ÎN 2013 IAR estimează că exporturile vor reprezenta jumătate din afaceri

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 aprilie 2013

IAR estimează că exporturile vor reprezenta jumătate din afaceri
  • document ataşat Rezultate financiare IAR Braşov
    apasă aici pentru a descărca.

    Interviu cu domnul Neculai Banea, director general IAR Braşov

    Înfiinţată în anul 1990 prin preluarea patrimoniului Întreprinderii de Construcţii Aeronautice Ghimbav, societatea IAR Braşov activează în cadrul industriei constructoare de maşini, sectorul aeronautic, având ca obiect principal de activitate repararea şi întreţinerea aeronavelor şi navelor spaţiale.

    În prezent, societatea braşoveană are un capital social de 47.197.132 lei, împărţit în 18.878.853 acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei, principalul acţionar fiind Ministerul Economiei (64,89%) în numele Statului Român. Societatea îşi desfăşoară activitatea în prezent cu un număr 315 de salariaţi.

    Societatea îşi realizează cifra de afaceri din activităţi de întreţinere, reparaţii, reparaţii capitale, modernizări elicoptere PUMA şi Alouette III, dar şi de livrări de piese de schimb şi subansamble, asistenţă tehnică, lucrări service.

    Pentru a afla cum a decurs activitatea companiei în anul care a trecut şi perspectivele acestui an, ne-am adresat directorului său general, domnul Neculai Banea, care, cu amabilitate, ne-a acordat următorul interviu.

    Reporter: Începând cu anul 2003, activitatea societăţii IAR Braşov s-a încheiat în mod constant cu profit. Cum comentaţi evoluţia acesteia în anul 2012?

    Neculai Banea: Pentru colectivul societăţii IAR, anul 2012 s-a încadrat în specificul perioadei de criză pe care o traversează întreaga societate românească, societatea noastră reuşind să încheie şi acest an cu profit şi să păstreze, în acest fel, tradiţia ultimilor ani.

    Profitul a fost obţinut în condiţiile în care societatea a realizat în anul 2012 o cifră de afaceri de 41.618.965 lei şi venituri totale în valoare de 39.218,4 mii lei, pentru care au fost angajate cheltuieli în valoare de 37.584,9 mii lei.

    Ponderea cea mai mare a acestor venituri, respectiv 90,12%, a fost realizată din activităţi productive specifice obiectului principal de activitate al societăţii.

    Rata profitului întregistrat de societate în anul 2012 a fost de 4%.

    Reporter: Ce investiţii s-au făcut în perioada 2011-2012 pentru modernizare, retehnologizare şi diversificarea ofertei?

    Neculai Banea: În ultima perioadă, societatea a depus eforturi în privinţa modernizării capacităţilor de producţie, atât cu un impact pozitiv asupra calităţii şi productivităţii, cât şi în ceea ce priveşte reducerea consumurilor energetice.

    Astfel, în anul 2011, au fost realizate lucrări de investiţii în valoare de 1.125.460 lei. A fost amenajat un atelier modern de cablaje, pe o suprafaţă utilă de 500 mp. Totodată, în procesul de fabricaţie cablaje au fost introduse tehnologii noi: inscripţionarea cablurilor electrice cu laser în locul celei prin poansonare la cald; testarea cablajelor atât în atelier, cât şi pe aeronavă, utilizând o instalaţie de testare automată.

    De asemenea, în perioada 2011-2012, au fost realizate lucrări de modernizare şi retehnologizare a liniilor de tratament de suprafaţă aluminiu şi oţeluri, inlcusiv a sistemului de ventilaţie aferent, a fost modernizat sistemul central de încălzire, au fost realizate lucrări de reparaţii la staţia de neutralizare şi lucrări de reamenajare şi modernizare a spaţiilor productive şi a celor destinate activităţilor administrative, s-a reabilitat infrastructura uzinală.

    Pentru o mai bună gestionare a consumurilor energetice s-a realizat un sistem WIRELESS de management al energiei electrice, gazului metan şi aerului comprimat. De asemenea, au fost realizate o serie de achiziţii de echipamente moderne pentru laboratorul CTC.

    Pentru acest an, IAR are prevăzută în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli 2013, la capitolul investiţii, suma de 1.250.000 lei. Aceasta este destinată susţinerii următoarelor activităţi de investiţii: achiziţii produse IT, dotări şi accesorii de producţie, achiziţionare de mijloace de transport şi de ridicat, precum şi alte investiţii necesare îndeplinirii obligaţiilor de mediu.

    În ceea ce priveşte diversificarea ofertei de produse a IAR, în acest moment se află în derulare un program de dezvoltare ce vizează crearea unor valenţe noi la produsul IAR 330 PUMA NAVAL, prin care acesta va putea realiza misiuni de căutare submarină şi de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi a submarinelor.

    Reporter: Cât din producţia realizată se exportă, pe ce pieţe şi cum a evoluat acest indicator în ultimii ani?

    Neculai Banea: După cum cunoaşteţi, specificul produselor şi serviciilor oferite de IAR a determinat valorificarea acestora atât pe piaţa înternă, cât şi pe piaţa externă de profil. În anii precedenţi, o mare parte a cifrei de afaceri a fost realizată ca urmare a valorificării unor produse şi servicii specifice la export. Spre deosebire de aceşti ani, 2012 a fost, ca şi anul 2011, un an conjunctural pentru activitatea de export, aceasta fiind negativ influenţată de nefinalizarea unor negocieri.

    Acesta este şi motivul pentru care valoarea exporturilor realizate în cadrul comenzilor şi a contractelor din anul 2012 s-a ridicat doar la nivelul sumei de 792.140 euro.

    În schimb, anul 2013 se anunţă a fi mult mai bun în ceea ce priveşte volumul exporturilor societăţii noastre şi îmi permit să estimez că circa 50% din cifra de afaceri a societăţii va fi obţinută prin valorificarea la export a produselor şi serviciilor societăţii noastre.

    Principalele pieţe externe de profil pe care IAR a fost şi va fi prezentă şi pe viitor sunt Emiratele Arabe Unite, Liban, Oman, Pakistan.

    Reporter: Cum este structurată producţia societăţii pe tipuri de produse/servicii şi care este ponderea acestora în cifra de afaceri?

    Neculai Banea: În anul care a trecut, cea mai mare pondere în totalul vânzărilor au deţinut-o activităţile de fabricaţie piese de schimb şi prestare servicii pentru elicoptere (46,22%) şi cea de modernizare şi reparaţii capitale de elicoptere IAR 330 PUMA (39,08%). Valorificarea produselor oferite/ serviciilor prestate în domeniul aripii fixe reprezintă 6,23%, în timp ce valorificarea unor diverse produse neaviatice a asigurat 8,43% din vânzările societăţii.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa internă pe segmentul dumneavoastră de activitate şi care sunt tendinţele acesteia?

    Neculai Banea: Ca şi în perioada anterioară, beneficiarii interni ai produselor şi serviciilor IAR S.A. Braşov sunt componente ale Sistemului Naţional de Securitate (MApN, MAI şi SRI). Cu toate că, pentru îndeplinirea condiţiilor de menţinere în stare de operabilitate a flotelor de elicoptere deţinute de aceşti clienţi interni este necesară efectuarea, cu o anumită periodicitate, a unor lucrări şi servicii de mentenanţă/reparaţii/reparaţii capitale, datorită alocărilor bugetare insuficiente şi în anul 2012 s-a menţinut o tendinţă negativă în ceea ce priveşte cererile şi comenzile acestor clienţi.

    Decizia de a se creşte progresiv, în următorii ani, cu circa 0,3%, bugetul Ministerului Apărării Naţionale, ne face să estimăm că evoluţia viitoare a pieţei interne va fi una pozitivă.

    Reporter: Care sunt principalii dumneavoastră furnizori de materii prime şi materiale?

    Neculai Banea: În contextul în care în structura portofoliului de produse şi servicii oferite de IAR S.A. Braşov nu au survenit modificări, societatea noastră a continuat relaţiile contractuale pe care le-a avut şi în perioada anterioară cu o serie de furnizori externi firme consacrate, de renume mondial, cum ar fi Eurocopter SAS, Collins, Thales, Sagem, Turbomeca etc, care conferă siguranţa relaţiilor contractuale pe care societatea le are cu aceştia.

    Din aceleaşi motive, principalii furnizori interni sunt, pe de o parte, cei ce activează în domeniul aeronautic ( Turbomecanica Bucureşti, Aeroteh Bucureşti, Aerostar Bacău, Eurocopter România), iar pe de altă parte, furnizorii de materii prime şi materiale ce respectă standardele de calitate impuse prin licenţele de fabricaţie utilizate de IAR.

    Reporter: Care sunt greutăţile cu care se confruntă societatea, raportat la mediul economico-financiar intern şi internaţional?

    Neculai Banea: În contextul în care clienţii IAR, fie ei interni, sau externi, sunt unităţi bugetare, criza economică, manifestată atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, a determinat scăderea cererilor şi comenzilor pe piaţa internă şi externă, cu impact negativ asupra volumului de activitate al societăţii noastre.

    Reporter: Cum se prezintă portofoliul de comenzi şi contracte pentru acest an?

    Neculai Banea: Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aferent anului 2013 este construit pornindu-se de la Planul de Afaceri 2013, care prevede realizarea unei producţii marfă în valoa­re de circa 47 milioane lei.

    Reporter: Proiecte de viitor?

    Neculai Banea: Conducerea companiei IAR este interesată să concretizeze orice oportunitate, fie ea internă sau externă, care ar putea reprezenta nu numai surse de venit ci şi şansa de a asigura o încărcare cât mai optimă a forţei de muncă înalt specializată ce activează în cadrul societăţii.

    Dintre oportunităţile identificate de conducerea IAR pe plan extern aş menţiona creşterea volumului de produse şi servicii specifice domeniului de fabricaţie de piese de schimb (pentru produsele SA316 B Alouette III şi SA330 Puma) şi componente de aeronave, lucru posibil datorită colaborării cu Eurocopter România SA, vizat fiind lanţul internaţional de distribuţie al Eurocopter SAS.

    Oportunităţile oferite de piaţa externă de profil vizează, în plus, şi: creşterea valorii serviciilor de "product suport" pentru flotele de elicoptere din Pakistan, Emiratele Arabe Unite, Liban şi Oman (pe baza contractelor de follow on support semnate sau în curs de semnare de către IAR cu beneficiarii din aceste ţări - contracte pe termen mediu sau lung), dar şi exploatarea potenţialului identificat în domeniul modernizării, în condiţii de competivitate, a unor elicoptere PUMA existente în exploatare în diferite zone ale lumii, sub condiţia obţinerii acordului prealabil al Eurocopter SAS.

    De asemenea, posibila achiziţionare de către IAR, în anul 2013, a certificatelor de tip a produselor de aripă fixă IS 29D2, IS28B2, IS 28M2, IAR 46S dezvoltate în trecut de societate, va permite creşterea portofoliului de contracte şi comenzi cu deţinătorii externi ai unor astfel de aeronave, în domeniul lucrărilor de întreţinere/reparaţii/reparaţii capitale/modernizări aferente acestor produse.

    Această achiziţie de certificate de tip reprezintă şi o oportunitate internă, permiţând creşterea portofoliului de contracte şi comenzi cu Aeroclubul României, în domeniul lucrărilor de întreţinere/reparaţii/reparaţii capitale/modernizări aferente acestor produse.

    Tot pe plan intern, IAR Braşov intenţionează să încheie un contract multi-anual pentru întreţinere, reparaţii şi modernizări elicoptere IAR 330 Puma aparţinând Forţelor Aeriene.

    În paralel, se urmăreşte obţinerea unor comenzi din partea altor companii de aviaţie, inclusiv prin participarea la programe de offset.

    O altă posibilitate de dezvoltare a activităţilor aeronautice asigurate de IAR decurge din aderarea societăţii la Clusterul Transilvania Aerospace.

    Reporter: Vă mulţumesc.

    Pentru acest an, IAR are prevăzută în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli 2013, la capitolul investiţii, suma de 1.250.000 lei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb