Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a făcut, anul trecut, zece sesizări penale, pentru retrocedări ilegale, potrivit raportului anual al instituţiei.
"În toate cazurile în care ANRP a constatat că retrocedarea unor suprafeţe importante de teren s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, în afara sesizărilor penale, instituţia a acţionat şi pe calea dreptului civil şi a solicitat instanţelor anularea titlurilor de proprietate", se arată în comunicatul citat.
Şi procurorii sunt cu ochii pe despăgubirile ilegale, în prim plan fiind dosarul fostei şefe DIICOT Alina Bica, arestată pentru aprobarea supraevaluării unui teren, la data la care făcea parte din Comisia de acordare a despăgubirilor, anchetă în care a fost arestată şi fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean.
ANRP a emis titluri de plată de aproape 130 de milioane de euro în anul 2014, pentru despăgubirea titularilor unor dosare de restituire a proprietăţilor naţionalizate de comunişti, Guvernul având nevoie să facă şi o rectificare bugetară în decembrie 2014 pentru asigurarea fondurilor necesare, a informat ANRP, în raportul său de activitate.
Instituţia a mai anunţat că urmează să recupereze peste 76 milioane lei, după ce, în perioada 2012 - 2014, la cererea instituţiei, în peste 50 de cazuri instanţele au dispus anularea executării silite şi returnarea sumelor trase din conturile ANRP.
Potrivit raportului, la sfârşitul lui 2014, pe rolul instanţelor judecătoreşti existau peste 7.000 de litigii, în care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi/sau Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) aveau calitatea de reclamant sau pârât.
Aceste litigii au ca obiect contestaţii la deciziile emise, cereri de obligare a CNCI la emiterea deciziilor de despăgubire şi contestaţii la executări silite.
Pentru procesele desfăşurate în 2014, Direcţia Juridică şi de Contencios a ANRP a întocmit peste 24.000 de acte procedurale (întâmpinări, note de şedinţă, recursuri, cereri/ răspunsuri către instanţe, contestaţii la executare, obiecţiuni la rapoarte de expertiză, cereri de reexaminare etc).
Luni, conducerea ANRP şi-a anunţat demisia din cauza amenzilor pe care este obligată să le achite pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire.
George Băeşu, preşedintele al ANRP, ne-a declarat că există mii de procese împotriva Autorităţii, în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens.
Potrivit ANRP, în anul 2014, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) a soluţionat 2.876 de dosare, fiind emise 394 de titluri de despăgubire, în cuantum de 664.871.672 lei. În 1.361 de cazuri, au fost emise decizii de invalidare a hotărârilor şi dispoziţiilor prin care autorităţile locale şi celelalte entităţi învestite au propus acordarea de despăgubiri.
Anul trecut, Comisia specială de retrocedare (CSR) a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale a soluţionat 252 de dosare. Secretariatele CSR au analizat 1.107 dosare şi au solicitat titularilor documentele necesare completării acestora.Totodată, consilierii au verificat documentele primite, în vederea soluţionării din 2.994 de dosare.
În 2014, ANRP a deblocat plata despăgubirilor stabilite pentru titularii de dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar şi Legii nr. 10/2001, potrivit instituţiei. În primă fază, au fost emise titlurile de plată aferente primei tranşe pentru dosarele aprobate de CCSD în perioada 2007 - 2011 (înainte de adoptarea Legii nr. 165/2013).
Ulterior, au fost emise şi titlurile de plată aferente primei tranşe din suma stabilită prin deciziile de despăgubire emise după adoptarea Legii nr. 165/2013 de CNCI, în perioada iunie 2013 - decembrie 2014.
Suma totală a titlurilor de plată emise de ANRP în anul 2014, pentru prima tranşă, este de 544.922.855 lei. Ulterior rectificării bugetare care a avut loc la sfârşitul anului, ANRP a făcut în luna decembrie plăţi voluntare în sumă de 19.652.574 lei, în dosare în care exista fie o hotărâre judecătorească de obligare la plată (Legea nr. 9/1998 şi Legea nr. 290/2003), fie un titlu de plată emis în condiţiile Legii nr. 247/2005.
1. Actiuni FP
(mesaj trimis de Theraflu în data de 04.03.2015, 06:45)
Luati actiunile FP inapoi de la cei ce le-au primit fraudulos si da-ti la cei care asteapta de zeci de ani !
Vedeti si cine a promovat primirea de actiuni de actiuni la pret mediu ca acum capitalul se restituie catre actionari de FP la pret intreg si iese din tara.