ÎN 2012, REZULTATE MIXTE PENTRU BĂNCILE LISTATE PE BURSĂ Brokerii: Rezultatele băncilor locale, în acord cu cele din Europa Centrală şi de Est

Diana Enache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2013

Brokerii: Rezultatele băncilor locale, în acord cu cele din Europa Centrală şi de Est

Băncile listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut rezultate mixte anul trecut, cele româneşti ducând-o mai bine decât cele cu capital străin.

Banca Transilvania (BT) şi Banca Carpatica (BCC) au înregistrat profituri de 320,43 milioane lei, respectiv 25 milioane lei, în timp ce BRD a suferit o pierdere de 332 milioane lei. Erste a înregistrat anul trecut un profit net de 483,5 milioane de euro, în timp ce subsidiara locală, BCR, a avut o pierdere de 1,2 miliarde lei.

Brokerii sunt de părere că tonul rezultatelor de anul trecut a fost dat de trendul cheltuilelilor cu provizioa­nele, iar creşterile de profit de la Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica şi, respectiv, pierderea de la BRD, se datorează, în principal, unui cost net al riscului liniar la BT, în scădere la BCC şi în creştere la BRD.

Pierderile din sistemul bancar local s-au situat la 2,118 miliarde lei în 2012, după ce, în 2008, acestea obţinuseră un profit de 4,4 miliarde lei.

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Rezultatele băncilor pentru anul trecut, în uşoară contradicţie"

Rezultatele financiare publicate de băncile listate în ţara noastră pentru anul trecut sunt în uşoară contradicţie, consideră Nicu Grigoraş, senior broker al "Intercapital Invest".

Domnia sa a completat: "BRD a raportat prima pierdere anuală de la listare, în timp ce Banca Transilvania a raportat un rezultat net în creştere cu 40% faţă de 2011, iar Banca Comerciala Carpatica a revenit pe profit după trei ani consecutivi de pierdere".

Aceste diferenţe sunt datorate în bună măsura calităţii portofoliilor de credite, dar şi momentului în care portofoliile de credite au început să fie restructurate, ne-a precizat Nicu Grigoraş.

Domnia sa a explicat: "Sistemul bancar românesc rămâne în continuare foarte afectat de recesiunea prin care a trecut economia, dar şi de situaţia economică actuală, care este mult sub potenţial. Anul 2012 a fost un an în care multe bănci au început mai hotărât procesul de restructurare, proces care probabil va continua şi în 2013".

Adriana Marin, SSIF Broker: "În 2012, rezultatele obţinute de bănci au fost mixte"

În 2012, rezultatele obţinute de bănci au fost mixte, foarte bune la Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica, consideră Adriana Marin, manager al diviziei clienţi al "SSIF Broker".

Domnia sa ne-a precizat că pe partea de profit net, rezultatele au fost peste aşteptările analiştilor (conform unui sondaj Reuters) la Banca Transilvania, şi mult sub aşteptări la BRD, în timp ce pe partea de profit înainte de provizioane aşteptările au fost, în ambele cazuri, sub valorile bugetate de bănci.

Rezultatele băncilor româneşti sunt în acord cu rezultatele altor bănci din Europa Centrală şi de Est, în sensul că indică o evoluţie de credite şi depozite destul de anemice, afectate de un climat macroeconomic încă fragil, a mai spus Adriana Marin.

Domnia sa a adăugat: "Aceasta face ca şi evoluţia veniturilor să fie mult inferioară perioadei de < boom > economic, mai ales în contextul în care şi costul resurselor, în special al celor în valută, este în creştere (procesul de retragere de resurse/ de ne-reînnoire a unor linii de credit de la băncile mamă, deşi nu a fost brutal, a obligat băncile să apeleze mai mult la depozite şi la alte surse care sunt în general mai scumpe)".

În plus, trecerea graduală la Basel III obligă băncile să îşi recalibreze bilanţurile în sensul creşterii ponderii plasamentelor mai lichide, dar cu un randament în scădere, ne-a mai spus domnia sa.

Adriana Marin a explicat că marja netă de dobândă la plasamentele băncilor a fost în scădere şi din cauza faptului că, în general, creditele noi sunt cu marje inferioare faţă de cele vechi, în parte şi pentru că ponderea creditelor de consum negarantate cu marje mai mari s-a ajustat semnificativ în jos.

"Totuşi, majoritatea băncilor româ­neşti par a fi afectate mai mult decât cele din Europa Centrală şi de Est pe partea de credite neperformante şi cheltuieli cu provizioanele. La majoritatea băncilor din Europa Centrală şi de Est cu un grad de acoperire al creditelor neperformante prin provizioane mai confortabil, cos­tul net al riscului a atins vârful în 2010-2011, în timp ce, în cazul majorităţii băncilor româneşti, vârful a fost atins în 2012", ne-a mai spus domnia sa.

Adriana Marin, este de părere că rezultatele băncilor reflectă un context macroeconomic şi sectorial dificil, care s-a transpus în venituri în scădere la BRD şi BCR, relativ stabile la Banca Transilvania şi Erste Bank, şi în creştere la Banca Co­mercială Carpatica.

"Toate cele 5 bănci au avut venituri din operaţiuni financiare în creştere, dar cu excepţia Băncii Transilvania, veniturile nete din dobânzi au fost în scădere, din cauza unor reduceri ale marjelor nete de dobândă şi a unor scăderi ale soldurilor la credite", a indicat domnia sa.

Adriana Marin apreciază: "Ca de obicei, trendul pe partea de cheltuileli cu provizioanele a fost cel care a dat tonul predominant al trendului rezultatului net al exerciţiului".

Ovidiu Fer, "Wood&Company": "Rezultatele băncilor, cu mult sub estimările pieţei"

Rezultatele băncilor se află cu mult sub estimările minime ale pieţei, consideră Ovidiu Fer, analist financiar al "Wood&Company".

Banca Transilvania a fost percepută de piaţă ca un jucător de calitate, într-un mediu dificil, rentabilitatea capitalului propriu al băncii fiind de 13% în 2012, ne-a spus Ovidiu Fer.

"Rezultatele băncii sunt în concordanţă cu băncile mult mai lichide şi mai dezvoltate din Europa de Est, excluzându-le pe cele poloneze", a indicat domnia sa.

Estimările pe care Wood&Company le face pentru următorii trei ani vizează o creştere de 11% a împrumuturilor Băncii Transilvania.

Marja netă a dobânzii BT a continuat contracţia în 2012, în principal, din cauza presiunilor asupra veniturilor, a explicat Ovidiu Fer.

Rata de acoperire a Băncii Transilvania este de peste 60%, în comparaţie cu cea de 57% la BCR şi 52% la BRD, ne-a precizat domnia sa.

Ovidiu Fer a arătat că nivelul provizioanelor a fost 6,5% în 2012 la Banca Transilvania.

În ceea ce priveşte BRD, provizioanele băncii au afectat rezultatele operaţionale, în timp ce creditele neperformante şi-au continuat creşterea şi au încheiat anul la nivelul de 21,3%, în linie cu întregul sector, a explicat domnia sa.

Ovidiu Fer a completat: "Creşterea împrumuturilor cu 2,5% în 2012 faţă de 2011 a depăşit sectorul şi a fost determinat de credite ipotecare (+28,4) şi credite corporative semnificative (+ 6,8%), în timp ce finanţarea pe segmentul retail şi-a continuat contracţia (-8,3%).

Domnia sa a mai spus că depozitele au crescut la BRD cu 4,1% în 2012, aducând ratele împrumuturilor la depozite la 110%, la finele lunii septembrie, indicând că 2012 a fost un an al restructurărilor masive pentru BRD, cu accent pe creşterea ratei de acoperire, precum şi restructurări operaţionale.

Ovidiu Fer este de părere că şi acest an va fi unul dificil, dominat de reducerea numărului de filiale, de lupta pentru depozite şi de nevoia menţinerii sau a creşterii uşoare a ratei de acoperire.

BRD a avut o activitate de creditare susţinută în principal de creditele imobiliare, precum şi de finanţarea marilor clienţi corporativi. Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 2,4% la sfârşitul anului 2012, sub influenţa producţiei de credite imobiliare în cadrul programului "Prima Casă". Creditele pentru companii au crescut cu 2,5% faţă de 2011, evoluţie determinată de activitatea mai intensă de finanţare a marilor clienţi corporativi. Pe segmentul companiilor, au fost preferate finanţările în lei, soldul acestora înregistrând o creştere de 6,0% faţă de anul 2011. În consecinţă, cotele de piaţă ale băncii au crescut cu 0,6 punc­te procentuale pe piaţa clienţilor persoane fizice şi cu 0,2% pe piaţa clienţilor companii.

Venitul net din dobânzi al Erste s-a diminuat în 2012 la 5,235 miliarde euro, de la 5,569 miliarde euro în 2011, în principal, pe fondul contextului economic şi cererii reduse de credite, precum şi din cauza reducerii continue a activelor secundare.

Venitul operaţional s-a situat la 7,229 miliarde euro, cu 3,3% în minus faţă de 2011. Managementul costurilor a dus la reducerea cheltuielilor administrative generale cu 2,4%, de la 3,850 miliarde euro la 3,756 miliarde euro.

Această evoluţie a determinat raportarea unui profit operaţional de 3,472 miliarde euro, faţă de 3,627 miliarde euro în 2011.

Costurile de risc au avut o tendinţă pozitivă şi au scăzut cu 12,7%, la 1,98 miliarde euro, în 2011 fiind de 2,267 miliarde euro. Nivelul de provizionare s-a diminuat ori s-a menţinut stabil pentru toate pieţele principale, cu excepţia României şi Croaţiei.

Capitalul propriu s-a majorat la 12,9 miliarde euro în creştere cu 97,5% în 2012 faţă de 2011, iar totalul activelor a crecut cu 1,8% în 2012 faţă de sfârşitul anului 2011, la 213,8 miliarde euro, în principal datorită creşterii depozitelor atrase pe mai multe pieţe principale şi investiţiilor în active cu grad ridicat de lichiditate. Volumul creditelor s-a diminuat cu 2,1% în 2012, la 131,9 miliarde euro.

BCR a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 1,2 miliarde lei, pe fondul majorării cu 68,2% a costului cu provizioanele, potrivit oficialilor băncii. Rezultatul operaţional în 2012 a atins 2,35 miliarde lei, în scădere cu 3,3% faţă de 2,43 miliarde lei în 2011.

Potrivit băncii, declinul venitului operaţional a fost cauzat în principal de cererea slabă de credite de consum, precum şi de nivelul redus al creditelor de investiţii şi de capital de lucru pentru companii, cu impact asupra venitului net din dobânzi, în scădere cu 7,6% faţă anul anterior, până la 2,89 milliarde lei (648,6 milioane euro) de la 3,13 miliarde lei (738,0 milioane euro). Venitul net din comisioane a crescut cu 9,4% faţă de anul anterior, până la 634,8 milioane lei (142,4 milioane euro) de la 580,1 milioane lei (136,8 milioane euro) în 2011, în principal datorită volumelor mai mari de tranzacţionare.

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 21,8%, respectiv cu 91,9 milioane lei faţă de anul anterior, adăugând 514,3 milioane lei (115,4 milioane euro) la veniturile pe anul 2012, în principal datorită câştigurilor din tranzacţiile de schimb valutar şi re-evaluări.

Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri acordate clienţilor au totalizat 3,62 miliarde lei în 2012, faţă de 2,15 miliarde lei în 2011, reflectând impactul unei economii slăbite asupra clienţilor retail şi companiilor.

Rata creditelor neperformante (NPL) a fost de 26,7% din portofoliul total de credite la sfârşitul lui 2012, în timp ce formarea de noi credite neperformante s-a redus semnificativ, atât în termeni absoluţi cât şi relativi.

Banca Transilvania a avut venituri operaţionale de 1,5 miliarde lei, în 2012, fiind cu 10% peste valorile înregis­trate la 31 decembrie 2011. Trendul ascendent a fost determinat de creşterea cu 12% a veniturilor din operaţiuni financiare, cu 15% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 5% a veniturilor nete din dobânzi, potrivit raportului băncii.

Cheltuielile operaţionale BT au fost, la finalul anului trecut, de 816,36 milioane lei, faţă de 743,48 milioane lei, înregistrate în anul 2011. Creşterea cu 10% a fost determinată atât de creşterea organică a activităţii băncii, cât şi de evoluţia cursului de schimb euro/leu, arată oficialii BT.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii şi angajamente de creditare au fost de 379,43 milioane lei, comparativ cu 380,80 milioane lei, cât a fost valoarea lor în anul precedent. Cheltuielile nete cu provizioanele din activitatea de creditare au fost de 368,14 milioane lei, comparativ cu 324,50 milioane lei, la finalul anului 2011, banca asigurând un control permanent al calităţii portofoliului de credite.

Rezultatele înregistrate de Banca Comercială Carpatica în 2012 se plasează cu 78,2% peste valoarea bugetată, de 17 milioane lei.

Activele totale ale BCC au cunos­cut o creştere de 22,3%, de la 3,8 miliarde lei, în 2011, la 4,7 miliarde lei în 2012, iar capitalurile proprii au consemnat o creştere de 17,9% în 2012, ajungând la un nivel de 369 milioane lei.

Veniturile nete din dobânzi au cres­cut cu 19,2%, de la 236,9 milioane lei, în 2011, la 282,5 milioane lei în 2012, iar cheltuielile cu dobânzile au avansat cu 41,1%, de la 140,2 milioane lei la 197,9 milioane lei în 2012. Soldul creditelor şi creanţelor a înregistrat o creştere cu 12,7%, până la valoarea de 1.215 milioane lei.

Depozitele atrase de la clientela nebancară au crescut cu 2,1% faţă de 2011, atingând valoarea de 2.490 milioane lei, se precizează în raport. Deprecierea activelor financiare a înregistrat o creştere de 2,7% în 2012 comparativ cu 2011 de la 47,8 milioane lei, la 49,1 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb