decât valoarea celor încheiate în aceeaşi perioadă a anului precedent, au declarat reprezentanţii companiei agenţiei NewsIn.
"Anul acesta a fost destul de greu deoarece licitaţiile au apărut în luna mai, după aprobarea bugetului pentru anul în curs. De la începutul acestui an am semnat contracte importante, printre care cel cu MAI de aproximativ 900.000 de euro, precum şi contracte cu clienţi privaţi", a precizat Eduard Dimitriev.
Potrivit reprezentantului companiei, anul acesta, "Power Net Consulting" a semnat mai puţine contracte decât în anul precedent, în principal din cauza lipsei de proiecte cauzate de întârzierea aprobării bugetului pentru acest an.
"Contractele din 2009 au o valoare cu 25% mai mică decât cele încheiate în aceeaşi perioadă a anului 2008. Avantajul companiei noastre a fost faptul că am avut contracte încheiate în 2008, câştigate în urma unor licitaţii, cu o perioadă de implementare de 6-8 luni. Printre aceste contracte se numără cel cu ANSVSA (n.r. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), care a fost unul dintre cele mai complexe, deoarece a necesitat instalări de echipamente şi software în toată ţara. Acestea au contrabalansat lipsa de licitaţii în domeniu din acest an", a precizat Eduard Dimitriev.
În ceea ce priveşte licitaţiile din ultimele luni ale acestui an, acesta a precizat că "Power Net Consulting" a câştigat deja trei şi mai aşteaptă să se finalizeze încă două.
"Un lucru negativ este faptul că au fost amânate licitaţiile care erau făcute prin fonduri europene, organizate de OPCP (n.r. Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Unul dintre motivele acestor amânări presupunem că ar fi faptul că TVA-ul aferent acestor proiecte este garantat de Guvern de la bugetul de stat şi, deşi există fonduri europene disponibile, plata nu se face până nu se plăteşte TVA-ul de către bugetul de stat", a precizat directorul general al companiei de servicii informatice integrate.
În ceea ce priveşte ponderea contractelor cu instituţiile statului în afacerile companiei, Dimitriev a menţionat că, până anul trecut, aceasta era de 80%, dar în acest an s-a observat o nivelare, iar în următorii ani compania intenţionează să ajungă la un procent de 50% pentru fiecare dintre cele două sectoare, privat şi public.
"Până anul trecut ponderea era destul de mare pentru instituţiile de stat, dar noi ne-am propus să ajungem la un procent de 50-50%. Nevoia mare e la partea guvernamentală în continuare", a concluzionat domnul Dimitriev.
Totodată, reprezentantul Power Net Consulting a spus că în primul semestru al acestui an compania a înregistrat o creştere cu peste 80% a cifrei de afaceri, faţă de anul precedent, până la aproximativ 14 milioane euro, dar îşi păstrează estimările făcute la începutul anului de a obţine 20 de milioane de euro, cu 26% mai puţin decât cea înregistrată în 2008