ÎN 2019: România s-a situat pe primul loc în UE la producţia de porumb boabe şi floarea soarelui

A.M.
Miscellanea / 31 martie 2020

România s-a situat pe primul loc în UE la producţia de porumb boabe şi floarea soarelui

Ţara noastră s-a situat, în 2019, pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia realizată de porumb boabe şi floarea soarelui, a anunţat, marţi, Institutului Naţional de Statistică.

La grâu, România s-a situat pe locul patru, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia. La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul şapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit şi Belgia.

Conform datelor INS, suprafaţa cultivată în 2019, comparativ cu anul precedent, a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi a scăzut la leguminoase pentru boabe şi legume.

Producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2019, comparativ cu 2018, la leguminoase pentru boabe şi a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi legume.

Astfel, suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producţia a scăzut cu 6,5%, faţă de anul precedent, în principal din cauza reducerii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din cea cultivată cu cereale pentru boabe, iar suprafaţa cultivată cu grâu 38,8%. Producţia de cereale a scăzut în principal din cauza reducerii cu 9,2% a producţiei la porumb boabe.

La leguminoase pentru boabe, producţia a urcat cu 27,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Producţia la plante uleioase a scăzut cu 9,0%, deşi suprafaţa cultivată a crescut cu +3,4%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi la rapiţă (-47,1%) şi soia boabe (-20,6%).

Suprafaţa cultivată cu cartofi a urcat cu 0,6%, iar producţia a scăzut cu 10,2%, faţă de anul precedent. Producţia de legume a scăzut cu 7,9%, ca urmare atât a scăderii suprafeţei cultivate, cât şi a randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Datele INS mai arată că, în anul 2019, producţia de struguri a scăzut cu 15%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar cu 15,5%, faţă de anul precedent.

Producţia de fructe din livezi s-a redus cu 10,7%, din cauza scăderii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nici pe vremea cealalta nu ne spuneau decat procente si cresteri fabuloase, fara sa dea cantitati, suprafete, etc. Brava!

    Din cauza guvernuiilui PSD. Jos "ciuma rosie"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb