"Airbus" a înregistrat, anul trecut, un profit net, de 995 de milioane euro, în scădere cu 63%, faţă de 2015, potrivit unui comunicat al companiei.
Veniturile Grupului Airbus au crescut cu trei procente, în 2016, la 67 de miliarde de euro, în timp ce veniturile pentru aeronavele comerciale au crescut cu 7%, ca urmare a livrărilor record (688 de aeronave, comparativ cu 635 de aeronave vândute în 2015), precum şi a unui impact favorabil al cursului schimb valutar.
Airbus se aşteaptă ca, în 2017, economia mondială şi traficul aerian să crească în linie cu previziunile independente predominanate, care nu presupun tulburări majore.
Reprezentanţii companiai au transmis: "Orientarea fluxul liber de numerar şi a câştigurilor Airbus pentru 2017 este bazată pe un perimetru constant: -Airbus se aşteaptă să livreze mai mult de 700 de aeronave comerciale; -Înainte de fuziuni şi achiziţii, Airbus se aşteaptă la o creştere procentuală de o singură cifră a indicatorilor EBIT Adjusted şi EPS Adjuted comparativ cu 2016; -fluxul liber de numerar este de aşteptat să fie similar cu cel din 2016 înainte de fuziuni şi achiziţii (M&A) şi de finanţarea pentru clienţi".
La divizia Helicopters, veniturile obţinute au scăzut în 2016 faţă de cele din anul precedent, în ciuda livrărilor crescute (418 unităţi în 2016, faţă de 395 în 2015), pe fondul scăderii numărului de ore de zbor comercial în servicii şi al unui context nefavorabil.
Comenzile pentru 2016 au totalizat 134 de milarde de euro (pe anul 2015 suma a fost de 159 de miliarde de euro), iar la 31 decembrie 2016, registrul de comenzi era evaluat la 1.060 de miliarde de euro, faţă de 1.006 de miliarde de euro, la sfârşitul anului 2015.
Reprezentanţii companiei au mai transmis: "Comenzile nete pentru aeronave comerciale s-au ridicat la 731 de aeronave (faţă de 1080 de aeronave, în 2015), incluzând 41 de aeronave A350 XWB şi 83 de aeronave A330. Comenzile nete pentru elicoptere s-au ridicat la 353 (2015: 333 comenzi nete), incluzând modelul H225M pentru Singapore şi contractul încheiat cu UK Military Flying Training System. Comenzi ridicate s-au înregistrat şi în divizia Defense and Space (Spaţiu şi Apărare) în direcţia aeronavelor militare şi sateliţilor. Comenzile cele mai importante au inclus 16 avioane de căutare şi salvare C295W pentru Canada şi contractele de suport şi sprijin Eurofighter".
Tom Enders,drectorul general al Airbus, a declarat: "Am îndeplinit angajamentele pe care ni le-am asumat în urmă cu un an şi ne-am atins orientările şi obiectivele, cu o singură excepţie, aeronava A400M în cazul căreia a trebuit să suportăm costuri semnificative neprevăzute în valoare de 2,2 miliarde de euro în 2016. Să facem mai sigur programul şi să întărim execuţia acestuia sunt priorităţile noastre în ce priveşte această aeronavă în anul 2017".
Acesta a adăugat: "Registrul cu comenzi în aşteptare sprijină planurile de intensificare, iar activitatea noastră din 2016 arată că le putem îndeplini. Am gestionat cu succes intensificarea programelor pentru aeronavele A350 şi cele cu un singur culoar, în acelaşi timp în care am trecut la versiunea mai eficientă a aeronavei A320. Activitatea noastră comercială în ceea ce priveşte elicopterele a fost bună în ciuda unui mediu de piaţă dificil şi am continuat să consolidăm şi să remodelăm portofoliul pentru spaţiu şi apărare (Space and Defense). Luăm măsuri pentru a mări eficienţa prin intermediul proiectului de integrare, în timp ce investiţiile în transformarea digitală ne vor îmbunătăţi competitivitatea. În general, progresul făcut anul trecut ne dă încredere că avem uneltele necesare pentru a ne atinge potenţialul de creştere a câştigurilor şi fluxului de numerar".
Recent, presa a relatat că Ministerul Apărării din Austria va declanşa o acţiune în justiţie împotriva Airbus, compania fiind acuzată de fraudă într-un contract de achiziţie a aparatelor Eurofighter, cu o valoare de 2 miliarde de euro. Contractul a fost semnat în 2003, conform ştirii de la agenţia de ştiri APA. Ministerul Apărării din Austria a finalizat recent o anchetă, în cadrul căreia s-a descoperit că Airbus şi cele patru ţări din consorţiul Eurofighter (Marea Britanie, Italia, Germania şi Spania) "au indus Austria în eroare cu intenţii frauduloase în ceea ce priveşte preţul de achiziţie".
Grupul Airbus s-a arătat surprins de acuzaţiile formulate de Ministerul austriac al Apărării.
"Nu găsim nicio bază pentru aceste acuzaţii, în special a celor de rea-credinţă şi fraudă'', a transmis compania.
Compania Airbus este prezentă şi pe piaţa noastră, odată cu inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus Helicopters de la Ghimbav în 2016.