Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat un profit net preliminar de 7 milioane de lei, în 2015, sau 0,91 lei pe acţiune, în scădere cu 41% faţă de anul precedent, potrivit raportului financiar publicat astăzi.
În raportul Bursei se arată: "Profitul operaţional al BVB a fost de 3,24 milioane lei, mult sub nivelul înregistrat în anul precedent. Acest declin a fost parţial compensat de veniturile financiare nete care au crescut semnificativ în urma înregistrării dividendelor de la entităţile afiliate (Depozitarul Central) şi a diferenţelor favorabile nerealizate din diferenţe de curs valutar".
Veniturile din servicii ale companiei au fost de 17,21
milioane lei, cu 36% mai scăzute faţă de anul precedent. Factorul determinant al acestei evoluţii a fost diminuarea cu 43% a veniturilor din tranzacţionare până la 13,14 milioane lei, care au reflectat activitatea de tranzacţionare mai slabă şi efectele reducerii de comisioane devenită efectivă în octombrie 2014, potrivit comunicatului BVB.
Reprezentanţii Bursei mai precizează: "Piaţa de acţiuni, inclusiv Piaţa Reglementată şi AeRO, au generat tranzacţii în valoare de aproape 9 miliarde lei, inclusiv oferte, cu 32% sub nivelul raportat pentru 2014 când oferta publică iniţială pentru Electrica a marcat un reper dificil de atins. Excluzând ofertele, scăderea a fost de 16%, determinată de creşterea aversiunii la risc a investitorilor faţă de pieţele de frontieră şi emergente.
Pe lângă tendinţa nefavorabilă a valorii tranzacţiilor, veniturile din tranzacţionare au reflectat comisioanele mai scăzute percepute de BVB începând cu trimestrul al patrulea al anului 2014. Pentru tranzacţiile executate cu acţiuni pe pieţele regular, această scădere a fost de aproximativ 15%. Pieţele au înregistrat de asemenea modificări în structură,
tranzacţiile negociate (de tip deal) reprezentând 17% din valoarea totală de tranzacţionare a Pieţei Reglementate din
2015, faţă de 45% înainte de implementarea reducerii de comisioane".
Veniturile operaţionale totale au fost de 17,73 milioane lei în 2015, în scădere cu 35% faţă de anul precedent, iar cheltuielile operaţionale au scăzut cu 10% faţă de 2014 la un nivel de 14,49 milioane lei, în principal din datorită diminuării
costurilor cu personalul, a cheltuielilor ocazionate de organizarea de evenimente şi deplasări, a cheltuielilor cu
provizioanele, cu TVA fără drept de deducere şi a comisioanelor datorate ASF. Pe de altă parte, cheltuielile cu
amortizarea au avansat la 1,15 milioane lei, cu 50% peste valoarea înregistrată în 2014, ca urmare a investiţiilor în imobilizări corporale şi necorporale finalizate în 2014 şi 2015.