ÎN 2012 Reparaţiile de aeronave, estimate să asigure 83,2% din afacerile IAR

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 mai 2012

Reparaţiile de aeronave, estimate să asigure 83,2% din afacerile IAR
  • document ataşat Rezultate financiare (lei), Evoluţia acţiunilor "IAR" Braşov
    apasă aici pentru a descărca.

    Înfiinţată în anul 1990 prin preluarea patrimoniului Întreprinderii de Construcţii Aeronautice Ghimbav, societatea IAR S.A. Braşov activează în cadrul industriei constructoare de maşini, sectorul aeronautic şi având ca obiect principal de activitate repararea şi întreţinerea aeronavelor şi navelor spaţiale. În prezent, societatea braşoveană are un capital social de 47.197.132 lei, împărţit în 18.878.853 acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei, principalul acţionar fiind Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (64,89%). Pentru a afla cum a decurs activitatea companiei în anul care a trecut şi perspectivele acestui an, ne-am adresat directorului său general, domnul Neculai Banea care, cu amabilitate, ne-a acordat următorul interviu.

    Interviu cu domnul Neculai Banea, director general IAR Braşov

    Reporter: În ultimii şase ani, activitatea societăţii IAR Braşov s-a încheiat cu profit. Cum comentaţi evoluţia acesteia în anul 2011?

    Neculai Banea: Pentru colectivul societăţii noastre, anul 2011 a fost unul bun, încheiat cu o cifră de afaceri de 62.378.408 lei, mai mare cu 4,98% faţă de cea a anului anterior şi cu 20,77% faţă de cea prevăzută în BVC. Veniturile totale au fost în sumă de 63.129.363 lei, cheltuielile totale de 59.572.491 lei, rezultând un profit net de 2.897.416 lei, ceea ce reprezintă o îndeplinire de 101,13% a profitului net prevăzut în BVC.

    Reporter: Ce investiţii s-au făcut în perioada 2010-2011?

    Neculai Banea: În ultima perioadă, societatea a depus eforturi în privinţa modernizării capacităţilor de producţie, cu impact pozitiv asupra calităţii şi productivităţii, cât şi în ceea ce priveşte reducerea consumurilor energetice, în anul 2011, fiind realizate investiţii în valoare de 1.125.460 lei.

    A fost amenajat un atelier de cablaje modern, pe o suprafaţă utilă de 500 mp. Totodată, în procesul de fabricaţie cablaje au fost introdue tehnologii noi: inscripţionarea firelor electrice cu laser în locul celei prin poansonare la cald; testarea cablajelor atât în atelier, cât şi pe aeronavă, utilizând un banc de test automat. În plus, au fost realizate următoarele lucrări de modernizare şi retehnologizare: modernizarea liniilor de tratament de suprafaţă aluminiu şi oţeluri; modernizarea centralei termice, acţiune începută în anul 2011 şi finalizată în luna martie 2012; reparaţii la staţia de epurare; reamenajarea şi modernizarea spaţiilor productive şi activităţiilor administrative; achiziţionarea unui electrocompresor de aer comprimat; reabilitare infrastructură uzinală; reabilitarea sistemului de ventilaţie aferent atelierului pentru tratamente de suprafaţă şi a staţiei de neutralizare. Pentru anul 2012, IAR. S.A. are prevăzut, în planul de inves­tiţii, acţiuni ce vizează îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi menţinerea în stare de func­ţionare a capacităţilor de pro­ducţie existente, în proie­ctul Bugetului de Veni­turi şi Cheltuieli pentru anul 2012 fiind inclusă suma de 1.150.000 lei la capitolul investiţii.

    Reporter: Cât din producţia realizată se exportă?

    Neculai Banea: Acţiunile de vânzare la export s-au derulat pe următoarele 6 relaţii distincte: SOC EAU, RAF Oman, Reims Aerospace Franţa, Flug Werk Germania, Service Air Georgia, Martin Beaulieu Canada. Valoarea exporturilor realizate în cazul comenzilor şi contractelor din anul 2011 s-a ridicat la suma de 235.870 euro, sumă echivalentă cu 1.010.191 lei. În anul 2011, ponderea exporturilor în valoarea venitului total a fost de 1,59%.

    Reporter: Cum este structurată producţia societăţii pe tipuri de produse/servicii şi care este ponderea acestora în cifra de afaceri?

    Neculai Banea: În anul care a trecut, cea mai mare pondere în cifra de afaceri au deţinut-o activităţile de fabricaţie/modernizare elicoptere (63,55%), respectiv reparaţii aeronave/echipamente (28,19%), veniturile din activitatea profil neaviatic fiind de 6,04%. În acest an, situaţia este total diferită, veniturile din activitatea de reparaţii aseronave/echipamente urmând să asigure 83,2% din cifra de afaceri, cea de fabricaţie/modernizare elicoptere 8,39%, veniturile din activitatea "diverse aviaţie" urmând să crească de la 1,86% în 2011, la 7,89% în acest an.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa internă şi care sunt tendinţele aces­teia?

    Neculai Banea: Beneficiarii interni ai produselor şi serviciilor IAR S.A. Braşov sunt componente ale Sistemului Naţional de Securitate (M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.). Cu toate că, pentru îndeplinirea condiţiilor de menţinere în stare de operabilitate a flotelor de elicoptere deţinute de aceşti clienţi interni este necesară efectuarea, cu o anumită periodicitate, a unor lucrări şi servicii de mentenanţă/reparaţii/reparaţii capitale, din cauza alocărilor bugetare insuficiente se menţine tendinţa de scădere a cererilor şi comenzilor pe piaţa internă, cu un impact negativ asupra societăţii IAR.

    Reporter: Care sunt principalii furnizori de materii prime şi materiale?

    Neculai Banea: IAR Braşov are ca furnizori externi firme consacrate, de renume mondial, cum ar fi Eurocopter SAS, Collins, Thales, Sagem, Turbomeca etc., care conferă siguranţa relaţiilor contractuale pe care societatea le are cu aceştia. Principalii furnizori interni sunt, pe de o parte, cei ce activează în domeniul aeronautic (Turbomecanica Bucureşti şi Aeroteh Bucureşti, Aerostar Bacău, Eurocopter România), iar pe de altă parte, furnizorii de materii prime şi materiale ce respectă standardele de calitate impuse prin licenţele de fabricaţie utilizate de IAR.

    Reporter: Care sunt greutăţile cu care se confruntă societatea, raportat la mediul economico-financiar intern şi internaţional?

    Neculai Banea: Criza economică, manifestată atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, a determinat scăderea cererilor şi comenzilor pe piaţa internă şi externă, cu impact negativ asupra activităţii IAR.

    Reporter: Vă mulţumesc.

    Produsele comercializate

    Produsele şi lucrările pentru care societatea IAR este atestată ca unic producător naţional conform licenţelor primite de la Eurocopter S.A.S. sunt următoarele: execuţie şi modernizare elicoptere PUMA şi Alouette III; execuţie revizii, reparaţii accidentale etc. al celor două tipuri de elicoptere; livrări de piese de schimb şi subansamble; asistenţă tehnică, servisare. În prezent, nu se mai desfăşoară activităţi de fabricare elicoptere noi.

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb